Ertuğrul Mat-Günün Getirdikleri-E.Milletvekili
Köşe Yazarı
Ertuğrul Mat-Günün Getirdikleri-E.Milletvekili
 

ANAYASAMIZA GÖRE

Ben" Hesap sormadan olmaz!" Diyorum. Sen, " Ya O! " dedin.. Ben de dedim ki: CUMHURBAŞKANLARI DA YARGILANIR. Anayasamıza göre, Cumhurbaşkanlarını Kanunlara ve Anayasaya göreve yeminine sadık kalarak yürütmek zorundadır. Cumhurbaşkanlarının yemini(Andı) Anayasamızın 103 maddesine göre aşağıdaki şekildedir. “Cumhurbaşkanı sıfatıyla, Devletin varlığı ve bağımsızlığını, vatanın ve milletin bölünmez bütünlüğünü, milletin kayıtsız ve şartsız egemenliğini koruyacağıma, Anayasaya, hukukun üstünlüğüne, demokrasiye, Atatürk ilke ve inkılaplarına ve laik Cumhuriyet ilkesine bağlı kalacağıma, milletin huzur ve refahı, milli dayanışma ve adalet anlayışı içinde herkesin insan haklarından ve temel hürriyetlerinden yararlanması ülküsünden ayrılmayacağıma, Türkiye Cumhuriyetinin şan ve şerefini korumak, yüceltmek ve üzerime aldığım görevi tarafsızlıkla yerine getirmek için bütün gücümle çalışacağıma Büyük Türk Milleti ve tarih huzurunda, namusum ve şerefim üzerine andiçerim." Cumhurbaşkanlarının sorumluluğu bu yemin çerçevesinde değerlendirilir. Yani Anayasa’ya, hukukun üstünlüğüne, demokrasiye, Atatürk ilke ve inkılaplarına,  insan haklarına , milletin huzuruna, milli dayanışmaya, Türk Milleti’nin şan ve şerefini koruyup korumadığına, tarafsız olup olmadığına bakılır. Bu yemine sadık kalınmadıysa, O’nu suçlamak  ve hakkında yargı yolunu açmak için Anayasa değişikliğine ve kanunları geriye yürütme gayretine ihtiyaç yoktur. Anayasamıza göre: Cumhurbaşkanı hakkında, bir suç işlediği iddiasıyla Türkiye Büyük Millet Meclisi üye tamsayısının salt çoğunluğunun (301 Milletvekilinin) vereceği önergeyle soruşturma açılması istenebilir. Meclis, önergeyi en geç bir ay içinde görüşür ve üye tamsayısının beşte üçünün (360 milletvekilinin) gizli oyuyla soruşturma açılmasına karar verebilir. Son milletvekili seçiminde, muhalefet 272 civarında oy aldığına göre, bugün için  Anayasamıza göre herhangi bir Cumhurbaşkanı' nı, hakkında ciddi iddialar olsa bile yargıya  götürmek mümkün değildir. Eğer, muhalefet  yeni bir seçimde 360 milletvekili çıkarabilirse ve Cumhurbaşkanı hakkında ciddi iddialar varsa, o meclis, Anayasayı değiştirme gayretine girmeden ve hukukun temel prensiplerini zorlamadan,  o Cumhurbaşkanı’nı suçlayabilir ve Onun hakkında, görev süresi bitmiş olsa da,  yargı yolunu açabilir, Çünkü: Anayasamızın 105. Maddesi:  “Cumhurbaşkanının görevde bulunduğu sürede işlediği iddia edilen suçlar için görevi bittikten sonra da bu madde hükmü uygulanır.” hükmünü getirmiştir  Ayrıca: Cumhurbaşkanlarının suçlama konusu olan fiillerine iştirak eden bürokratlar da, kendisi ile birlikte Yüce Divan’da yargılanırlar. Haddimiz değil ama yine de söyleyelim: Bir ülkede, eğer Cumhurbaşkanı, Anayasa’yı, demokrasiyi, evrensel hukukunun temel değerlerini rafa kaldırmışsa ve bürokrasi Anayasal itiraz haklarını kullanmıyorsa, bir muhalefet lideri, o Cumhurbaşkanının bu fiillerine iştirak eden bürokratlarına, Yılbaşı tebriki olarak, Anayasa’nın 105. Maddesinin son fıkrasını göndermelidir.      
Ekleme Tarihi: 20 Mayıs 2024 - Pazartesi

ANAYASAMIZA GÖRE

Ben" Hesap sormadan olmaz!" Diyorum.

