Rusya’dan doğalgaz tedariki kesildi: Transdinyester’de sanayi felç oldu
Rusya’dan doğalgaz tedariki kesildi: Transdinyester’de sanayi felç oldu
Transdinyester’de Rus gazı tedarikinin kesilmesiyle başlayan enerji krizi, sanayi işletmelerinin faaliyetlerini durdurmasına neden oldu. Yetkililer, durumun kontrol altında olduğunu ancak uzun süre çözülmemesi halinde geri dönüşü olmayan sonuçlar doğurabileceğini belirtiyor. Moldova ve Transdinyester, enerji krizine karşı olağanüstü önlemler alıyor.
Transdinyester’de Rus gazı tedarikinin durması ve bunun yol açtığı enerji açığı nedeniyle neredeyse tüm sanayi işletmeleri faaliyetlerini durdurdu.
Bölgenin İktisadi Kalkınma Bakanı Sergey Obolonik, “Kriz o kadar ciddi boyutlarda ki, hangi işletmelerin durduğunu saymaya gerek yok. Gıda güvenliğini sağlayanlar hariç tüm sanayi işletmeleri durdu,” ifadesini kullandı.
Obolonik, 5 Ocak’a kadar hane halkının ne kadar enerji tükettiğinin netleşeceğini belirtti. Ardından yetkililer, sanayinin ihtiyaçlarına ne kadar enerji ayrılabileceğini belirleyecek ve işletmelerin bitmiş ürünlerini sevk etmelerine yardımcı olacak.
Obolonik, şu an için durumun kontrol altında olduğunu, ancak “sorunun o kadar geniş kapsamlı olduğunu, uzun süre çözülmemesi halinde geri dönüşü olmayan değişikliklerle karşılaşılacağını” söyledi.
Yetkili, “Yani işletmeler yeniden başlama imkanını kaybedecek,” diye ekledi.
Rusya, 1 Ocak’ta Ukrayna üzerinden doğalgaz transitini durdurdu. Bu gelişme üzerine Transdinyester’e de gaz akışı kesildi.
Transdinyester, toprakları üzerinden Avrupa’ya gaz tedarik ediyordu. Gaz kesintisi nedeniyle Transdinyester’de bulunan ve Rus şirketi Inter RAO’ya ait olan Moldova GRES, kömüre geçti.
Yerel medyaya göre, yakıt stokları yaklaşık 20 Şubat’a kadar yetecek. Obolonik, sevkiyatının durmasından önce Transdinyester’in 13 milyon metreküp doğalaz rezervi yaptığını söyledi.
Obolonik, “Bu gaz hastaneler, toplu yemek hizmetleri (mümkün olan yerlerde), marketler ve çok katlı binalar (sadece yemek pişirmek için) için ayrıldı. Güneydeki stoklar yaklaşık 20 gün, kuzeyde ise 10 gün yetecek. Bu, tasarruflu kullanılırsa ve ocaklarla ısınmaya çalışılmazsa geçerli,” dedi.
Daha önce Tirasteploenergo, 1 Ocak’tan itibaren konutlara sıcak su ve ısıtma sağlanmasının durdurulduğunu açıklamıştı. Tiraspoltransgaz-Transdinyester ise çok katlı binalarda yemek pişirmek için kullanılan gazın, şebekedeki basınç kritik seviyeye düşene kadar kullanılabileceğini duyurdu.
Transdinyester, aralık ortasında enerji krizi tehdidi nedeniyle olağanüstü hâl ilan etti. Moldova ise enerji alanında olağanüstü hâl uygulamasına geçti.
Diğer yandan Moldovagaz’ın Genel Müdürü Vadim Ceban, şirketin 2025 yılı mart ayına kadar olan ısıtma sezonu için doğalgaz stoku yaptığını, ancak bunun sadece Dinyester Nehri’nin sağ kıyısındaki bölgeler için geçerli olduğunu belirtti. Transdinyester’in büyük kısmı nehrin sol kıyısında yer alıyor.
Ceban’a göre, “acil gaz alımı” yaz aylarından beri devam ediyordu. Ancak bu gaz, Rus gazından daha pahalıya mal oldu. Bu nedenle Moldova’da halka sunulan gaz tarifeleri, başbakanın bu ısıtma sezonunda gaz ve elektrik fiyatlarını değiştirmeme sözüne rağmen yüzde 28 oranında artırıldı.
harici.com
Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.