Piri Reis'in haritası 'kayıp medeniyetin' gizemini ortaya çıkardı?

Piri Reis'in haritası, bilim insanları arasında büyük heyecan yarattı ve insanlık tarihine dair yeni sorular doğurdu. Çünkü haritada Antarktika'nın resmedildiği düşünülen alan henüz buzlar ile kaplı değildi.

1929 yılının Ekim ayında İstanbul'da eski bir kütüphanede, tozlu raflar arasında unutulmuş ve Piri Reis'e ait olduğu belirlenen bir harita bulundu. Bu 1513 tarihli harita, Atlantik Okyanusu, Güney Amerika, Batı Afrika ve Avrupa kıyılarını detaylarıyla içeriyordu.

1950'li yıllarda, ABD Donanması'nın eski kaptanı Arlington Mallery, Piri Reis haritasını inceledi ve haritanın alt kenarında Güney Amerika'nın çarpık kıyılarının Antarktika'ya benzediğini fark etti. Bu dikkat çekici gözlem, Antarktika'nın 1820'ye kadar keşfedilmediği göz önünde bulundurulduğunda oldukça tartışmalıydı.

Piri Reis'in haritası, tarihçilerin ve araştırmacıların ilgisini çekmeye devam ediyor. Haritanın ortaya çıkardığı gizem, tarih öncesi kayıp bir uygarlığın varlığına dair romantik fikirleri destekler nitelikte olsa da, bu teorilerin kanıtlanması için daha fazla araştırma yapılması gerekiyor.