Sen, " Ya O! " dedin..

Ben de dedim ki:

CUMHURBAŞKANLARI DA YARGILANIR.

Anayasamıza göre, Cumhurbaşkanlarını Kanunlara ve Anayasaya göreve yeminine sadık kalarak yürütmek zorundadır.

Cumhurbaşkanlarının yemini(Andı) Anayasamızın 103 maddesine göre aşağıdaki şekildedir.

“Cumhurbaşkanı sıfatıyla, Devletin varlığı ve bağımsızlığını, vatanın ve milletin bölünmez bütünlüğünü, milletin kayıtsız ve şartsız egemenliğini koruyacağıma, Anayasaya, hukukun üstünlüğüne, demokrasiye, Atatürk ilke ve inkılaplarına ve laik Cumhuriyet ilkesine bağlı kalacağıma, milletin huzur ve refahı, milli dayanışma ve adalet anlayışı içinde herkesin insan haklarından ve temel hürriyetlerinden yararlanması ülküsünden ayrılmayacağıma, Türkiye Cumhuriyetinin şan ve şerefini korumak, yüceltmek ve üzerime aldığım görevi tarafsızlıkla yerine getirmek için bütün gücümle çalışacağıma Büyük Türk Milleti ve tarih huzurunda, namusum ve şerefim üzerine andiçerim."

Cumhurbaşkanlarının sorumluluğu bu yemin çerçevesinde değerlendirilir. Yani Anayasa’ya, hukukun üstünlüğüne, demokrasiye, Atatürk ilke ve inkılaplarına,  insan haklarına , milletin huzuruna, milli dayanışmaya, Türk Milleti’nin şan ve şerefini koruyup korumadığına, tarafsız olup olmadığına bakılır.

Bu yemine sadık kalınmadıysa, O’nu suçlamak  ve hakkında yargı yolunu açmak için Anayasa değişikliğine ve kanunları geriye yürütme gayretine ihtiyaç yoktur.

Anayasamıza göre:

Cumhurbaşkanı hakkında, bir suç işlediği iddiasıyla Türkiye Büyük Millet Meclisi üye tamsayısının salt çoğunluğunun (301 Milletvekilinin) vereceği önergeyle soruşturma açılması istenebilir. Meclis, önergeyi en geç bir ay içinde görüşür ve üye tamsayısının beşte üçünün (360 milletvekilinin) gizli oyuyla soruşturma açılmasına karar verebilir.

Son milletvekili seçiminde, muhalefet 272 civarında oy aldığına göre, bugün için  Anayasamıza göre herhangi bir Cumhurbaşkanı' nı, hakkında ciddi iddialar olsa bile yargıya  götürmek mümkün değildir.

Eğer, muhalefet  yeni bir seçimde 360 milletvekili çıkarabilirse ve Cumhurbaşkanı hakkında ciddi iddialar varsa, o meclis, Anayasayı değiştirme gayretine girmeden ve hukukun temel prensiplerini zorlamadan,  o Cumhurbaşkanı’nı suçlayabilir ve Onun hakkında, görev süresi bitmiş olsa da,  yargı yolunu açabilir, Çünkü:

Anayasamızın 105. Maddesi:

 “Cumhurbaşkanının görevde bulunduğu sürede işlediği iddia edilen suçlar için görevi bittikten sonra da bu madde hükmü uygulanır.” hükmünü getirmiştir 

Ayrıca:

Cumhurbaşkanlarının suçlama konusu olan fiillerine iştirak eden bürokratlar da, kendisi ile birlikte Yüce Divan’da yargılanırlar.

Haddimiz değil ama yine de söyleyelim:

Bir ülkede, eğer Cumhurbaşkanı, Anayasa’yı, demokrasiyi, evrensel hukukunun temel değerlerini rafa kaldırmışsa ve bürokrasi Anayasal itiraz haklarını kullanmıyorsa, bir muhalefet lideri, o Cumhurbaşkanının bu fiillerine iştirak eden bürokratlarına, Yılbaşı tebriki olarak, Anayasa’nın 105. Maddesinin son fıkrasını göndermelidir.

 

 

 

Yazıya ifade bırak !
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve ulusgazetesi.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.