Ankara’nın en önemli gıda kurumlarından Gimat Gıda Toptancılar Sitesi Gimat A.Ş. Başkan Yardımcısı Sayın Murat Kubat’ın konuğu olduk ve Gimat hakkında bir söyleşi yaptık:
Mesleğe 13- 14 yaşlarında Türkiye Balıkçılar Derneği Başkanı Nevzat Ayabakan’ın yanında çalışmaya başlayarak adım atan Murat Kubat’a Gimat’ın ne zaman ve nasıl kurulduğunu ve oluşumunu sorduk:
-M. K.: Bizim Cumhuriyet’imizin ilk yıllarında ve ticaretimizin de merkezi olan Ankara Kalesi’nde Samanpazarı’nda, At Pazarı’nda, Ulucanlar’da ticaretiyle uğraşan esnaf abilerimiz o günkü şartlarda kendi küçük dükkanlarında ticaret yapıyorlardı. Ama Ankara’mızın nüfus artışıyla birlikte doğal olarak ticaret de artmıştır.
Ve o gün orada ticareti yapan abilerimiz bir araya gelerek dükkanları artık artan Ankara nüfusuna hitap etmediği ve yetersiz kaldığı için yeni yer aramaya bakarlar.
Ve dernekleşerek, ilk derneklerini kurarak baktıkları zaman bu yerler arasında bugünkü Gimat’ımızın yerine karar verirler ve Gimat’ımızı alırlar.
Bizim Gimat’ı oluşturan esnaflarımızın geldiği yer diye başladığımız zaman Ankara Kalesi’dir.
Gimat’ın yeri 1980 yılında alındı, dükkanların yapılışı ve Gimat’ımızın açılışı 1989 yılında ülkemizin Başbakanı sayın Turgut Özal tarafından gerçekleştirildi.
-D.P.: Gimat’ta kaç dükkan var? Kaç kişiye istihdam sağlıyorsunuz?
-M.K.: Gimat 4-5 katlı, 600 iş yerinden oluşan, 1000 civarında esnafımızın faaliyet gösterdiği, ortalama 5000 kişiye istihdam sağlayan ve devletimize katma değer üreten bir çatıdır.
Tabii söylediğimiz gibi 1000 esnafımızın faaliyet gösterdiği bir yerde Türkiye’mizin her ilimizin insanları var. Gimat’ımızda ticaret yapan esnaf abilerimizin her ilinin ürünleri burada satılmaktadır.
D.P.: Gimat’ta hangi ürünler satılıyor? Fiyat farkındalığı yaratıyor mu?
-M.K.: Her ilimizin kendi ürettiği kendine özgü ürünler var.
Örneğin işte Konya bozkırımızın tahini var.
Kayseri’mizin sucuğu pastırması var.
Edirne Uzunköprü’müzün baldo pirinci var.
Kütahya’mızın vişnesi var.
Aydın’ımızın inciri var.
Çorum’umuzun leblebisi var.
Osmaniye’mizin yer fıstığı var.
Balıkesir Ayvalığımızın soğuk sıkım zeytinyağı var.
Bursa’mızın Gemlik zeytini var.
Ve Ankara’mızın 17 taşra ilçemiz var.
Her ilçemizin kendine özgü ürünleri var.
Örneğin Çubuğumuzun turşusunu, Beypazarı’mızın kurusunu, Kalecik Karası üzümümüzün sirkesini, Koçhisar’ımızın tuzunu, Gölbaşı’mızın nohutunu halkımız geldiği zaman Gimat’ımızda bulup alabilirler.
Şimdi Türkiye’nin hangi iline giderseniz gidin, gıda ve ihtiyaç maddelerinin en uygun fiyata bulunduğu ilimiz Ankara’dır. Bunda da en büyük pay Gimat’ımızındır. Üreticimizin, çiftçimizin ürettiği ürünler Gimat’a gelir. Bugün Çorum’da üretilen ürün, Bursa’da üretilen ürün, Kayseri’de üretilen ürün, yani 81 ilimizin ürettiği kendine özgü ürünleri Gimat’ta çok rahatlıkla bulabiliriz.
-D.P.: Gimat bildiğimiz üzere bir toptan alışveriş merkezi, peki perakende satışınız var mı?
-M.K.: Gimat halk arasında toptan gıda satışıyla bilinir ama bunun yanı sıra perakende satışı da vardır.
Ben onun için hep şunu söylerim, genellikle Ankara halkımız özellikle gelsin gıda alışverişini Gimat’ımızdan yapsınlar.
Kaliteli, güvenilir, sağlıklı, birinci kalite ürünleriyle bilinir.
Bugün dışarıdan bir şey almaya baktıkları zaman 1000 liralık alışverişi Gimat’ımızdan 800-850 liraya çok rahat alabilirler.
Ama birinci kalite.
-D.P.: Gimat eski Ankara kültürünü yansıtan bir kurum anladığım kadarıyla, peki bize biraz Gimat ruhundan bahseder misiniz?
-M.K.: Ülkemizde ve Ankara’mızda dönemler halinde bazen stokçuların çok konuşulduğu zamanlar olmuştur ki gıdada da bu olmuştur.
Ama Gimat’ımızda bu olmamıştır.
Hiçbir zaman fırsatçılık, stokçuluk yapmamışlardır.
O günkü şartlarda kaça aldılarsa üstüne karını koyup satarlar.
Ha yarın bunu aynı paraya alamayacaklarını bilseler dahi yine satarlar.
O zaman bunun altında yatan şey nedir?
Tabii biraz da ona değinelim.
Gimat’ımız söylediğim gibi Ankara Kalesi’nde oluşan esnaflarımız Cumhuriyet’imizin ilk yıllarına ve Ahilik kültürüne de dayanıyor.
Gimat esnafımız tabi Ahilik kültürünü ele aldığımız zaman ilkeleri dürüstlüktür, cömertliktir.
Evet ve halkımız geldiği zaman burada Gimat esnafımızda şunu da görürler, Gimat esnafımızın gözü toktur, gönlü boldur, eli açıktır, sofrası geniştir.
-D.P.: Çok sevindirici, bize son olarak Gimat’a dair neler söylemek istersiniz?
-M.K.: Tüm bakkallarımızı, marketlerimizi, Ankara halkını ben Gimat’ımıza alışverişe davet ediyorum.
Bu sayede sözlerimizle uygulamamızın da aynı olduğunu da görürler.
Ayrıca Gimat yer olarak Ankara’nın çok merkezinde, İstanbul’daki Kapalıçarşı gibi bir yere dönüştürülebilir, dükkanlarımız modernize edilerek 30-40 yıllık yapısından yeni bir yapılaşmaya gidebilir. O zaman Gimat’ı 24 saat işlevsel hale getirebiliriz.
Ve son olarak burada da bizi yalnız bırakmayan her zaman için yanımızda olan basınımıza, yayın kuruluşlarına teşekkür ederim.
Siz de bugün buradasınız.
Sizlerle her zaman için gurur duyuyorum, mutluyum. Teşekkür ederim.
-D.P.: Biz de size çok teşekkür ediyoruz. Ankara gıda sektörüne büyük katma değer sağlayan Gimat’ı kutluyoruz.