Dünyanın dört bir yanından en ilginç artık yıl gelenekleri
Dünyanın dört bir yanından en ilginç artık yıl gelenekleri
Dünyanın dört bir yanından en ilginç artık yıl gelenekleri
Bazı batıl inançlara göre, evliliklerin ve yeni ilişkilerin artık yıllarda başlaması halinde lanetleneceği söyleniyor
2023'e veda edip 2024'ün ilk günlerini karşılarken, önümüzdeki 12 ayın bize neler getireceğini merakla bekleniyor. Çin kültüründe bu yıl, başarı ve otorite vaat eden Ahşap Ejderha Yılı'na işaret ediyor. Dahası, takvime göre bu sene, artık yıl yani şubat sonunda fazladan bir gün daha elde ediyoruz. Bazı insanlar gelecek iyi şansın umuduyla sevinirken, diğerleri eskiden beri süregelen batıl inançlar nedeniyle artık yılı inkar edilemez bir acı ve başarısızlıkla ilişkilendiriyor.
Artık güne (29 Şubat) yerleşmiş korkuyu ve onu takip eden yılı anlamak için bunların kaynağını bilmek gerekir. Bazı çevrelere göre artık yıl, mevsimlerdeki değişimi belirtmek için gerekli. Artık yılda, 365 günlük normal bir yıl yerine "takvimi mevsimlerle senkronize tutmak" için fazladan bir gün eklenir. Bir yılın artık yıl olabilmesi için 4'e ya da 400'e bölünebilmesi gerekir.
Bu çevreler "Dünya'nın güneş etrafındaki bir turunu tamamlaması yaklaşık 365,2422 gün sürer ki bu süre 365 günden biraz daha uzun. Artık yıllar olmasaydı, takvimimiz yavaş yavaş mevsimlerle uyumsuz hale gelirdi" diye belirtiyor.
Şubatın neden artık gün içeren ay olduğuna gelirsek, Jül Sezar'ın "Jülyen Takvimi" bunu böyle kabul etti. Eski Roma diktatörü takvim yılını güneş takvimiyle uyumlu hale getirmek için değiştirmişti.
Artık yılın amacı bizi doğru yolda tutmak olsa da birçok kültür zamanla ilgili son derece temkinli. Artık yıllara dair pek çok batıl inançtan biri de ilişkilerle alakalı. Yunanistan ve Ukrayna folklorunda artık yılda evlenmenin eninde sonunda boşanmayla sonuçlanacağı inancı yazılıp aktarılmıştı.
Kaynak: Independent Türkçe
Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.