OPEC'te petrol fiyatları üzerine görüş ayrılığı

Dünya (Web Sitesi) - Web Sitesi | 12.04.2025 - 13:05, Güncelleme: 12.04.2025 - 13:05 429 kez okundu.
 

OPEC'te petrol fiyatları üzerine görüş ayrılığı

OPEC'te petrol fiyatları üzerine görüş ayrılığı
İçinde bulunduğumuz ay itibarıyla petrol piyasasında yaşanan gelişmeler, OPEC+ ittifakının dayanıklılığını ciddi şekilde sınamaya başladı. Bir yandan sekiz ülkenin üretimi artırma kararı, diğer yandan Kazakistan’ın mart ayında kotaları aşarak günlük 300 bin varil fazladan üretim yapması, fiyatların aşağı yönlü hareketine neden oldu. Rusya’nın Ural petrolü yeniden 50 doların altına gerilerken, Brent ile arasındaki makas açılmaya devam ediyor. Petrol fiyatlarındaki gerilemede bir diğer önemli faktör de ABD’nin Çin merkezli ticaret savaşını kızıştırması. Küresel enerji talebinin en büyük tüketicisi olan Çin üzerindeki baskılar, genel talep beklentilerini zayıflatırken, yatırımcıların enerji piyasasına yönelik güvenini de sarsıyor. Uzmanlara göre, bu atmosferde üreticiler bir yandan mevcut pazar paylarını korumaya çalışırken, diğer yandan fiyatları daha fazla düşürme riskini göze alıyor. Kazakistan hükümeti ise şimdiden 55 hatta 50 dolarlık petrol fiyatlarını öngören “süper kriz” senaryoları üzerinde çalışıyor. Oysa yakın zamana kadar kriz eşiği 60 dolar olarak kabul ediliyordu. Bu gelişmeler, OPEC+ çerçevesindeki kota sisteminin sürdürülebilirliğini yeniden tartışmaya açtı. Astana, taahhütlerini yerine getireceğini açıklasa da uzmanlar yabancı yatırımcıların etkili olduğu sahalarda bu tür adımların zor alınabildiğine dikkat çekiyor. Öte yandan, Hazar Petrol Konsorsiyumu’nun işlettiği 1500 km uzunluğundaki boru hattı da yeni sorunlarla karşı karşıya. Nisan ayında sistemin bazı yükleme terminalleri geçici olarak devre dışı bırakıldı. Ancak mahkeme kararıyla ağır yaptırımlar uygulanmadı. Kaynak: turkrus.com
OPEC'te petrol fiyatları üzerine görüş ayrılığı

İçinde bulunduğumuz ay itibarıyla petrol piyasasında yaşanan gelişmeler, OPEC+ ittifakının dayanıklılığını ciddi şekilde sınamaya başladı. Bir yandan sekiz ülkenin üretimi artırma kararı, diğer yandan Kazakistan’ın mart ayında kotaları aşarak günlük 300 bin varil fazladan üretim yapması, fiyatların aşağı yönlü hareketine neden oldu. Rusya’nın Ural petrolü yeniden 50 doların altına gerilerken, Brent ile arasındaki makas açılmaya devam ediyor.

Petrol fiyatlarındaki gerilemede bir diğer önemli faktör de ABD’nin Çin merkezli ticaret savaşını kızıştırması. Küresel enerji talebinin en büyük tüketicisi olan Çin üzerindeki baskılar, genel talep beklentilerini zayıflatırken, yatırımcıların enerji piyasasına yönelik güvenini de sarsıyor. Uzmanlara göre, bu atmosferde üreticiler bir yandan mevcut pazar paylarını korumaya çalışırken, diğer yandan fiyatları daha fazla düşürme riskini göze alıyor.

Kazakistan hükümeti ise şimdiden 55 hatta 50 dolarlık petrol fiyatlarını öngören “süper kriz” senaryoları üzerinde çalışıyor. Oysa yakın zamana kadar kriz eşiği 60 dolar olarak kabul ediliyordu. Bu gelişmeler, OPEC+ çerçevesindeki kota sisteminin sürdürülebilirliğini yeniden tartışmaya açtı. Astana, taahhütlerini yerine getireceğini açıklasa da uzmanlar yabancı yatırımcıların etkili olduğu sahalarda bu tür adımların zor alınabildiğine dikkat çekiyor.

Öte yandan, Hazar Petrol Konsorsiyumu’nun işlettiği 1500 km uzunluğundaki boru hattı da yeni sorunlarla karşı karşıya. Nisan ayında sistemin bazı yükleme terminalleri geçici olarak devre dışı bırakıldı. Ancak mahkeme kararıyla ağır yaptırımlar uygulanmadı.

Kaynak: turkrus.com

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve ulusgazetesi.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.