Kronik yaraların çözümünde yapay örümcek ağı

Bilim insanları, kronik yaraların tedavisinde ultra güçlü bandajlar yapmak için kullanılabileceğini söyledikleri yapay örümcek ağı ipeği üretti.

Çinli araştırmacıların geliştirdiği ipek bandajlar, 3D baskı düzeneği kullanılarak kolayca eğrilebilirken, aynı zamanda belirli tıbbi durumların tedavisini iyileştirecek kadar sağlam.

Ekip, yeni yara sargılarını dejeneratif eklem hastalığı olan ve diyabetin yol açtığı kronik yaralara sahip farelerde test etti ve her ikisi de geleneksel bandajlara göre daha hızlı iyileşti.

Araştırmacılar, "Yeni Örümcek ağlarının yaraların tedavisinde kullanılması Antik Roma'ya kadar gidiyor fakat tıbbi uygulamalarda kullanımı büyük ölçekte pratik değil.

Bunun nedeni, ipekböceklerinden alınan ipeğin aksine, örümcek ağı ipeğinin elde edilmesinin örümceğimsilerin yaşadığı bölgeyi koruma doğası nedeniyle epey zor olması. Cell Press akademik dergisinde yayımlanan 2021 tarihli bir çalışmaya göre, doğal üretilen örümcek ipeğinin kullanılması bakteri bulaşması riskini de artırıyor.

Aarhus Üniversitesi'nden Profesör Trine Bilde o tarihte, "Örümcek ipeği her zaman hayranlık uyandırdı ve neredeyse mitik bir statüye sahip" demişti.

ipek bandajlar biyouyumlu ve biyolojik olarak parçalanabilir" diye belirtti.