CHP’nin “Değişim Kurultayı” yeni Halkçılık Programı ile sona erdi

Kurultay takvimi, CHP’nin kuruluşunun 101. yıldönümü için 9 Eylül’de Anıtkabir ile CHP’nin hayatını kaybeden genel başkanlarının mezarlarını ziyaret ve Şevval Sam konseri ile tamamlanacak.

Beş aşamalı yol haritası

CHP Genel Sekreteri Selin Sayek Böke, sonuç metnini sunarken partinin beş aşamalı bir yol haritasıyla yaklaşık bir yıl içinde programını yenileyeceğine değindi.

Böke, beş aşamayı şöyle açıkladı:

“Program hazırlıkları için ilk aşamada niteliksel ve niceliksel araştırma yöntemleri kullanılarak geniş seçmen çoğunluğunun temel beklenti ve ihtiyaçlarının tespiti gerçekleştirilecek ve iktidar stratejisinin gerektirdiği politika konuları belirlenecek. İkinci aşamada parti örgütünün görüşlerinin raporlanacağı bölge toplantıları, il ve ilçe danışma kurulları, Örgüt Temsilcileri Meclisi, Yurtdışı Temsilciler Kurulu ve çevrimiçi üye toplantıları gerçekleştirilecek ve raporlanacak. Parti yöneticilerinden ve milletvekillerinden oluşturulacak heyetlerle tüm illerde saha çalışmaları yaparak ekonomik ve sosyal sorunlara dair halkın beklenti ve talepleri araştırılacak ve raporlandırılacak. Üçüncü aşamada ülkemizdeki kurumsal bilgi birikiminden yararlanmayı sağlayacak toplantılar ve incelemeler yapılacak. Uzmanlarla yürütülecek yuvarlak masa toplantıları, kitlesel örgütler ve araştırma kuruluşlarının katılımıyla yapılacak toplantılar, bölgesel seminerler gibi araçlar kullanılarak ülkemizin sorunları hakkında uzman ve sorunun taraflarının görüşlerine başvurulacak ve bu görüşler raporlanacak. Dördüncü aşamada program çalışması sonucunda ulaşılan veriler ışığında taslak metin haline getirilecek. Son aşamada bu taslak metin örgüt ve kamuoyunun görüşlerine açılacak ve geribildirimler çerçevesinde kurultayın onayına sunulacaktır.”

Temel ilkeler değişmeyecek

Mevcut programın temel ilkelerinin sabit kalacağını vurgulayan Böke, şöyle devam etti:

“Mevcut programımızın giriş bölümünde partimizin ideolojisini besleyen üç kaynak şöyle sıralanmıştır: ‘Atatürk’ün modernleşme devrimi ve altı ok ilkeleri, sosyal demokrasinin evrensel kuralları ve Anadolu ve Trakya’nın tarihsel ve felsefi birikimi.’ Bu üç kaynak bugün de ideolojimizin ve partimizin yürüttüğü siyasetin temel dayanaklarıdır. Bu nedenle programın temel ilke ve değerlerinin ele alındığı bölümlerde bir değişikliğe gidilmeyecektir. Ancak ekonomi, sosyal adalet, demokrasi, kamu yönetimi, dış politika ve güvenlik gibi alanlarda yukarıdaki bölümlerde ele alınan gelişmeler ışığında yeni bir değerlendirme yapılacak ve kurultayımızın onayına sunulacaktır.”

“Halkçılık Programı ile cumhuriyetin ikinci yüzyılının gelecek vizyonu”

“Halkçılık Programı” ile halkın sorunlarına yine halkın talepleri çerçevesinde çözüm önerileri sunacaklarını söyleyen Böke, şöyle konuştu:

“Programımız halk için, halkla birlikte hazırlanacak ve cumhuriyetin ikinci yüzyılının gelecek vizyonunu oluşturacaktır. Örgütümüze ve tüm vatandaşlarımıza çağrımız ‘Halkçılık Programı’na katkı vermeleri ve büyük değişimin parçaları olmalarıdır. İkinci yüzyılda Atatürk’ün vasiyetini yerine getirelim, Türkiye’yi hep birlikte muasır medeniyet seviyesinin üstüne taşıyalım. Hem programımızı hem geleceği birlikte inşa edelim.”

Çalıştayın sonuç metninin sunumunun ardından, genel merkezde toplu fotoğraf çekimi ile program sona erdi.