Putin’in Kuzey Kore'yle ilişkileri

Rusya'daki gelişmeler Putin'in Kuzey Kore'yi ziyaret edeceğine işaret ediyor.

Bilindiği gibi geçen yıl Kim Putin'i ülkesine davet etmişti. Davete usulüne uygun şekilde olumlu yanıt da verilmişti. Diplomatik kaynaklarca bu ziyaretin birkaç gün içinde  gerçekleşeceği söyleniyor:

Güney Kore kaynaklarına göre Putin yarın Kuzey Kore'ye gidebilir. Esasen uydu görüntüleri de Kuzey Kore'de hazırlıkların sürdüğünü gösteriyor.

Putin'in bu ziyareti önemli mi? Rusya lideri niçin ziyareti bu dönemde yapacak?

Öncelikle, Putin'in Kuzey Kore'yi sadece ikinci kez ziyaret edeceğini hatırlatmak gerek. İlk ziyaret 2000 yılındaydı. O dönem Putin yeni Rusya Devlet Başkanı olmuştu. Kim Jong Un'un babası Kim Jong Il hala Kuzey Kore'nin yüce lideriydi.

Ancak bunun da ötesinde iki ülke arasındaki ilişki (Sovyetler Birliği dönemindeki düzeyde olmasa da) artık karşılıklı memnuniyetten ziyade karşılıklı faydaya dönüştü. Bu da Batı'yı endişelendiriyor.

Kremlin'den yapılan açıklamada, Rusya ile Kuzey Kore arasında "çok derin ilişkiler" kurulabileceği belirtildi. Bunun kimseyi ilgilendirmemesi gerektiğini vurgulandı ve ilişkilerini geliştiren iki ülkeye meydan okumayı düşünenlere "bir kez daha düşünmeleri" tavsiye edildi.

İki tarafın birbirinden tam olarak ne istediğine dair birçok spekülasyon var. Görünüşe göre bu noktada, ikmal malzemelerinin güvenliği konusu ön plana çıkıyor.

Siyaset bilimci Markov, Rusya'nın muhtemelen cephane, inşaat işçileri ve hatta Ukrayna'da cepheye gitmek için gönüllüler aradığını söylüyor.

Markov'a göre Kuzey Kore de karşılığında, Rusya'dan çeşitli ürünler ve askeri hedefleri için teknolojik yardım alabilir. Markov bu noktada, Kuzey Kore'nin uzun menzilli füze programını hatırlatıyor ve Pyongyang'ın bu programla ABD'yi vurabilecek konumda olduğunu söylüyor.

Rusya Ukrayna'yı işgalinin ardından uluslararası alanda giderek tecrit edildi.

Hiç şüphe yok ki, Rusya'nın Ukrayna'da sürdürdüğü savaşı "beslemesi" gerekiyor.

Batılı kaynaklarca Kuzey Kore'nin Rusya'ya yaklaşık 5 milyon top mermisi gönderdiği iddia edildi.

Rusya gibi yaptırımları ve Batı'yı şiddetle küçümseyen, ticaret yapmak isteyen bir ortak bulmak Rusya için çok önemli.

Sonuçta Rusya ve Kuzey Kore, dünyada en çok yaptırım uygulanan iki ülke.

Kuzey Kore'ye yönelik yaptırımların nedeni, nükleer silah geliştirmesi ve bir dizi balistik füze denemesi gerçekleştirmesi.

Moskova, bu yılın başlarında Pyongyang'a yönelik yaptırımlara ciddi bir darbe indirdi. Rusya, Birleşmiş Milletler (BM) Güvenlik Konseyi'nin Kuzey Kore'yi denetleyecek heyetin genişletilmesini öngören karar tasarısını veto etti.

Değerlendirmelere göre, Kuzey Kore, tecrit edilmiş bir Rusya için artık daha büyük bir değere sahip. Pyıongyang, Moskova'nın dostlara ihtiyacı olduğunu düşünüyor.

Kuzey Kore, nükleer programı nedeniyle uluslararası yaptırımlara maruz kaldı.

Putin, Kuzey Kore'yi ziyaret ederek kendisini eleştirenlere istediğini yapabileceğini ve yapacağını basitçe gösterebilir.

Batı'nın ülkesine uyguladığı yaptırımlara şimdilik bir çözüm bulabilir.

Görünüşe bakılırsa başka ülkeleri de, yaptırımları ihlal etmeye ve Rusya'ya silah satmaya ikna etmeye çalışıyor.

Kaynak BBC