Tüberküloz geri döndü

Sağlık (Web Sitesi) - Web Sitesi | 26.03.2025 - 10:35, Güncelleme: 26.03.2025 - 10:35 454 kez okundu.
 

Tüberküloz geri döndü

Tüberküloz geri döndü
Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) ve Avrupa Hastalık Önleme ve Kontrol Merkezi’nin 2023 yılı verilerine göre, dünya genelinde 8,2 milyon kişi tüberküloza yakalandı. Bu sayı, bugüne kadar kaydedilen en yüksek vaka sayısı oldu. Örgüt, Rusya’yı Avrupa bölgesinde en fazla vaka görülen ülke olarak gösterdi. DSÖ’nün dikkat çektiği bir başka sorun ise ilaçlara dirençli tüberküloz vakalarının artması. Uzmanlara göre, standart ilaçlara yanıt vermeyen bu vakalar hem daha pahalı, hem daha toksik tedaviler gerektiriyor. Bu durum, özellikle tedaviye tam uymayan veya tedaviyi yarıda bırakan sosyal açıdan dezavantajlı gruplarda sık görülüyor.  Tüberküloz artık sadece yoksul kesimlerin değil, genel nüfusun da karşılaştığı bir tehdit haline geldi. En dikkat çekici artış ise çocuklarda yaşanıyor. DSÖ verilerine göre, 2023’te Avrupa bölgesinde tüberküloz tanısı alan çocukların oranı yüzde 4,3’e yükseldi — bu, bir önceki yıla göre yüzde 10’luk bir artış anlamına geliyor. Uzmanlar, salgın sonrası dönemde sağlık hizmetlerine erişimin gecikmesi ve bağışıklık sistemine etki eden sosyal koşulların bu artışta payı olduğu görüşünde.    
Tüberküloz geri döndü

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) ve Avrupa Hastalık Önleme ve Kontrol Merkezi’nin 2023 yılı verilerine göre, dünya genelinde 8,2 milyon kişi tüberküloza yakalandı. Bu sayı, bugüne kadar kaydedilen en yüksek vaka sayısı oldu. Örgüt, Rusya’yı Avrupa bölgesinde en fazla vaka görülen ülke olarak gösterdi.

DSÖ’nün dikkat çektiği bir başka sorun ise ilaçlara dirençli tüberküloz vakalarının artması. Uzmanlara göre, standart ilaçlara yanıt vermeyen bu vakalar hem daha pahalı, hem daha toksik tedaviler gerektiriyor. Bu durum, özellikle tedaviye tam uymayan veya tedaviyi yarıda bırakan sosyal açıdan dezavantajlı gruplarda sık görülüyor. 

Tüberküloz artık sadece yoksul kesimlerin değil, genel nüfusun da karşılaştığı bir tehdit haline geldi. En dikkat çekici artış ise çocuklarda yaşanıyor. DSÖ verilerine göre, 2023’te Avrupa bölgesinde tüberküloz tanısı alan çocukların oranı yüzde 4,3’e yükseldi — bu, bir önceki yıla göre yüzde 10’luk bir artış anlamına geliyor. Uzmanlar, salgın sonrası dönemde sağlık hizmetlerine erişimin gecikmesi ve bağışıklık sistemine etki eden sosyal koşulların bu artışta payı olduğu görüşünde.

 

 

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve ulusgazetesi.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.