İsrail Dışişleri Bakanı Katz, Türkiye'nin NATO'dan ihraç edilmesini istedi

İsrail Dışişleri Bakanlığı'ndan pazartesi günü yapılan açıklamada şu ifadeler kullanıldı:

"Türkiye Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın işgal tehditleri ve tehlikeli söylemi ışığında, Dışişleri Bakanı Israel Katz, [İsrailli] diplomatlara tüm NATO üyeleriyle acilen temasa geçmeleri talimatı verdi. Katz, Türkiye'nin kınanması çağrısı yapıyor. Ayrıca Türkiye'nin NATO'dan ihraç edilmesi talebinde bulunuyor."

Katz, aynı açıklamada "Türkiye, İsrail'e yönelik terör saldırılarından sorumlu olan Hamas'ın karargâhına ev sahipliği yapıyor. Türkiye ayrıca Hamas, Hizbullah ve Yemen'deki Husilerle birlikte İran'ın şer ekseninin bir üyesi oldu" ifadelerini kullandı.

Türkiye, 1952'den bu yana NATO üyesi. İsrail ise ittifaka üye değil ancak 1995'ten bu yana Akdeniz Diyaloğu mekanizması aracılığıyla NATO'nun aktif bir ortağı.

İsrail'in 2017'den bu yana Brüksel'deki NATO karargahında daimi ve resmi bir misyonu bulunuyor.

Ankara ile Tel Aviv arasındaki gerginlik tırmanmaya devam ederken İsrail Dışişleri Bakanı Yisrael Katz'tan tansiyonu daha da yükseltecek bir adım daha geldi.

İsrail Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada "Türkiye Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın İsrail'i işgal etme tehditleri ve tehlikeli söylemleri ışığında, Dışişleri Bakanı Israel Katz diplomatlara Türkiye'nin kınanması ve bölgesel ittifaktan çıkarılması talebiyle tüm NATO üyeleriyle acilen temasa geçmeleri talimatını verdi" denildi.

Ne olmuştu?

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, İsrail'in Filistin saldırılarıyla ilgili "Biz nasıl Karabağ'a girdiysek, nasıl Libya'ya girdiysek bunun benzerini aynen onlara da yaparız. Yapmamak için hiçbir şey yok" demişti.

İsrail Dışişleri Bakanı Yisrael Katz da sosyal medya hesabında, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı hedef alan bir paylaşım yapmıştı. Türkiye'den Katz'ın ifadelerine art arda kınamalar gelmişti.