“NATO bildirisi savaş ve şiddet içeriyor”

Uluslararası İlişkiler Uzmanı Prof. Dr. Bilal Sambur NATO Zirve bildirisi ile Ukrayna savaşını sürdürmeye kararlı olduğunu bu savaşın sürmesi durumunda ise bölgeye huzurun gelmeyeceğini belirtti.

Zirvenin sonuç bildirgesinde, ayrıca NATO üyesi ülkelerin Ukrayna'ya destek açıklanırken, Çin’e de, Rusya’nın verdiği desteği sonlandırma çağrısı yapıldı. Bunun yanı sıra NATO’nun Karadeniz ve Doğu Balkanlar'da genişlemeyi sürdürmeyi planladığı da bildiride yer aldı.

NATO bildirisini değerlendiren Prof.Sambur bildirinin bir savaş bildirisi olduğunu belirterek şunları söyledi:

“NATO'nun 75. yıl bildirisi aslında çok yeni bir şey söylemediği gibi Dünyaya savaş mesajları veren bir bildiri. Rusya'yı uzun vadeli stratejik düşman olarak görüyor. Bu bildiriden ortaya çıkan bir gerçek var. Ukrayna savaşını bahane ederek Rusya'yı çökertme planını çok uzun vadeye yayarak uygulamaya konacağını söylenmeye çalışılıyor. Ukrayna Rusya Savaşı'nın devamı demek aslında Karadeniz'de, Asya Pasifik'te, Orta Doğu'da huzurun barışın olmaması demek. NATO'nun Ürdün'de Ofis açması Asya Pasifik bölgesindeki varlığını güçlendirmesi aslında NATO'nun nüfuz bölgesini olabildiğince dünyanın her tarafına yayma politikasının bir parçası olarak görmek mümkün. Her ne kadar Çin'e bir takım ılımlı mesajlar yollansa bile Rusya-Ukrayna savaşı körüklediği sürece Çin'le de, Asya'yla da ilişkilerin normalleşmeyeceği gerçeğinin görülmesi lazım. Bu bildiri bize savaş ve şiddetin küresel boyutta devam edeceği ve NATO'nun savaşa ve şiddete liderlik rolünü üstlendiğini ilan eden bir belge olarak tarihe geçecek.”

NATO'nun Karadeniz kararına de değinen Prof. Sambur NATO’nun Karadeniz’de gerilim istediğini belirterek “NATO Karadeniz'in statüsünün yeniden belirlenmesini ve NATO'nun amaçlarına uygun kullanılmasını istiyor. Onun için NATO Karadeniz'in bir barış gölü olmasından daha ziyade bir savaş platformuna dönmesini amaçlıyor.”

Kaynak: Sputnik