Hasan İLERİ - Med.Dr.
Köşe Yazarı
Hasan İLERİ - Med.Dr.
 

CHP’li Bir Parti Emekçisinin Beyanları

14 Ekim 2023 tarihli Politika Gazetesinde Balıkesir CHP’de parti emekçisi olan, kültürlü, vatansever, dürüst, şeffaf bir arkadaşımızın beyanları yer aldı. CHP’de Parti tabanından ses çıkmasına alışkın değilim. Çünkü uzun yıllardır Parti tabanından ses çıkmıyor. Sayın Ömür Boyner’i bu nedenle kutluyorum. CHP için, Türkiye için çok faydalı bir eylem ortaya koymuştur. Beyanları birkaç kez okudum. Beyanlarda belirtilen pek çok husus ile ilgili değerlendirme yapmak ihtiyacı hissettim. Değerlendirme yapmak üzere pek çok hususun varlığını, çokluğunu gözönüne alarak, şimdilik birkaç hususta değerlendirme yapmak istiyorum. “1977’de yüzde kırk bir oy alan Demokratik Sol Cumhuriyet Halk Partisi Bülent Ecevit liderliğinde tarihin en yüksek oyunu almıştır.” deniliyor. Üç yıl Bülent Ecevit’le yakın çalıştım. Sayın Ecevit’te kabul etmiştir ki, bu başarının arkasındaki temel faktör Kıbrıs Barış Harekatı’dır. 1974 Ocak ayında kurulan ve 1974 Ekim ayında dağılan Ecevit-Erbakan hükümetinin yaptığı iki icraat vardı. Birincisi 1974 Haziran ayında çıkartılan genel af ve Barış Harekatı’dır. Bu hükümet demokratik sol yaklaşımları uygulama imkanı bulamamıuştır. Devam edelim: “İsmet İnönü’den Deniz Baykal’a kadar CHP’ye liderlik etmiş tüm genel başkanlar sosyal demokrasiye fazlaca yer vermiştir. Laiklik ilkesini gündemde tutmuştur, laiklik tartışmalarını siyasal alanın dışına itmemiştir.” Bu ifade tamamen yanlıştır. İsmet İnönü’den Deniz Baykal’a, sosyal demokrasi sadece SeHePe döneminde Erdal İnönü ve Murat Karayalçın döneminde ön plana çıkartılmıştır. Atatürk ve İnönü sadece ve de sadece 13 Mayıs 1925 tarihinde yayınlanan Sosyal Demokrat Parti’nin yasaklanma kararında sosyal demokrasi söylemini ağızlarına almışlardır. Bu gerçeği çeyrek yüzyıl önce tarafımızdan bulunup yayınlanmıştır. Bu gerçeği artık partili ve partisiz pek çok kişi öğrenmiştir. Artık biz de öğrenelim, CHP’lilere öğretelim. Devam edelim: “CHP daha piyasacı bir ekonomiyi savunur hale gelmiştir.” Doğrudur, günümüz sosyal demokrat CHP, Atatürk ilkelerine sahip midir ki, karma, kamucu, devletçi ekonomiyi savunsun? Kamucu, karma, devletçi ekonomiyi sosyal demokrasi savunmaz, bu konuda utangaçtır. Sosyal demokrasi esasında liberalizmin bir versiyonudur. Sosyal demokrasi devletçi değil sivil toplumcudur. Sivil toplum kuruluşlarını ön planda tutar. Sayın Boyner, bu beyanlarınız için sizi kutluyorum ve bu konuda konuşmak için sizinle bir toplantıda yan yana değerlendirme yapmak istiyorum.  
Ekleme Tarihi: 31 Ekim 2023 - Salı

CHP’li Bir Parti Emekçisinin Beyanları

14 Ekim 2023 tarihli Politika Gazetesinde Balıkesir CHP’de parti emekçisi olan, kültürlü, vatansever, dürüst, şeffaf bir arkadaşımızın beyanları yer aldı. CHP’de Parti tabanından ses çıkmasına alışkın değilim. Çünkü uzun yıllardır Parti tabanından ses çıkmıyor. Sayın Ömür Boyner’i bu nedenle kutluyorum. CHP için, Türkiye için çok faydalı bir eylem ortaya koymuştur.

Beyanları birkaç kez okudum. Beyanlarda belirtilen pek çok husus ile ilgili değerlendirme yapmak ihtiyacı hissettim. Değerlendirme yapmak üzere pek çok hususun varlığını, çokluğunu gözönüne alarak, şimdilik birkaç hususta değerlendirme yapmak istiyorum.

“1977’de yüzde kırk bir oy alan Demokratik Sol Cumhuriyet Halk Partisi Bülent Ecevit liderliğinde tarihin en yüksek oyunu almıştır.” deniliyor.

Üç yıl Bülent Ecevit’le yakın çalıştım. Sayın Ecevit’te kabul etmiştir ki, bu başarının arkasındaki temel faktör Kıbrıs Barış Harekatı’dır. 1974 Ocak ayında kurulan ve 1974 Ekim ayında dağılan Ecevit-Erbakan hükümetinin yaptığı iki icraat vardı. Birincisi 1974 Haziran ayında çıkartılan genel af ve Barış Harekatı’dır. Bu hükümet demokratik sol yaklaşımları uygulama imkanı bulamamıuştır.

Devam edelim:

“İsmet İnönü’den Deniz Baykal’a kadar CHP’ye liderlik etmiş tüm genel başkanlar sosyal demokrasiye fazlaca yer vermiştir. Laiklik ilkesini gündemde tutmuştur, laiklik tartışmalarını siyasal alanın dışına itmemiştir.”

Bu ifade tamamen yanlıştır. İsmet İnönü’den Deniz Baykal’a, sosyal demokrasi sadece SeHePe döneminde Erdal İnönü ve Murat Karayalçın döneminde ön plana çıkartılmıştır. Atatürk ve İnönü sadece ve de sadece 13 Mayıs 1925 tarihinde yayınlanan Sosyal Demokrat Parti’nin yasaklanma kararında sosyal demokrasi söylemini ağızlarına almışlardır. Bu gerçeği çeyrek yüzyıl önce tarafımızdan bulunup yayınlanmıştır. Bu gerçeği artık partili ve partisiz pek çok kişi öğrenmiştir. Artık biz de öğrenelim, CHP’lilere öğretelim.

Devam edelim:

“CHP daha piyasacı bir ekonomiyi savunur hale gelmiştir.”

Doğrudur, günümüz sosyal demokrat CHP, Atatürk ilkelerine sahip midir ki, karma, kamucu, devletçi ekonomiyi savunsun?

Kamucu, karma, devletçi ekonomiyi sosyal demokrasi savunmaz, bu konuda utangaçtır. Sosyal demokrasi esasında liberalizmin bir versiyonudur. Sosyal demokrasi devletçi değil sivil toplumcudur. Sivil toplum kuruluşlarını ön planda tutar.

Sayın Boyner, bu beyanlarınız için sizi kutluyorum ve bu konuda konuşmak için sizinle bir toplantıda yan yana değerlendirme yapmak istiyorum.  

Yazıya ifade bırak !
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve ulusgazetesi.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.