Hasan İLERİ - Med.Dr.
Köşe Yazarı
Hasan İLERİ - Med.Dr.
 

“Mitinglerle ve Gösterilerle Büyük Davalar Çözülmez”(*) - “Yollar Yürümekle Aşınmaz”(**)

Büyük Atatürk’ün Nutuk’taki “Mitinglerle ve gösterilerle Büyük davalar çözülmez” betimlemesinin devamı var. Devamı şöyledir: “Bunlar ancak doğrudan doğruya Ulusun bağrından doğan ortak güce dayanırsa başarılı olur.” Bu iki cümle Atatürk’ün bazı kişilere yazdığı mektupta yer alıyor. Bu kişiler Nutuk’ta açıkça belirtilmiş. Bunların arasında, daha doğrusu başında Halide Edip Hanım var. Burada Büyük Atatürk, Halide Edip’in, İzmir’in işgali üzerine tertip edilen İzmir mitingindeki konuşmasını kastetmektedir. Mitin alanı Sultan Ahmet Meydanıdır. Nutuk’tan yaklaşık kırk yıl sonra Başbakan Süleyman Demirel de “Yollar Yürümekle Aşınmaz” betimlemesi ile aynı konuyu dile getirmektedir. Bu konuyu Sayın Demirel’le konuştum. “Atatürk’ün bu beyanını bilmediğini” söyledi. Hemen Nutuk’u getirtti ve bu konuyu gözden geçirdik. CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu birkaç yıl önce ADALET Yürüyüşü yapmıştı. Yürüyüşün bir bölümüne de bölücü siyaset unsurları katılmıştı. Bu yürüyüş bilindiği gibi hiçbir sonuç vermemiştir. Günümüzde Bolu Belediye Başkanı “Değişim” yazılı pankartlarla ve gömleklerle Bolu’dan Ankara’ya yürümektedir. Ankara’da CHP Genel Merkezi önünde “Değişim” isteyecek. CHP’deki değişimciler Değişim yaklaşımının altını dolduramıyorlar. Değişim sadece Kılıçdaroğlu’nun değişmesi ile sınırlı kalıyor. Altı doldurulamıyor. Yani bugün Parti’nin bağrından doğan ortak güce dayanmıyor. Bu nedenle Parti tabanında ortak bir güç oluşturamıyor. CHP’de değişim gerekli midir? Elbette gereklidir. CHP’de ideolojik değişim gereklidir. CHP, Atatürk’e, Atatürk ilkelerine ters düşmüştür. Parti sosyal demokrasi mabedine dönüşmüştür. CHP’nin Atatürk’e yaklaşarak değişmesi gerekiyor. Değişim olayı, Kılıçdaroğlu, İmamoğlu, Bolu Belediye Başkanı olayı değildir. Olay derindedir. Bir başka yazımızda bu konuya değineceğiz. (*) M.Kemal- Nutuk (1.Cilt, Tarih Kurumu baskısı, sayfa 49 (**) Süleyman Demirel, 1960’lı yıllar.  
Ekleme Tarihi: 10 Temmuz 2023 - Pazartesi

“Mitinglerle ve Gösterilerle Büyük Davalar Çözülmez”(*) - “Yollar Yürümekle Aşınmaz”(**)

Büyük Atatürk’ün Nutuk’taki “Mitinglerle ve gösterilerle Büyük davalar çözülmez” betimlemesinin devamı var. Devamı şöyledir: “Bunlar ancak doğrudan doğruya Ulusun bağrından doğan ortak güce dayanırsa başarılı olur.”

Bu iki cümle Atatürk’ün bazı kişilere yazdığı mektupta yer alıyor. Bu kişiler Nutuk’ta açıkça belirtilmiş. Bunların arasında, daha doğrusu başında Halide Edip Hanım var. Burada Büyük Atatürk, Halide Edip’in, İzmir’in işgali üzerine tertip edilen İzmir mitingindeki konuşmasını kastetmektedir. Mitin alanı Sultan Ahmet Meydanıdır.

Nutuk’tan yaklaşık kırk yıl sonra Başbakan Süleyman Demirel de “Yollar Yürümekle Aşınmaz” betimlemesi ile aynı konuyu dile getirmektedir. Bu konuyu Sayın Demirel’le konuştum. “Atatürk’ün bu beyanını bilmediğini” söyledi. Hemen Nutuk’u getirtti ve bu konuyu gözden geçirdik.

CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu birkaç yıl önce ADALET Yürüyüşü yapmıştı. Yürüyüşün bir bölümüne de bölücü siyaset unsurları katılmıştı. Bu yürüyüş bilindiği gibi hiçbir sonuç vermemiştir.

Günümüzde Bolu Belediye Başkanı “Değişim” yazılı pankartlarla ve gömleklerle Bolu’dan Ankara’ya yürümektedir. Ankara’da CHP Genel Merkezi önünde “Değişim” isteyecek.

CHP’deki değişimciler Değişim yaklaşımının altını dolduramıyorlar. Değişim sadece Kılıçdaroğlu’nun değişmesi ile sınırlı kalıyor. Altı doldurulamıyor. Yani bugün Parti’nin bağrından doğan ortak güce dayanmıyor. Bu nedenle Parti tabanında ortak bir güç oluşturamıyor.

CHP’de değişim gerekli midir? Elbette gereklidir.

CHP’de ideolojik değişim gereklidir.

CHP, Atatürk’e, Atatürk ilkelerine ters düşmüştür. Parti sosyal demokrasi mabedine dönüşmüştür.

CHP’nin Atatürk’e yaklaşarak değişmesi gerekiyor.

Değişim olayı, Kılıçdaroğlu, İmamoğlu, Bolu Belediye Başkanı olayı değildir. Olay derindedir.

Bir başka yazımızda bu konuya değineceğiz.

(*) M.Kemal- Nutuk (1.Cilt, Tarih Kurumu baskısı, sayfa 49

(**) Süleyman Demirel, 1960’lı yıllar.

 

Yazıya ifade bırak !
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve ulusgazetesi.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.