BM anlaşması antibiyotiklere dirençli bakteri tehdidini 2030 yılına kadar azaltmayı taahhüt ediyor
BM anlaşması antibiyotiklere dirençli bakteri tehdidini 2030 yılına kadar azaltmayı taahhüt ediyor
BM anlaşması, insanları antibiyotiklere karşı dirençli bakterilerin (superbug) korumak için küresel iş birliği çağrısında bulunuyor.
Dünya liderleri Perşembe günü New York'ta düzenlenen Birleşmiş Milletler Genel Kurulu (UNGA) toplantısında antibiyotiklere dirençli enfeksiyonlardan kaynaklanan ölümleri 2030 yılına kadar yüzde 10 oranında azaltma taahhüdünde bulundu.
Siyasi deklarasyon, bakteri ve mantarların ilaçlardan kaçabilecekleri noktaya evrilmesiyle ortaya çıkan antimikrobiyal direnç (AMR) konusunda küresel gündemi belirledi.
Antibiyotiklere karşı dirençli bakterilerin (superbug) neden olduğu hastalıklar, insanlar tıpta, hayvan ve bitki yetiştiriciliğinde antibiyotikleri aşırı kullandıklarında ortaya çıkmakta ve hastaneleri enfeksiyonları tedavi etmek için çok az seçenekle baş başa bırakabilmektedir.
AMR 2019 yılında 4.95 milyon kişinin ölümüne neden oldu ve sağlık uzmanları 2050 yılına kadar 39 milyondan fazla insanın antibiyotiklere dirençli enfeksiyonlar nedeniyle ölebileceğini belirtiyor.
Yeni anlaşma, 2030 yılına kadar her ülkenin AMR ile mücadele için hükümet, tarım endüstrisi ve sağlık sektörünü kapsayan ulusal bir eylem planı uygulaması gerektiğini vurguluyor. Belgeye göre şu ana kadar ülkelerin yüzde 11'i bu planları uygulamak için ulusal bütçelerinde fon ayırmış durumda.
Ayrıca, AMR'den orantısız bir şekilde etkilenen düşük ve orta gelirli ülkeleri ulusal planlarını hızlandırırken desteklemek için 100 milyon dolarlık (90.2 milyon euro) bağış toplama hedefi belirledi.
BM Genel Kurulu Başkanı eski Kamerun lideri Philemon Yang, toplantı sırasında yaptığı açıklamada, anlaşmanın "AMR'ye karşı eylemi hızlandırmak için güçlü bir plan" olduğunu belirterek, "beyanlarımızı somut eyleme dönüştürmek önemlidir" dedi.
euronews.com
Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.