Kamala Harris, Trump'ı yenebilir mi?

Joe Biden’ın başkan adaylığından çekildiğini açıklamasından sonraki 24 saatten kısa sürede, Başkan Yardımcısı Kamala Harris’in önünde Demokrat Parti’nin başkan adayı olma yolu açıldı.

Son kamuoyu yoklamalarına göre Harris, eski Başkan Trump’ın az farkla gerisinde. Ancak seçime doğru giderken, bu sayıların değişme ihtimali hala var.

Harris’in başkan adaylığı yarışında diğer Demokrat adaylar dahi başkan yardımcısına destek verdi.

Kasımdaki yarış hala başa baş geçecek gibi görünüyor. Harris’in başlıca zorluğu ve fırsatı, Trump’tan duyulan hoşnutsuzluğu kendi yararına kullanmak.

Kampanya ekibine göre Başkan Yardımcısı, Biden’ın duyurusundan bu yana 80 milyon dolardan fazla yeni bağış topladı. Bu seçim döneminde bir adayın bir günde topladığı en büyük miktar bu. Buna ek olarak, Biden’ın topladığı 100 milyon dolara yakın bağış da kampanyanın kalan kısmında Harris’e önemli bir mali güç veriyor.

Harris ayrıca, kamuoyu yoklamalarına göre Biden’dan kopmaya başlayan siyah seçmenlerin desteğini de alabilir. Bunu diğer azınlıklardan ve daha genç seçmenlerden gelecek destekle birleştirebilirse, ki Obama’ya 2008 ve 2012’de kazandıran bileşim buydu, seçimin sonucunu belirleyecek, yarışın ortada olduğu eyaletlerde mevzi kazanabilir.

Savcılık geçmişi de suça karşı sert tavır özelliğini parlatmaya yarayabilir. 2019’da Demokrat Parti aday adayıyken özgeçmişindeki kolluk kuvvetleri sicili üzerinde yük olmuş, soldan “Kamala bir aynasız” saldırılarına maruz kalmıştı. Ancak şimdi, Trump’a karşı kampanyada işine yarayabilir.

Harris, ABD’de tartışmalar yaratan kürtaj konusunda Demokratlar arasında heyecan yaratsa da, sicili tartışmalı.

Harris’in bir başka yumuşak karnı da bir aday olarak pek parlak görülmeyen geçmişi 2016’da Senato’ya aday olduğunda, derinden Demokrat Partili California’da Cumhuriyetçiler’den pek bir muhalefet görmemişti. 2020’deki başkan aday adaylığı süreci de fiyaskoyla sonuçlandı.