Stratonikeia Antik Kenti

Kültür-Sanat (Web Sitesi) - Web Sitesi | 02.04.2025 - 10:54, Güncelleme: 02.04.2025 - 10:54 268 kez okundu.
 

Stratonikeia Antik Kenti

Stratonikeia Antik Kenti
Muğla’nın Yatağan ilçesinde, “gladyatörler şehri” olarak bilinen Stratonikeia Antik Kenti’nin 2 bin 200 yıllık meclis binasında restorasyon çalışmaları yürütülüyor. UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi’nde yer alan ve dünyanın en büyük mermer kentleri arasında gösterilen Stratonikeia, Helenistik, Roma, Bizans, Beylikler ve Osmanlı dönemlerine ait izler barındırıyor. Antik meclis binasının hem siyasi hem de ticari açıdan büyük öneme sahip olduğu belirtilerek, “Bina üzerinde antik filozof Menippos’un takvimi ve Roma dönemine ait ürün ve hizmet fiyat listeleri yer alıyor” denildi. Restorasyon kapsamında kuzey girişinde bulunan yazıtların koruma altına alındığını, basamakların tamamlandığını ve 8,85 metre yüksekliğindeki sütunun ayağa kaldırıldığını aktaran restoran uzmanı, yapılan çalışmalarla ziyaretçilerin meclis binasını orijinal yapısına en yakın haliyle deneyimleyebileceğini söyledi. Meclis binasının kuzey duvarlarında Latince, iç yüzeyinde Yunanca ve güney duvarında Osmanlıca yazıtlar bulunduğuna dikkat çeken uzmanlar, bu durumun yapının farklı medeniyetler tarafından kullanıldığını gösterdiğini belirtti.  
Stratonikeia Antik Kenti

Muğla’nın Yatağan ilçesinde, “gladyatörler şehri” olarak bilinen Stratonikeia Antik Kenti’nin 2 bin 200 yıllık meclis binasında restorasyon çalışmaları yürütülüyor. UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi’nde yer alan ve dünyanın en büyük mermer kentleri arasında gösterilen Stratonikeia, Helenistik, Roma, Bizans, Beylikler ve Osmanlı dönemlerine ait izler barındırıyor.

Antik meclis binasının hem siyasi hem de ticari açıdan büyük öneme sahip olduğu belirtilerek, “Bina üzerinde antik filozof Menippos’un takvimi ve Roma dönemine ait ürün ve hizmet fiyat listeleri yer alıyor” denildi.

Restorasyon kapsamında kuzey girişinde bulunan yazıtların koruma altına alındığını, basamakların tamamlandığını ve 8,85 metre yüksekliğindeki sütunun ayağa kaldırıldığını aktaran restoran uzmanı, yapılan çalışmalarla ziyaretçilerin meclis binasını orijinal yapısına en yakın haliyle deneyimleyebileceğini söyledi.

Meclis binasının kuzey duvarlarında Latince, iç yüzeyinde Yunanca ve güney duvarında Osmanlıca yazıtlar bulunduğuna dikkat çeken uzmanlar, bu durumun yapının farklı medeniyetler tarafından kullanıldığını gösterdiğini belirtti.

 

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve ulusgazetesi.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.