CHP, 31 Mart 2024 yerel seçimlerde nüfusun yoğun olduğu İstanbul, Ankara, İzmir, Muğla, Aydın, Denizli, Balıkesir, Bursa, Manisa, Tekirdağ, Eskişehir, Antalya, Mersin, Adana gibi önemli 14 büyükşehirde belediye başkanlığı seçimini kazandı.
Bununla yetinilmedi. CHP yıllardır Cumhur ittifakı AKP ve MHP’nin elinde bulundurduğu pek çok il ve ilçeleri de kazandı. Seçim başarısı CHP örgütlerinde sevinçle karşılanırken, Cumhur ittifakında ise yenilginin nedenleri araştırılıyor. Bunun için olağan üstü efor harcanıyor. Toplantı üzerine toplantılar düzenleniyor. Başarısız görülen il ve ilçe örgütleri görevden alınıyor.
AKP ve MHP tedirgin…
CHP’de ise zaferin sarhoşluğu henüz bitmiş değil…
Hukuksuzluk başını almış gidiyor!
Toplum rahatsız!
Enflasyon canavarı toplumu kemiriyor!
Nüfusun çok büyük bir kesimi açlık sınırının altında yaşam mücadelesini veriyor!
Dar gelirliler tedirgin!
Emekliler tedirgin!
Çiftçiler tedirgin!
Esnaf tedirgin!
İşte böylesi kaotik ortamda CHP ilçe ve il örgütleri danışma toplantılarını tamamladılar. Ortaya çıkan somut veriler genel merkeze gönderildi.
CHP Genel Başkanı Sayın Özgür Özel, danışma toplantılarda alınan kararların 4-5 Eylül 2024 tarihinde yapılacak Tüzük Kurultayında değerlendirileceğini ifade etti. Sayın genel başkan partisinin başarılı olabilmesi için çırpınıyor. Önüne ne tür engellerin geleceğini henüz bilemiyoruz.
Bildiğimiz bir şey vardır. O da genel merkez yöneticileri geçmiş yıllarda kendilerinin koltukta kalabilmeleri için il, ilçe başkanları kendilerine göre belirlerdi. ilçe, il kongre delegelerini, kurultay delegeliklerini de bir sonraki seçime göre ayarlanırdı.
Sayın Özgür Özel umarım bu yanlışı yapmaz. Sözünde durur. Mevcut Tüzükte var olan antidemokratik düzenlemeler ortadan kaldırılır.
Bir parti üyesi olarak aynı zamanda 20. Dönem Ankara İl Genel Meclisi Üyesi olarak Tüzük konusunda biraz kafa yorduk. Tüzük ile ilgili öngörümüzü Ankara İl Başkanlığından bir meyille genel merkeze ilettik.
Genel merkeze ilettiğimiz konular 12 Mayıs 2024 günü Keçiören Yunus Emre Kültür Merkezinde yapılan CHP Keçiören İlçe Danışma Toplantısında da gündeme getirmiş olduğum konulardı.
ŞİMDİ YAZMANIN TAM ZAMANI:
Partinin en alt çalışma grubunun mahalle temsilciliği olduğunu söylemiştik. Partimizin başarılı olabilmesi için çalışmalarının mahallelerden başlatılmasının kaçınılmaz olduğuna vurgu yapmıştık. Toplumun ilgi odağını oluşturan eğitim, sağlık, çevre, ulaşım, tarım ve hayvancılık konularının gündeme getirilmesi istemiştik. Ankara il genel meclisi üyeliğim sırasında bu tür konulara yoğunlaşmıştık.
Hoş görünüze güvenerek 12 Mayıs 2024 günü Keçiören İlçe Danışma Toplantısında gündeme getirdiğim hususlar, altı madde altında özetlenmiştir. Umarım ilginizi çeker.
- Mahalle Temsilciliği:
- Mahalle temsilcilerinin görev-yetki ve sorumluluk alanları Tüzükte belirlenmelidir.
- Mahalle delege seçimleri; temsilcilerin sorumluluğu altında yapılmalıdır.
- Mahalle delege seçimleri mutlaka çarşaf listeyle gerçekleştirilmelidir.
