NATO ülkeleri savunma harcalamalarını artırıyor

Dünya (Web Sitesi) - Web Sitesi | 13.12.2024 - 12:01, Güncelleme: 13.12.2024 - 12:01 295 kez okundu.
 

NATO ülkeleri savunma harcalamalarını artırıyor

NATO ülkeleri savunma harcamalarını milli gelirlerinin yüzde 2'sinden yüzde 3'üne çıkarmayı değerlendiriyor. Türkiye şu an milli gelirlerinin yüzde 2 ila 2.5'i kadar harcama yapan ülkeler arasında
İlk başkanlık döneminde ve ikinci dönemi kazanmasının hemen ardından yaptığı açıklamalarda NATO ülkelerini gerektiği kadar savunma harcaması yapmamakla suçlayan Donald Trump amacına ulaşacak gibi görünüyor. Financial Times’ın manşetinde yer alan bir habere göre NATO ülkeleri savunma harcamalarını milli gelirlerinin yüzde 2’sinden yüzde 3’üne çıkartma kararı almak üzere görüşmeler yapıyor. Financial Times’a adını veremeden konuşan bir Alman yetkili “Başta Ukrayna’ya destek olmak üzere, savunma alanında yapmamız gereken önemli işler var. Yeni harcama planının önümüzdeki NATO zirvesinde gündeme gelmesi harika bir zamanlama olur. Böylece ABD ve Trump’a iyi bir sinyal vermiş oluruz” dedi.  NATO üyesi 32 ülkenin 23’ü milli gelirlerinin en az yüzde 2’sini savunma harcamalarına ayırma koşulunu yerine getiriyor. Avrupa’da; Polonya, Estonya, Letonya, Yunanistan, Litvanya ve Birleşik Krallık istikrarlı olarak yüzde 2’den fazla savunma harcaması yapan ülkeler. Hırvatistan, Portekiz, İtalya, Belçika, Lüksemburg, Slovenya ve İspanya ise harcamalarını yüzde 2’nin altında tutarak ittifaka bu anlamda en az destek veren ülkeler. Aralarında Türkiye’nin de bulunduğu diğer ülkeler ise milli gelirlerinin yüzde 2 ila 2.5’i kadar harcama yaparak yükümlülüklerini yerine getiriyor. (Harcama limitinin yüzde 3’e çıkması Türkiye’ye kabaca yılda 10 milyar dolarlık ek bütçe yükü getirecek)   Milli gelirinin yüzde 3.4’ünü savunmaya ayıran ABD, NATO’ya en çok katkı veren ülke. ABD’nin 28 trilyon dolara ulaşan milli geliri hesaba katıldığında, ülkenin toplam katkısı 1 trilyon dolara yaklaşıyor. (Bu rakam neredeyse 1.1 trilyon dolarlık Türkiye milli gelirine yakın) NATO’nun Avrupa dışı üyelerinden Kanada ise milli gelirinin sadece yüzde 1.3’ünü savunmaya ayırarak alt sıralarda yer alıyor. İspanya yüzde 1.28’lik harcamayla listenin en sonunda.   NATO ülkelerinin savunma harcamalarını artırması gerekliliği konusunda başı çeken isimlerden biri Almanya Savunma Bakanı Boris Pistorius. Pistorius, Rusya’nın 2029’a kadar bir NATO ülkesine saldıracağını düşünüyor. Bir Alman yetkili de “Rusya sıkıldığı için savaş ekonomine geçmedi” diyerek Pistorius’un endişelerine katılıyor.
NATO ülkeleri savunma harcamalarını milli gelirlerinin yüzde 2'sinden yüzde 3'üne çıkarmayı değerlendiriyor. Türkiye şu an milli gelirlerinin yüzde 2 ila 2.5'i kadar harcama yapan ülkeler arasında

İlk başkanlık döneminde ve ikinci dönemi kazanmasının hemen ardından yaptığı açıklamalarda NATO ülkelerini gerektiği kadar savunma harcaması yapmamakla suçlayan Donald Trump amacına ulaşacak gibi görünüyor. Financial Times’ın manşetinde yer alan bir habere göre NATO ülkeleri savunma harcamalarını milli gelirlerinin yüzde 2’sinden yüzde 3’üne çıkartma kararı almak üzere görüşmeler yapıyor.

Financial Times’a adını veremeden konuşan bir Alman yetkili “Başta Ukrayna’ya destek olmak üzere, savunma alanında yapmamız gereken önemli işler var. Yeni harcama planının önümüzdeki NATO zirvesinde gündeme gelmesi harika bir zamanlama olur. Böylece ABD ve Trump’a iyi bir sinyal vermiş oluruz” dedi.

 NATO üyesi 32 ülkenin 23’ü milli gelirlerinin en az yüzde 2’sini savunma harcamalarına ayırma koşulunu yerine getiriyor. Avrupa’da; Polonya, Estonya, Letonya, Yunanistan, Litvanya ve Birleşik Krallık istikrarlı olarak yüzde 2’den fazla savunma harcaması yapan ülkeler. Hırvatistan, Portekiz, İtalya, Belçika, Lüksemburg, Slovenya ve İspanya ise harcamalarını yüzde 2’nin altında tutarak ittifaka bu anlamda en az destek veren ülkeler. Aralarında Türkiye’nin de bulunduğu diğer ülkeler ise milli gelirlerinin yüzde 2 ila 2.5’i kadar harcama yaparak yükümlülüklerini yerine getiriyor. (Harcama limitinin yüzde 3’e çıkması Türkiye’ye kabaca yılda 10 milyar dolarlık ek bütçe yükü getirecek)
 
Milli gelirinin yüzde 3.4’ünü savunmaya ayıran ABD, NATO’ya en çok katkı veren ülke. ABD’nin 28 trilyon dolara ulaşan milli geliri hesaba katıldığında, ülkenin toplam katkısı 1 trilyon dolara yaklaşıyor. (Bu rakam neredeyse 1.1 trilyon dolarlık Türkiye milli gelirine yakın) NATO’nun Avrupa dışı üyelerinden Kanada ise milli gelirinin sadece yüzde 1.3’ünü savunmaya ayırarak alt sıralarda yer alıyor. İspanya yüzde 1.28’lik harcamayla listenin en sonunda.
 
NATO ülkelerinin savunma harcamalarını artırması gerekliliği konusunda başı çeken isimlerden biri Almanya Savunma Bakanı Boris Pistorius. Pistorius, Rusya’nın 2029’a kadar bir NATO ülkesine saldıracağını düşünüyor. Bir Alman yetkili de “Rusya sıkıldığı için savaş ekonomine geçmedi” diyerek Pistorius’un endişelerine katılıyor.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve ulusgazetesi.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.