Ali YILMAZ - Yazar - Program Yapımcı
Köşe Yazarı
Ali YILMAZ - Yazar - Program Yapımcı
 

BAL

Günlük yaşantımızda, özellikle sabah kahvaltılarının vazgeçilmezi olan balın ayrı bir yeri vardır. Ancak ekonomik zorluklar nedeniyle bal, sofralarımızdan giderek uzaklaşıp vitrinlerde sergilenen bir lüks haline gelmiştir. Çocukluk yıllarımızda ise durum çok farklıydı. Sabah kahvaltılarında, öğlen aralarında ya da akşam yemeklerinde sofralarımızda köyden gelen çökelek ve balla süslenmiş tabaklar olurdu. Şimdiyse bu manzaralar yalnızca anılarımızda ya da eski fotoğraflarda kaldı. Eskiden bal hemen her evde bulunurdu. Bugün ise fiyatı neredeyse mücevher değerine ulaşmış durumda. Ama ne olursa olsun, balın hayatımızdaki önemini unutmamak gerek. Gelin, balın şaşırtıcı özelliklerini birlikte hatırlayalım: Bir kaşık bal, insanı 24 saat yaşatmaya yeter. Dünyadaki ilk paralardan birinde arı sembolü yer almıştır. Bal, canlı enzimler içerir. Ancak bu enzimler metal kaşıkla temas ettiğinde etkisini kaybeder. Bu yüzden balı tahta kaşıkla yemek en doğrusudur. Tahta kaşık yoksa plastik kaşık da kullanılabilir. Bal, beynin daha iyi çalışmasına yardımcı olan maddeler içerir. Dünyada tek başına insan yaşamını sürdürebilecek birkaç yiyecekten biridir. Afrika’da arıların ürettiği balların, insanları açlıktan kurtardığı bilinir. Arıların ürettiği propolis, en güçlü doğal antibiyotiklerden biridir. Balın son kullanma tarihi yoktur. Tarihte, bazı büyük imparatorların bedenleri çürümesin diye bal ile kaplanarak altın tabutlara gömüldüğü bilinir. “Balayı” terimi, gelin ve damadın doğurganlık için evlilik sonrası bal tüketmesinden gelir. Arılar hakkında bir başka şaşırtıcı gerçek: Bir arı, ömrü boyunca 1000’den fazla çiçek ziyaret eder ve yalnızca bir çay kaşığı kadar bal üretir. Ancak bu küçük miktar bile onun hayatı boyunca üstlendiği önemli görevi yerine getirdiğinin göstergesidir. Bir kilo bal yapmak için arı kolonisi 14 milyon çiçeğe konar. Bir kilo bal için 3 kilo nektar toplanması gerekir. İnsan yeryüzünde olmasa dahi doğa varoluşunu devam ettirebilir. Oysa bütün bir ömrü boyunca bir çay kaşığı bal üreten bir minik canlı olmasa insan dünya üzerinde en fazla 4 yıl kalabilir... Teşekkürler, değerli arılar! Bal, yalnızca bir besin değil, aynı zamanda bir mucizedir. Onu sofralarımızda bulunduramasak da hayatımızdaki değerini asla unutmamalıyız.
Ekleme Tarihi: 07 Ocak 2025 - Salı

BAL

Günlük yaşantımızda, özellikle sabah kahvaltılarının vazgeçilmezi olan balın ayrı bir yeri vardır. Ancak ekonomik zorluklar nedeniyle bal, sofralarımızdan giderek uzaklaşıp vitrinlerde sergilenen bir lüks haline gelmiştir.

Çocukluk yıllarımızda ise durum çok farklıydı. Sabah kahvaltılarında, öğlen aralarında ya da akşam yemeklerinde sofralarımızda köyden gelen çökelek ve balla süslenmiş tabaklar olurdu. Şimdiyse bu manzaralar yalnızca anılarımızda ya da eski fotoğraflarda kaldı.

Eskiden bal hemen her evde bulunurdu. Bugün ise fiyatı neredeyse mücevher değerine ulaşmış durumda. Ama ne olursa olsun, balın hayatımızdaki önemini unutmamak gerek. Gelin, balın şaşırtıcı özelliklerini birlikte hatırlayalım:

Bir kaşık bal, insanı 24 saat yaşatmaya yeter.

Dünyadaki ilk paralardan birinde arı sembolü yer almıştır.

Bal, canlı enzimler içerir. Ancak bu enzimler metal kaşıkla temas ettiğinde etkisini kaybeder. Bu yüzden balı tahta kaşıkla yemek en doğrusudur. Tahta kaşık yoksa plastik kaşık da kullanılabilir.

Bal, beynin daha iyi çalışmasına yardımcı olan maddeler içerir.

Dünyada tek başına insan yaşamını sürdürebilecek birkaç yiyecekten biridir.

Afrika’da arıların ürettiği balların, insanları açlıktan kurtardığı bilinir.

Arıların ürettiği propolis, en güçlü doğal antibiyotiklerden biridir.

Balın son kullanma tarihi yoktur.

Tarihte, bazı büyük imparatorların bedenleri çürümesin diye bal ile kaplanarak altın tabutlara gömüldüğü bilinir.

“Balayı” terimi, gelin ve damadın doğurganlık için evlilik sonrası bal tüketmesinden gelir.

Arılar hakkında bir başka şaşırtıcı gerçek: Bir arı, ömrü boyunca 1000’den fazla çiçek ziyaret eder ve yalnızca bir çay kaşığı kadar bal üretir. Ancak bu küçük miktar bile onun hayatı boyunca üstlendiği önemli görevi yerine getirdiğinin göstergesidir. Bir kilo bal yapmak için arı kolonisi 14 milyon çiçeğe konar. Bir kilo bal için 3 kilo nektar toplanması gerekir.

İnsan yeryüzünde olmasa dahi doğa varoluşunu devam ettirebilir. Oysa bütün bir ömrü boyunca bir çay kaşığı bal üreten bir minik canlı olmasa insan dünya üzerinde en fazla 4 yıl kalabilir...

Teşekkürler, değerli arılar!

Bal, yalnızca bir besin değil, aynı zamanda bir mucizedir. Onu sofralarımızda bulunduramasak da hayatımızdaki değerini asla unutmamalıyız.

Yazıya ifade bırak !
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve ulusgazetesi.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.