Dünya Sağlık Örgütü'nün yapay zeka aracı kullanıyor

Dünya Sağlık Örgütü (WHO), insanların sağlıkla ilgili sorularına yardımcı olmak için yeni bir yapay zeka aracını kullanıma sundu. Bu araçla çeşitli konularda güncel bilgilere daha iyi erişim sağlanması amaçlanıyor.

Dünya Sağlık Örgütü (WHO), 7 Nisan Dünya Sağlık Günü öncesinde insanların sağlıkla ilgili sorularına yardımcı olacak yeni bir yaratıcı yapay zeka aracını kullanıma sundu.

Sağlık için Akıllı Yapay Zeka Kaynak Asistanı'nın İngilizce kısaltması olan "S.A.R.A.H." adı verilen yeni yapay zeka yazılımı, kullanıcıların sorularını cihazlarının mikrofonu aracılığıyla dinliyor ve gerçek zamanlı olarak yanıtlıyor; yanıtlar ekranda bir kadın animasyonuyla sunuluyor.

Araç, bir dizi önemli sağlık sorunları konusunda bilgi sağlamak üzere oluşturuldu. SARAH şu anda İngilizce, Arapça, Çince, İspanyolca, Fransızca, Portekizce, Hintçe ve Rusça anlayabiliyor.

WHO yetkilisi basın açıklamasında "Sağlığın geleceği dijitadir. SARAH bize yapay zekanın gelecekte sağlık bilgilerine erişimi daha interaktif bir şekilde iyileştirmek için nasıl kullanılabileceğine dair bir fikir veriyor" dedi.

WHO daha fazla araştırma yapılması çağrısının yanı sıra temkinli de davranıyor:

Yapay zeka halk sağlığını güçlendirmek için muazzam bir potansiyele sahip olsa da eşit erişim, gizlilik, güvenlik ve doğruluk, veri koruma ve önyargı gibi önemli etik kaygıları da beraberinde getiriyor."dir. SARAH bize yapay zekanın gelecekte sağlık bilgilerine erişimi daha interaktif bir şekilde iyileştirmek için nasıl kullanılabileceğine dair bir fikir veriyor" dedi.

SARAH’a sorulan sorular:

Ruh sağlığınızı nasıl iyileştirebilirsiniz?

Hangi gıdalar sağlığınız için iyidir?

Kanserin belirtileri nelerdir?

Bağırsak sağlığı neden önemlidir?

Horlama nasıl durdurulur?

Yüksek tansiyona ne sebep olur?

Düşük tansiyona ne sebep olur?

Bireysel sporlar sağlığı nasıl olumlu yönde etkileyebilir?

Hıçkırıktan nasıl kurtulurum?

SARAH'nın sorulara verdiği yanıtları inceleyen Dr. Mulholland şu değerlendirmede bulundu:

"Bu yapay zeka aracı tarafından verilen yanıtlar, temelde sağlık ve esenlik hakkında mantıklı, genel tavsiyeler gibi görünüyor, uygun olduğunda doğrulanmış bilgilere bağlantı veriyor, ilgili öz bakım yaklaşımları hakkında tavsiyelerde bulunuyor ve insanların herhangi bir endişeyle tıp uzmanlarına ne zaman başvurması gerektiğini öneriyor."