- Mahalle temsilcilerinde eğitim, liyakat, hizmet vb. koşullar aranmalıdır.
- Mahalle temsilciliği çalışma grubunu oluşturabilmelidir.
- Mahalle temsilcilerinin görev süreleri 3 dönem ile sınırlı tutulmalıdır.
- Mahalle temsilcilerinin yaptıkları çalışmaları her ayın sonunda ilçe başkanlığına bildirmek zorundadır.
- İlçe başkanlığı:
- İlçe başkanlığı seçiminde; eğitim, liyakat, hizmet vb. koşullar dikkate alınmalıdır.
- İlçe yönetim kurulları ve başkanları, mahalle temsilcilerinden aldıkları bilgileri değerlendirdikten sonra siyasi çalışmalara geçilmelidir.
- İlçe başkanları, mahalle temsilcilerinden aldıkları bilgilere göre tespit ettikleri sorun ve çözümleri her ayın sonunda il başkanlığına bildirmek zorundadır.
- İlçe başkanları ve ilçe yöneticilerinin görev süreleri3 dönem ile sınırlanmalıdır.
- İlçe ve il delegelerin süresi 3 dönem ile sınırlanmalıdır.
- İlçe danışma kurulu:
- İlçe danışma kurulları 3 ayda bir toplanmalıdır.
- Nüfusu 500 bini geçen ilçelerde danışma kurulu toplantısı en az 3 güne yayılmalıdır.
- İlçe danışma kurulu toplantılarında konuşma süresi 15 dakika ile sınırlanmalıdır.
- İlçe danışma toplantılarına 8eski-yeni) il genel ve belediye meclisi üyeleri, bölge milletvekilleri, belediye başkanları da davet edilmelidir.
- İl başkanlığı:
- İl başkanlarında; eğitim, liyakat ve hizmet vb. kıstaslar aranmalıdır. Bu düşüncemiz il yöneticileri için de geçerlidir.
- İl başkanları, her ayın sonunda ilçe başkanlarından aldıkları bilgileri en kısa zamanda genel merkeze aktarmak zorundadır.
- İl başkanları, ilçe başkanlığı seçimlerine müdahale etmemelidir.
- İlçe başkanlığı seçimlerinin de ilçelerde olduğu gibi çarşaf listeyle yapılmalıdır.
- İl başkanlığı seçimlerinde belirlenen kurultay delegelerinin görev süresi 3 dönem ile sınırlanmalıdır.
- İl danışma kurulu:
- İl danışma kurulu toplantıları da 3 ayda bir yapılmalıdır.
- Nüfusu bir milyonu geçen illerde danışma toplantıları 5 güne yayılmalıdır.
- İl danışma toplantılarında da konuşma süresi, ilçelerde olduğu gibi 15 dakika ile sınırlandırılmalıdır.
- İl danışma kurullarına eski-yeni il genel meclisi üyeleri, belediye meclisi üyeleri, büyük şehir belediye meclisi üyeleri, bölge milletvekilleri ve belediye başkanları (eski-yeni) davet edilmelidir.
- Genel merkez seçimleri:
- Genel başkanlık seçimleri çarşaf listeyle yapılmalıdır.
- Genel başkanlar, parti meclisi üyeleri için Anahtar liste çıkarmamalıdır.
- Genel başkanlık süresi de3 dönem ile sınırlanmalıdır. Bu düşüncemiz parti meclisi üyeleri ve milletvekili seçimleri için de geçerlidir.
- Genel merkez yöneticileri, her ay illerden gelen bilgiler doğrultusunda siyasi çalışmalarını yapmalıdır.
- Genel başkana milletvekili seçimleri için yüzde 3-5 oranında bir kontenjan tanınmalı, ayrıca Bilim Kültür Platformuna önemli gördüğü konularda 10 kişilik bir kontenjan hakkı daha tanınmalıdır.
- Tüzük konusundaki düşüncemiz 18 Nisan 2024 Ankara il Başkanlığı kanalı ile genel merkeze gönderilmiştir. Söylemesi bizden, takdir sizlerden…