Türkiye-Irak Zirvesi’nde 9 maddelik ortak bildiri
Türkiye-Irak Zirvesi’nde 9 maddelik ortak bildiri
Antalya’da düzenlenen 5. Yüksek Düzeyli Güvenlik Toplantısı sonrası Türkiye ve Irak heyetleri arasında ortak bildiriye imza atıldı. Bir kez daha terör örgütü PKK'ya silah bırakma çağrısında bulunuldu.
Türkiye ile Irak arasında düzenlenen Yüksek Düzeyli Güvenlik Mekanizması'nın 5. toplantısı, iki ülkenin önde gelen siyasi ve güvenlik temsilcilerinin katılımıyla Antalya'da gerçekleşti. Toplantıya Türkiye'den Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Milli Savunma Bakanı Yaşar Güler, Milli İstihbarat Teşkilatı Başkanı İbrahim Kalın ve İçişleri Bakan Yardımcısı Münir Karaloğlu; Irak'tan ise Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Fuad Hüseyin başkanlığındaki heyet katıldı.
PKK’YA ORTAK TEPKİ VE ÖCALAN’IN MESAJI
Toplantının ardından yayımlanan 9 maddelik ortak bildiride, her iki taraf da birbirlerinin siyasi birliğine, egemenliğine ve toprak bütünlüğüne olan bağlılıklarını bir kez daha teyit etti. Terörle mücadele konusunda da kararlılık mesajı verilirken, PKK’nın iki ülke için ortak tehdit oluşturduğu vurgulandı.
Bildiride dikkat çeken bir diğer husus ise, terör örgütü lideri Abdullah Öcalan’ın, örgütün feshedilmesi ve silah bırakmasına yönelik geçmişte yaptığı çağrının uygulanmasının önemine vurgu yapılması oldu. Taraflar, bu çağrının hayata geçirilmesinin bölge güvenliği açısından hayati önemde olduğunu belirtti.
ORTAK OPERASYON MERKEZİ VE KOMİTE PLANI
Terörle mücadelede işbirliğinin derinleştirilmesi amacıyla Türkiye ve Irak’ın ortak bir Operasyon Merkezi kurma konusunda kararlılık gösterdiği kaydedildi. Bu merkez, özellikle Suriye’deki güvenlik sorunlarına karşı etkili mücadele için kritik rol oynayacak.
Ayrıca bildiride, Suriye'deki Al-Hol, Roj ve benzeri kamplardaki durumun aciliyeti nedeniyle bu sorunu ele alacak ortak bir komite kurulması gerektiği belirtildi. Bu komite ile kamplardaki güvenlik risklerinin azaltılması hedefleniyor.
KALKINMA YOLU PROJESİ VE STRATEJİK ZİYARET
Toplantıda yalnızca güvenlik değil, ekonomi ve altyapı başlıkları da ele alındı. Taraflar, özellikle Kalkınma Yolu Projesi'nin hayata geçirilmesi için eşgüdümün artırılması gerektiği konusunda mutabakata vardı. Bildiride, iki ülkenin savunma sanayii, enerji ve su yönetimi gibi kritik alanlarda da işbirliğini sürdüreceği vurgulandı.
İkili ilişkilerin kurumsal düzeyde ilerletilmesi amacıyla Irak Başbakanı Muhammed Şiya es-Sudani’nin, 8 Mayıs’ta Türkiye’ye yapması beklenen ziyaretin önemi hatırlatıldı. Ziyaretin, Yüksek Düzeyli Stratejik İşbirliği Konseyi'nin 4. toplantısı kapsamında gerçekleşeceği belirtildi.
"1- Türkiye-Irak Yüksek Düzeyli Güvenlik Mekanizmasının Beşinci Toplantısı, Türkiye Cumhuriyeti tarafından Dışişleri Bakanı, Milli Savunma Bakanı, Milli İstihbarat Teşkilatı Başkanı ve İçişleri Bakan Yardımcısının; Irak tarafından Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı, Savunma Bakanı, Ulusal Güvenlik Müsteşarı, Haşdi Şabi Komisyonu Başkanı, IKBY İçişleri Bakanı ve Ulusal İstihbarat Servisi Başkanının katılımıyla 13 Nisan 2025 tarihinde Antalya’da düzenlenmiştir.
2- Taraflar, yek diğerinin siyasi birliğine, egemenliğine ve toprak bütünlüğüne atfettikleri önemi tekraren vurgulamıştır.
3- Taraflar; askeri, sınır güvenliği, terörle mücadele, savunma sanayii, enerji, su ve Kalkınma Yolu Projesi dahil olmak üzere tüm ikili alanlarda eşgüdüm ve işbirliğini artırma kararlılıklarını teyit etmiştir.
4- Taraflar, ikili ilişkilerini karşılıklı ziyaretler vasıtasıyla kurumsal ve sürdürülebilir bir çerçevede ilerletme konusundaki müşterek iradelerini vurgulamıştır. Bu kapsamda, Başbakan Sayın Muhammed Şiya Sudani’nin, Yüksek Düzeyli Stratejik İşbirliği Konseyi Dördüncü Toplantısının icra edilmesi maksadıyla 8 Mayıs 2025 tarihinde Türkiye’ye gerçekleştirecekleri mutasavver ziyaretin önemi vurgulanmıştır.
5- PKK’nın her iki ülke için teşkil ettiği ortak tehdit ışığında, Öcalan’ın, PKK’nın feshedilmesi ve silah bırakması yönündeki çağrısının uygulanmasının öneminin altı çizilmiştir.
Bu kapsamda, Taraflar, bu ortak tehdit karşısında mevcut eşgüdüm ve işbirliğinin kararlı şekilde muhafazasına dair müşterek iradelerini vurgulamıştır.
6- Suriye’deki Al-Hol, Roj ve diğer kamplara bir çözüm bulunmasının arzettiği aciliyet nedeniyle, Taraflar, sorunu ele almak maksadıyla ortak bir komite kurmanın gerekliliğini teyit etmiştir.
7- Terörizmle mücadeleye ilişkin olarak Suriye ve komşularınca 9 Mart 2025 tarihinde Amman’da başlatılan “Beşli Mekanizma” bağlamında, Taraflar, Ortak Operasyon Merkezi’nin kurulmasına dair kararlılıklarının altını çizmiştir.
8- Taraflar, İsrail’in Gazze Şeridi ve Lübnan halkı ile Suriye topraklarına yönelik olarak gerçekleştirdiği ağır ihlallerden duydukları derin endişeyi ifade etmiştir.
9- ABD ve İran heyetlerinin Muskat’ta 12 Nisan 2025 tarihinde gerçekleştirdikleri toplantının olumlu çıktıları Taraflarca memnuniyetle karşılanmıştır. Bu diyaloğun devamının, ihtilafa barışçıl çözüm bulunmasına imkan sağlayacağına inanılmaktadır.
Kamuoyuna saygıyla duyurulur."
Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.