G7 ülkeleri arasında ilk: İtalya yıllar sonra Şam'a büyükelçi atadı

Dünya (Web Sitesi) - Web Sitesi | 29.07.2024 - 15:10, Güncelleme: 29.07.2024 - 15:10 854+ kez okundu.
 

G7 ülkeleri arasında ilk: İtalya yıllar sonra Şam'a büyükelçi atadı

İtalya Dışişleri Bakanı Antonio Tajani, 12 yıl sonra Suriye'ye tekrar büyükelçi göndereceklerini açıkladı. İtalya, Şam'a tekrar büyükelçi gönderen ilk G7 ülkesi oldu.
İtalya Dışişleri Bakanı Antonio Tajani, perşembe günü parlamento komiteleri önünde yaptığı konuşmasında, 12 yıl sonra Şam’a tekrar büyükelçi göndereceklerini duyurdu. Tajani, Suriye Özel Temsilcisi Stefano Ravagnan'ın Şam Büyükelçisi olarak atanmasının dikkatleri Suriye’ye çekmede önemli bir adım olacağını belirtti. Bazı ülkelerden destek AB'nin Suriye politikasının, bölgenin durumuna yönelik gelişmelere göre uyarlanması gerektiğini söyleyen Tajani, İtalya'nın; Avusturya, Hırvatistan, Yunanistan, Çek Cumhuriyeti, Slovenya, Güney Kıbrıs Rum Yönetimi ve Slovakya'nın da desteğini aldığını söyledi. Karar, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad arasında Moskova’da gerçekleşen görüşmenin ardından geldi. İkili görüşmede, ticari ve ekonomik bağlar ile jeopolitik gelişmeler ele alındı. Rusya, Suriye'de iç savaşın başladığı Mart 2011'den bu yana, iktidardaki Esad'ın önemli bir destekçisi. İtalya’nın bu hamlesi, birçok tartışmayı da beraberinde getirdi. Brüksel'deki Demokrat Parti Tajani’yi "Suriyeli mültecileri geri gönderebilmek için Esad'ı rehabilite etmek" istemesiyle suçladı. Tajani ise buna karşılık, "Sivil haklar konusunda bazı davranışları her zaman kınadık, ancak olanları göz ardı edemeyiz, bir stratejiye ihtiyacımız var ve bunu tartışmamız gerekiyor" yanıtını verdi. İtalya, Rusya’nın Suriye’yi tekeline almasını engellemeye mi amaçlıyor? Öte yandan bu karar, Esad'ın uluslararası meşruiyet arayışları ve Avrupa'ya göçü durdurma çabaları açısından önemli bir adım olarak yorumlanırken, İtalya’nın, Rusya'nın Suriye'yle ilişkilerini tekeline almasını engellemek istediği de iddia edildi.   ABD ve birçok AB ülkesi, Esad’a yönelik tutumlarını sürdürüyor Şu anda Suriye’de büyükelçilikleri olan sadece altı AB ülkesi bulunuyor. Bu ülkeler arasında Romanya, Bulgaristan, Yunanistan, Güney Kıbrıs Rum Yönetimi, Macaristan ve Çek Cumhuriyeti var. Ancak ABD ve Avrupa'daki müttefik ülkeler, insan hakları ihlalleri konusundaki endişeleri nedeniyle Esad hükümetine karşı tutumlarını büyük ölçüde sürdürüyor.   KAYNAK: ANKA
İtalya Dışişleri Bakanı Antonio Tajani, 12 yıl sonra Suriye'ye tekrar büyükelçi göndereceklerini açıkladı. İtalya, Şam'a tekrar büyükelçi gönderen ilk G7 ülkesi oldu.

İtalya Dışişleri Bakanı Antonio Tajani, perşembe günü parlamento komiteleri önünde yaptığı konuşmasında, 12 yıl sonra Şam’a tekrar büyükelçi göndereceklerini duyurdu.

Tajani, Suriye Özel Temsilcisi Stefano Ravagnan'ın Şam Büyükelçisi olarak atanmasının dikkatleri Suriye’ye çekmede önemli bir adım olacağını belirtti.

Bazı ülkelerden destek

AB'nin Suriye politikasının, bölgenin durumuna yönelik gelişmelere göre uyarlanması gerektiğini söyleyen Tajani, İtalya'nın; Avusturya, Hırvatistan, Yunanistan, Çek Cumhuriyeti, Slovenya, Güney Kıbrıs Rum Yönetimi ve Slovakya'nın da desteğini aldığını söyledi.

Karar, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad arasında Moskova’da gerçekleşen görüşmenin ardından geldi. İkili görüşmede, ticari ve ekonomik bağlar ile jeopolitik gelişmeler ele alındı. Rusya, Suriye'de iç savaşın başladığı Mart 2011'den bu yana, iktidardaki Esad'ın önemli bir destekçisi.

İtalya’nın bu hamlesi, birçok tartışmayı da beraberinde getirdi. Brüksel'deki Demokrat Parti Tajani’yi "Suriyeli mültecileri geri gönderebilmek için Esad'ı rehabilite etmek" istemesiyle suçladı. Tajani ise buna karşılık, "Sivil haklar konusunda bazı davranışları her zaman kınadık, ancak olanları göz ardı edemeyiz, bir stratejiye ihtiyacımız var ve bunu tartışmamız gerekiyor" yanıtını verdi.

İtalya, Rusya’nın Suriye’yi tekeline almasını engellemeye mi amaçlıyor?

Öte yandan bu karar, Esad'ın uluslararası meşruiyet arayışları ve Avrupa'ya göçü durdurma çabaları açısından önemli bir adım olarak yorumlanırken, İtalya’nın, Rusya'nın Suriye'yle ilişkilerini tekeline almasını engellemek istediği de iddia edildi.

 

ABD ve birçok AB ülkesi, Esad’a yönelik tutumlarını sürdürüyor

Şu anda Suriye’de büyükelçilikleri olan sadece altı AB ülkesi bulunuyor. Bu ülkeler arasında Romanya, Bulgaristan, Yunanistan, Güney Kıbrıs Rum Yönetimi, Macaristan ve Çek Cumhuriyeti var. Ancak ABD ve Avrupa'daki müttefik ülkeler, insan hakları ihlalleri konusundaki endişeleri nedeniyle Esad hükümetine karşı tutumlarını büyük ölçüde sürdürüyor.

 
KAYNAK: ANKA
Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve ulusgazetesi.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.