Kenan Atasoy - Onursal Danıştay Üyesi
Köşe Yazarı
Kenan Atasoy - Onursal Danıştay Üyesi
 

Ayetler Işığında İnsan ve Çağdaş, Demokratik, Laik Devlet Düzeni

Saygıdeğer okuyucularım, ULUS Gazetesinin bana ayırdığı bu köşede, İslam çerçevesinde insan, çağdaş ve demokratik laik devlet düzeni üzerinde naçizane fikirlerimi sizlerle paylaşmak istiyorum. İslamiyet akla, bilime en çok değer veren din olduğu halde, nüfusu Müslüman olan ülkeler çağdaşlığı yakalayamamış, geri kalmışlardır. Bu ülkelerde gerçek bir barış, adalet ve demokrasi yoktur. Halklar mezhepçilik ve tarikatçılıkla bölünmüşlerdir. Allah’ın adı kullanılarak, kendileri gibi düşünmeyenler dinsizlikle suçlanmakta, insanlar ayrıştırılmakta, barış dini İslam savaş nedeni olmaktadır. İslam’ın öngördüğü barış Müslüman ülkelerde sağlanamamıştır. Nerede hata var, gerçek Müslümanlık nedir? Halifeliğin, mezhepçiliğin ve tarikatçılığın dinde yeri nedir? Özgürlük, demokrasi, laiklik dine aykırı mı? Adaletin, laikliğin, liyakatin dinde yeri nedir? Neden bu ülkelerde çağdaş demokrasi yoktur?  İslamiyet’in akla, bilime, insana verdiği değer neden uygulamaya yansıtılamamış, eğitimde, teknolojide, bilimde geri kalınmış ve emperyalist ülkelerin sömürü alanı olmuşlardır? Geri kalmışlık Müslüman ülkeler için kader mi? Kafa karıştıran, İslam’a zarar veren bu ve benzeri sorunların Kur’an’da cevabı nedir? Bu soruların cevabını ayetler, hadisler ve bilim adamlarının görüşlerine sadık kalarak okuyucularımla birlikte bulmaya çalışacağım. Kaynağını Kur’an’dan almayan söylem ve rivayetlerin İslam toplumunu ne hale getirdiğinin görülmesi ve çözümü için okuyucularımla birlikte uğraşacağım. Aslında bu çabalarımı yukarıda başlıkta belirtilen “Ayetler Işığında İnsan ve Çağdaş, Demokratik, Laik Devlet Düzeni” kitabımda derlemiştim. Ancak ULUS Gazetesinin bana ayırdığı bu sütunda bu çalışmayı güncel olayların seyrine göre tefrikalar halinde okuyucularımla paylaşarak onların kıymetli onay ve tekziplerini almak ve bu konularda kıymetli okuyucularımın olabilecek paylaşımlarına şimdiden şükranlarımı sunmak istiyorum. Gelecek yazımda, bugünlerde Türkiye’mizde bugünlerde en çok ihtiyaç duyulan adalet konusunu İslam ışığında incelemek üzere “İslam’da Adalet” yazımı sizlere sunacağım. Sevgiyle kalın…
Ekleme Tarihi: 20 Kasım 2023 - Pazartesi

Ayetler Işığında İnsan ve Çağdaş, Demokratik, Laik Devlet Düzeni

Saygıdeğer okuyucularım, ULUS Gazetesinin bana ayırdığı bu köşede, İslam çerçevesinde insan, çağdaş ve demokratik laik devlet düzeni üzerinde naçizane fikirlerimi sizlerle paylaşmak istiyorum.

İslamiyet akla, bilime en çok değer veren din olduğu halde, nüfusu Müslüman olan ülkeler çağdaşlığı yakalayamamış, geri kalmışlardır. Bu ülkelerde gerçek bir barış, adalet ve demokrasi yoktur. Halklar mezhepçilik ve tarikatçılıkla bölünmüşlerdir. Allah’ın adı kullanılarak, kendileri gibi düşünmeyenler dinsizlikle suçlanmakta, insanlar ayrıştırılmakta, barış dini İslam savaş nedeni olmaktadır. İslam’ın öngördüğü barış Müslüman ülkelerde sağlanamamıştır.

Nerede hata var, gerçek Müslümanlık nedir? Halifeliğin, mezhepçiliğin ve tarikatçılığın dinde yeri nedir? Özgürlük, demokrasi, laiklik dine aykırı mı? Adaletin, laikliğin, liyakatin dinde yeri nedir? Neden bu ülkelerde çağdaş demokrasi yoktur?  İslamiyet’in akla, bilime, insana verdiği değer neden uygulamaya yansıtılamamış, eğitimde, teknolojide, bilimde geri kalınmış ve emperyalist ülkelerin sömürü alanı olmuşlardır? Geri kalmışlık Müslüman ülkeler için kader mi? Kafa karıştıran, İslam’a zarar veren bu ve benzeri sorunların Kur’an’da cevabı nedir?

Bu soruların cevabını ayetler, hadisler ve bilim adamlarının görüşlerine sadık kalarak okuyucularımla birlikte bulmaya çalışacağım.

Kaynağını Kur’an’dan almayan söylem ve rivayetlerin İslam toplumunu ne hale getirdiğinin görülmesi ve çözümü için okuyucularımla birlikte uğraşacağım.

Aslında bu çabalarımı yukarıda başlıkta belirtilen “Ayetler Işığında İnsan ve Çağdaş, Demokratik, Laik Devlet Düzeni” kitabımda derlemiştim. Ancak ULUS Gazetesinin bana ayırdığı bu sütunda bu çalışmayı güncel olayların seyrine göre tefrikalar halinde okuyucularımla paylaşarak onların kıymetli onay ve tekziplerini almak ve bu konularda kıymetli okuyucularımın olabilecek paylaşımlarına şimdiden şükranlarımı sunmak istiyorum.

Gelecek yazımda, bugünlerde Türkiye’mizde bugünlerde en çok ihtiyaç duyulan adalet konusunu İslam ışığında incelemek üzere “İslam’da Adalet” yazımı sizlere sunacağım.

Sevgiyle kalın…

Yazıya ifade bırak !
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve ulusgazetesi.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.