Avrupa 2023’te 500’e yakın barajı kaldırdı

Avrupa’daki barajların kaldırılmasına yardım etmek için oluşturulan Dam Removal Europe, Avrupa’da 2023’te 500’e yakın baraj ve engelin kaldırıldığını aktardı. Barajların kaldırılması da engellenen su yollarının doğal duruma gelmesine yardımcı olacak.

Avrupa’daki barajların ve su yoluna koyulan engellerin kaldırılmasına yardım etmek için oluşturulan Dam Removal Europe, yayımladığı raporda Avrupa ülkelerinin 500’e yakın baraj ve engeli 2023’te kaldırdığını söyledi.

Bu sayı, bir önceki yıla göre yüzde 50 daha fazla baraj ve engelin kaldırıldığını gösteriyor.

Baraj ve engeller, nehirler gibi su yollarının bozulmasına sebep oluyor. Bu baraj ve engellerin kaldırılması ise su yollarının doğal durumuna dönmesine yardımcı oluyor.

Nehirlerin bu yolla birbirine bağlanması yaban hayatı için oldukça önemli. Ayrıca bu durum göçmen balıkların üreme alanlarına ulaşmasını sağlıyor.

Rapora göre baraj ve engelleri kaldırma konusunda en etkili çalışan ülke, 156 engeli kaldıran Fransa. Fransa’yı İspanya, İsveç ve Danimarka takip ediyor.

Avrupa’nın nehirleri çoğuna artık ihtiyaç duyulmayan barajlar, bentler, menfezler ve sığ su geçitleri nedeniyle sıkıntı içinde. Avrupa’da nehir bariyerleri nedeniyle 2000’den bu yana 113 ölüm meydana geldi. Ayrıca Avrupa’daki su yollarında bulunan 150 bin bariyer ise eski ve tehlikeli.

Guardian