Çinliler 'kuantum kıyameti' mi yaratıyor?

Bilim-Teknoloji (Web Sitesi) - Web Sitesi | 21.10.2024 - 14:38, Güncelleme: 21.10.2024 - 14:38 190 kez okundu.
 

Çinliler 'kuantum kıyameti' mi yaratıyor?

Çinliler 'kuantum kıyameti' mi yaratıyor?
Şanghay Üniversitesi'ndeki Çinli araştırmacılar, kuantum bilgisayarı yardımıyla askeri düzeydeki şifrelemeleri kırmaya doğru ilerlediklerini iddia etti. Böylelikle halihazırda kullanılan tüm şifreleme sistemlerinin etkisiz kalabileceği 'kuantum kıyameti' yaratılmaya çalışılıyor. Geçen ayın sonlarında bilimsel dergi Chinese Journal of Computers'da yayınlanan Çince bir makalede araştırmacılar, bazı yöntemlerle, Kanada’daki bir bilişim firmasının yaygın kullanılan kriptografi algoritmaları üzerinde başarıyla kullandıklarını öne sürdü.. Araştırmacıların iddiası doğrulanırsa kurumlar, siber güvenlik önlemlerini yeniden gözden geçirmek zorunda kalabilir. Öte yandan uzmanlar, geleneksel bilgisayarlardan çok farklı bir şekilde çalışan kuantum bilgisayarlarının, son derece gizli bilgileri korumak için kullanılan şifreleme standartlarını yakında yerle bir edebileceği konusunda uzun süredir uyarıyordu. Son araştırmalar da teknolojinin böyle bir olasılığa doğru ilerleme kaydettiğini gösteriyor. Yorumcular, halihazırda kullanılan tüm şifreleme sistemlerinin etkisiz kalabileceği bu olası geleceğe "kuantum kıyameti" adını veriyor. Kaynak: Euroemws  
Çinliler 'kuantum kıyameti' mi yaratıyor?

Şanghay Üniversitesi'ndeki Çinli araştırmacılar, kuantum bilgisayarı yardımıyla askeri düzeydeki şifrelemeleri kırmaya doğru ilerlediklerini iddia etti. Böylelikle halihazırda kullanılan tüm şifreleme sistemlerinin etkisiz kalabileceği 'kuantum kıyameti' yaratılmaya çalışılıyor.

Geçen ayın sonlarında bilimsel dergi Chinese Journal of Computers'da yayınlanan Çince bir makalede araştırmacılar, bazı yöntemlerle, Kanada’daki bir bilişim firmasının yaygın kullanılan kriptografi algoritmaları üzerinde başarıyla kullandıklarını öne sürdü..

Araştırmacıların iddiası doğrulanırsa kurumlar, siber güvenlik önlemlerini yeniden gözden geçirmek zorunda kalabilir.

Öte yandan uzmanlar, geleneksel bilgisayarlardan çok farklı bir şekilde çalışan kuantum bilgisayarlarının, son derece gizli bilgileri korumak için kullanılan şifreleme standartlarını yakında yerle bir edebileceği konusunda uzun süredir uyarıyordu.

Son araştırmalar da teknolojinin böyle bir olasılığa doğru ilerleme kaydettiğini gösteriyor.

Yorumcular, halihazırda kullanılan tüm şifreleme sistemlerinin etkisiz kalabileceği bu olası geleceğe "kuantum kıyameti" adını veriyor.

Kaynak: Euroemws

 

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve ulusgazetesi.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.