NASA, Güneş'e en çok yaklaşan aracın durumunu açıkladı

NASA, Güneş'e daha önce hiçbir şeyin yaklaşmadığı kadar yaklaşan uzay aracının "sağlığının iyi" olduğunu açıkladı.

Parker Güneş Sondası, Güneş'e güç veren ve hâlâ gizemini koruyan süreçleri keşfetme görevi kapsamında, Güneş yüzeyinin neredeyse 6,1 milyon kilometre yakınına kadar gittiği yolculuğunu başarıyla tamamlamış görünüyor.
NASA, uzay aracının 983 dereceye varan sıcaklıklara başarıyla dayanıp Güneş'in yanından saatte yaklaşık 692 bin kilometre hızla geçerek bu yolculukta başarıya ulaştığını ifade ediyor.

Parker Güneş Sondası, aynı zamanda Dünya üzerinde bugüne kadar inşa edilen en hızlı şey.

ABD uzay ajansı, Maryland'in Laurel kentinde yer alan Johns Hopkins Uygulamalı Fizik Laboratuarı'ndaki (APL) görev operasyon ekibinin, sinyali Hediyeleşme Günü (Noel'in ardından 26 Aralık'ta kutlanan gün -çn.) akşamı aldığını söyledi.

Uzay aracının, durumu ve deneyimleri hakkında ayrıntılı verileri Ocak'ta göndermesi bekleniyor.

NASA şu ifadeleri kullandı: 
NASA'nın Parker Güneş Sondası, Güneş'e rekor düzeyde yaklaşmasının ardından sağlıklı olduğunu ve normal çalıştığını gösteren bir işaret sinyalini Dünya'ya gönderdi.

Bilim insanları bu görevin, maddenin milyonlarca dereceye kadar nasıl ısıtıldığını ölçmelerine, güneş rüzgarının nereden geldiğini bulmalarına ve enerji yüklü parçacıkların ışık hızına yakın hızlara nasıl ulaştığını öğrenmelerine imkan sağlayacağını umuyor.

Uzay aracı 2018'de fırlatıldığından bu yana Güneş'e giderek daha yakın bir yörüngede dönüyor ve Venüs'ün kütleçekim kuvvetinden yararlanmak için gezegenin yanından geçerek daha yakın bir yörüngeye giriyor.
2021'de Güneş'in atmosferine ilk kez giren sonda, koronanın sınırı hakkında beklenmedik keşifler yapmıştı.