Suriyeliler ülkelerine zorla geri gönderilebilir mi?

Asayiş 25.05.2023 - 15:10, Güncelleme: 25.05.2023 - 15:10 1139+ kez okundu.
 

Suriyeliler ülkelerine zorla geri gönderilebilir mi?

Suriyeliler ülkelerine zorla geri gönderilebilir mi?
Türkiye’de Pazar günü yapılacak Cumhurbaşkanlığı seçiminin ikinci turundan önce en çok konuşulan konulardan biri Suriyeli sığınmacıların geri gönderilmesi oldu. Millet İttifakı’nın Cumhurbaşkanı adayı Kemal Kılıçdaroğlu Suriyeliler’le ilgili “iktidara gelirsek en geç 2 yıla Suriyeliler’i göndereceğiz” söylemini ilk turdan bu yana daha da sertleştirdi ve  “10 milyon Suriyeli yetmedi; 10-20 milyon Suriyeli dahası mı gelsin?” sözleriyle seslendi. AK Parti ise Türkiye’de 10 milyon Suriyeli’nin bulunmadığını dile getiriyor ve “gönüllü ve onurlu geri dönüşü” savunuyor. AK Parti yetkilileri şu anda Türkiye'de resmi rakamlara göre 4 milyon 994 bin Suriyeli’nin olduğunu söyledi. “Uluslararası hukuk zorla geri göndermeye engel” Zorla geri gönderme konusunda ise uluslararası hukukun ve Türk yasalarının, sığınmış kişilerin geri gönderilmesine engel olduğunu ifade eden Murat Erdoğan, “Hukuk bu konuda gayet net, geri göndermeme ilkesi var. Ancak şu anda artık öyle bir noktaya geldik ki, insanlar ‘bize ne uluslararası hukuktan, uluslararası hukuk bizi ne zaman korudu şimdi onları mı dinleyeceğiz, biz zorla göndeririz’ diyorsa orada bambaşka bir konu devreye giriyor” diye konuştu. “Geri gönderme yasağı” Türkiye’de 2013 yılında yürürlüğe giren “Yabancılar ve Uluslararası Koruma Kanunu”nun ikinci bölümünde “geri gönderme yasağı” başlığı altında bulunan 4’üncü maddede, şu ifadeler yer alıyor: “Bu kanun kapsamındaki hiç kimse işkenceye, insanlık dışı ya da onur kırıcı ceza veya muameleye tabi tutulacağı veya ırkı, dini, tabiiyeti, belli bir toplumsal gruba mensubiyeti veya siyasi fikirleri dolayısıyla hayatının veya hürriyetinin tehdit altında bulunacağı bir yere gönderilemez.” Suriyeliler’i de kapsayan geçici koruma yönetmeliği ise “Yabancılar ve Uluslararası Koruma Kanunu”nun 91’inci maddesi kapsamında düzenleniyor ve ilgili yönetmeliğin 6’ncı maddesinde kanunun 4’üncü maddesinde de yer alan “geri gönderme yasağı” başlığı bulunuyor.  
Suriyeliler ülkelerine zorla geri gönderilebilir mi?

Türkiye’de Pazar günü yapılacak Cumhurbaşkanlığı seçiminin ikinci turundan önce en çok konuşulan konulardan biri Suriyeli sığınmacıların geri gönderilmesi oldu.

Millet İttifakı’nın Cumhurbaşkanı adayı Kemal Kılıçdaroğlu Suriyeliler’le ilgili “iktidara gelirsek en geç 2 yıla Suriyeliler’i göndereceğiz” söylemini ilk turdan bu yana daha da sertleştirdi ve  “10 milyon Suriyeli yetmedi; 10-20 milyon Suriyeli dahası mı gelsin?” sözleriyle seslendi.

AK Parti ise Türkiye’de 10 milyon Suriyeli’nin bulunmadığını dile getiriyor ve “gönüllü ve onurlu geri dönüşü” savunuyor. AK Parti yetkilileri şu anda Türkiye'de resmi rakamlara göre 4 milyon 994 bin Suriyeli’nin olduğunu söyledi.

“Uluslararası hukuk zorla geri göndermeye engel”

Zorla geri gönderme konusunda ise uluslararası hukukun ve Türk yasalarının, sığınmış kişilerin geri gönderilmesine engel olduğunu ifade eden Murat Erdoğan, “Hukuk bu konuda gayet net, geri göndermeme ilkesi var. Ancak şu anda artık öyle bir noktaya geldik ki, insanlar ‘bize ne uluslararası hukuktan, uluslararası hukuk bizi ne zaman korudu şimdi onları mı dinleyeceğiz, biz zorla göndeririz’ diyorsa orada bambaşka bir konu devreye giriyor” diye konuştu.

“Geri gönderme yasağı”

Türkiye’de 2013 yılında yürürlüğe giren “Yabancılar ve Uluslararası Koruma Kanunu”nun ikinci bölümünde “geri gönderme yasağı” başlığı altında bulunan 4’üncü maddede, şu ifadeler yer alıyor:

“Bu kanun kapsamındaki hiç kimse işkenceye, insanlık dışı ya da onur kırıcı ceza veya muameleye tabi tutulacağı veya ırkı, dini, tabiiyeti, belli bir toplumsal gruba mensubiyeti veya siyasi fikirleri dolayısıyla hayatının veya hürriyetinin tehdit altında bulunacağı bir yere gönderilemez.”

Suriyeliler’i de kapsayan geçici koruma yönetmeliği ise “Yabancılar ve Uluslararası Koruma Kanunu”nun 91’inci maddesi kapsamında düzenleniyor ve ilgili yönetmeliğin 6’ncı maddesinde kanunun 4’üncü maddesinde de yer alan “geri gönderme yasağı” başlığı bulunuyor.

 

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve ulusgazetesi.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.