TÜMÖD BASIN AÇIKLAMASI

Ülkemizde günden güne bilimsel, laik ve çağdaş eğitime iktidar eliyle son verilirken, topluma da laiklik dışı uygulamalar dayatılmaktadır. 10 yıldır üzerinde çalışıldığı söylenen, 3500 sayfadan oluşan ve bilim insanlarına danışılmadan hazırlanan, bilimsel verilere dayanmayan adına “Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli” denilen ucube sistem ile eğitim ileri değil geriye götürülmektedir.

Milli Eğitim Bakanlığı kılıf başlıklarla, yenilik getiriyoruz söylemleriyle Cumhuriyet eğitimini hem temel eğitimde, hem de yükseköğretimde yok etmektedir. Geçtiğimiz aylarda yatılı olarak başlatılan diyanet akademisi ile ilahiyat fakültelerimiz ve bu alanda akademik kariyer yapan öğretim elemanlarımız yok sayılmıştır. Bugünlerde ise Öğretmenlik Meslek Kanunu ile Milli Eğitim Akademisi veya diğer adıyla Öğretmen Akademisi uygulaması ile Eğitim Fakültelerimiz ve Eğitim Bilimleri alanında akademik kariyer yapan yıllarca bu konulara emek veren öğretim elemanlarımız hiçe sayılmakta ve itibarsızlaştırılmaktadır.  Siyasi iktidar cumhuriyetimizin öğretmenleri ve ilahiyatçılarını değil, kendi oluşturduğu rejime uygun eğitimcileri yetiştirmeyi amaçlamaktadır. Bu kanunla kurulacak olan sözde “Akademi” ile kimin öğretmen olarak atanacağına, kimin uzman ya da başöğretmen olacağına, kimin meslekten çıkarılacağına ve yönetici olarak atanacağına Milli Eğitim Bakanlığı karar verecektir.

Milli Eğitim Bakanlığının yaptığı bu gerici değişikliklere, Yükseköğretim Kurulundan tepki gelmemekte tam aksine destek vermektedir.

2023-2024 eğitim öğretim yılında özel okullaşma oranı %24 olmuştur. Kamu okullarında da katkı payı, kayıt ücreti olarak yavaş yavaş özelleştirmeye doğru yol alınmaktadır. Devletin elinde olması gereken herkese eşit ve ücretsiz eğitim hakkı yok edilmeye çalışılmaktadır.

Benzer şekilde başından beri karşı olduğumuz kamu üniversitelerinde ikinci öğretim kaldırılmıştır. Ancak buradaki amacın özel üniversitelere öğrenci sağlamak olduğu da çok açıktır.

Cumhuriyetin tüm değerlerinin yıkıldığı, Atatürk ilke ve devrimlerine karşı olan bu uygulamaları red ediyoruz; TÜMÖD olarak Cumhuriyet değerlerimize sahip çıkan diğer demokratik kitle örgütleri ve eğitim sendikalarıyla dayanışma içinde olduğumuzu duyuruyoruz.

Cumhuriyetimizin kurucusu olan Mustafa Kemal Atatürk tarafından kurulan ve kurucu genel başkanı olduğu ana muhalefet partisini ve diğer muhalefet partilerini cumhuriyetimizi, kurumlarını, bilimsel, çağdaş ve laik eğitimi korumak üzere göreve davet ediyoruz.  Saygılarımızla

TÜMÖD Yönetim Kurulu Adına

Prof. Dr. Lale AFRASYAP

Genel Başkan

Bir ek • Gmail tarafından tarandı