New York Times yazdı: İran'ın ölümcül saldırıları bölgesel gerilimi tırmandırıyor

İran salı günü komşuları Pakistan ve Irak'ı füze saldırılarıyla vurarak her iki ülkeden de güçlü kınamalar yapılmasına yol açtı ve Orta Doğu'daki karışıklığın kontrolden çıkabileceği korkularını arttırdı. Gazze Şeridi'nde savaşın başladığı Ekim ayından bu yana İran, İsrail ve müttefiklerine karşı vekil güçlerini kullandı. Ancak salı günü, son füze saldırılarının kendi sınırları içindeki terör saldırılarına yanıt olarak yapıldığını söyledi.

Yine de füze saldırıları, çatışmaların en az beş ülkeyi etkilediği bir bölgede gerilimi arttırdı. Fransa'nın eski dışişleri bakanı Catherine Colonna Irak'a yönelik saldırının ardından yaptığı açıklamada "Bölgesel gerilimin tırmanmasına katkıda bulunuyorlar ve buna bir son verilmeli" dedi. Başkan Joe Biden'ın ulusal güvenlik danışmanı Jake Sullivan da Irak'a yapılan saldırıyı kınadı. Irak, aralarında 11 aylık bir kız çocuğunun da bulunduğu çok sayıda kişinin öldüğünü söylediği Kürdistan bölgesindeki saldırıda vurulduğunu açıklayan ilk ülke oldu. Irak hükümetinin Tahran'daki büyükelçisini geri çağırması ve İran'ın Bağdat'taki maslahatgüzarını çağırarak saldırıyı protesto etmesinden saatler sonra Pakistan da komşusu tarafından vurulduğunu açıkladı.

"Ciddi sonuçlar doğurabilir"

Hükümet tarafından yapılan açıklamada, "Pakistan, İran tarafından hava sahasının sebepsiz yere ihlal edilmesini ve Pakistan toprakları içinde iki masum çocuğun ölümü ve üç kız çocuğunun yaralanmasıyla sonuçlanan saldırıyı şiddetle kınamaktadır. Pakistan'ın egemenliğinin bu şekilde ihlal edilmesi hiçbir şekilde kabul edilemez ve ciddi sonuçlar doğurabilir" denildi.

Canlı bomba saldırısının ardından

Nükleer silahlara sahip Pakistan'daki füze saldırısı salı günü uzak bir dağlık bölgeyi vurdu. İran ile yakın siyasi ve askeri bağları olan Irak'taki saldırı ise salı günü gece yarısı Kürdistan'ın başkenti Erbil'i vurdu ve balistik füzeler ile insansız hava araçlarını içeriyordu. Irak hükümet yetkilileri saldırıda dört sivilin öldüğünü açıkladı. Her iki olayda da İranlı yetkililer, kendi topraklarında son dönemde meydana gelen ve İranlıları derinden sarsan saldırıların arkasında olmakla suçladıkları teröristlerin peşine düştüklerini söylediler. Bu ay intihar bombacıları İran'ın saygın bir askeri lideri için düzenlenen anma töreninde 84 kişinin ölümüne neden oldu. Aralık ayında ise bir polis karakoluna düzenlenen saldırıda en az 11 polis memuru hayatını kaybetti.

Şimdiden çatışmaya yol açtı

Irak ve Pakistan hükümetleri İran'ın gerekçelerini reddetti. "Pakistan her zaman terörizmin bölgedeki tüm ülkeler için ortak bir tehdit olduğunu ve koordineli hareket edilmesi gerektiğini söylemiştir" denilen Pakistan açıklamasında, "Pakistan ve İran arasında çeşitli iletişim kanalları olmasına rağmen bu yasadışı eylemin gerçekleşmiş olması daha da endişe vericidir" ifadeleri kullanıldı. İran'ın eylemleri, Gazze'deki yıkıcı savaşın daha geniş ve ölümcül bir bölgesel çatışmaya dönüşebileceği yönündeki yaygın korkuların ortasında geldi. Daha şimdiden İran'ın vekil güçleri ile Amerika Birleşik Devletleri ve diğer Batılı güçler arasında düşük seviyeli bir çatışmaya yol açtı.

The New york Times