Antarktika'daki buz kütlesinin altında "esrarengiz" keşif

Bilim-Teknoloji (Web Sitesi) - Web Sitesi | 03.08.2024 - 13:06, Güncelleme: 03.08.2024 - 13:06 774+ kez okundu.
 

Antarktika'daki buz kütlesinin altında "esrarengiz" keşif

Antarktika'daki buz kütlesinin altında "esrarengiz" keşif
Antarktika'daki bir buz sahanlığının altında "esrarengiz" yapılar keşfedildi. Araştırmacılar bu çalışmalarında, kıtanın deniz seviyelerinin yükselmesinde oynadığı rolü daha iyi anlamayı umuyor.  Suda yüzen büyük buz kütleleri olan buz sahanlıkları, Antarktika kıtasındaki buzulların daha fazla buzu okyanusa dökmesini engelliyor. Bu açıdan küresel çapta deniz seviyelerinin yükselmesini önlemede önemli bir rol oynuyorlar.  Sahanlıkların alt kısmının daha sıcak sularla temas etmesi erimelerine ve buzulların denize daha hızlı karışmasına yol açıyor.  Çalışmalarına 2022'de başlayan araştırmacılar uzaktan kumandalı bir araçtan yararlandı. Ran adlı bu denizaltı aracı, sahanlığın 17 metre altına inerek 1000 metreden uzun bir yol kat etti.  50 kilometre genişliğe ve 350 metre kalınlığa sahip Dotson Buz Sahanlığı'na dair bilgile elde edildi., Bilim insanları akıntıların sahanlığın tabanını aşındırdığı noktalarda Dotson'ın daha hızlı eridiğini ve buzul boyunca uzanan çatlakların, erimenin yüzeye taşınmasına yol açtığını gördü. Bu bekledikleri bir durumdu.  Ancak sahanlığın tabanının düz olmasını bekleyen ekip, bu kısmın gözyaşı damlasına benzeyen daha önce görülmemiş yapılarla dolu olduğunu keşfetti. Bunların bazılarının boyu 300 metreye varıyordu.  Araştırmacılar bu tuhaf yapıların, Dünya'nın dönüşüyle birlikte hareket eden suyun buzulun alt kısmında düzensiz bir erimeye yol açmasıyla ortaya çıkmış olabileceğini düşünüyor. Kaynak: Independent Turkey
Antarktika'daki buz kütlesinin altında "esrarengiz" keşif

Antarktika'daki bir buz sahanlığının altında "esrarengiz" yapılar keşfedildi. Araştırmacılar bu çalışmalarında, kıtanın deniz seviyelerinin yükselmesinde oynadığı rolü daha iyi anlamayı umuyor. 

Suda yüzen büyük buz kütleleri olan buz sahanlıkları, Antarktika kıtasındaki buzulların daha fazla buzu okyanusa dökmesini engelliyor. Bu açıdan küresel çapta deniz seviyelerinin yükselmesini önlemede önemli bir rol oynuyorlar. 

Sahanlıkların alt kısmının daha sıcak sularla temas etmesi erimelerine ve buzulların denize daha hızlı karışmasına yol açıyor. 

Çalışmalarına 2022'de başlayan araştırmacılar uzaktan kumandalı bir araçtan yararlandı. Ran adlı bu denizaltı aracı, sahanlığın 17 metre altına inerek 1000 metreden uzun bir yol kat etti. 

50 kilometre genişliğe ve 350 metre kalınlığa sahip Dotson Buz Sahanlığı'na dair bilgile elde edildi.,

Bilim insanları akıntıların sahanlığın tabanını aşındırdığı noktalarda Dotson'ın daha hızlı eridiğini ve buzul boyunca uzanan çatlakların, erimenin yüzeye taşınmasına yol açtığını gördü. Bu bekledikleri bir durumdu. 

Ancak sahanlığın tabanının düz olmasını bekleyen ekip, bu kısmın gözyaşı damlasına benzeyen daha önce görülmemiş yapılarla dolu olduğunu keşfetti. Bunların bazılarının boyu 300 metreye varıyordu. 

Araştırmacılar bu tuhaf yapıların, Dünya'nın dönüşüyle birlikte hareket eden suyun buzulun alt kısmında düzensiz bir erimeye yol açmasıyla ortaya çıkmış olabileceğini düşünüyor.

Kaynak: Independent Turkey

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve ulusgazetesi.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.