Ertuğrul Mat-Günün Getirdikleri-E.Milletvekili
Köşe Yazarı
Ertuğrul Mat-Günün Getirdikleri-E.Milletvekili
 

ATATÜRĶÇÜLÜK, TOPLU İĞNE VE BİR TELGRAF..

İktidara yakın Abdülkadir Selvi, Hürriyet' teki bir yazısında, Süper Kupa krizinin yaşandığı gece Dışişleri Bakanı Hakan Fidan’ın Galatasaray Başkanı Dursun Özbek ve Fenerbahçe  Başkanı Ali Koç' u  arayarak, "Türk Silahlı Kuvvetleri’nden yetişmiş birisi olarak siz benden daha mı Atatürkçüsünüz?" dediğini aktardı. Acaba, Sayın Fidan 10 Kasım günü Atatürk' ün fotoğrafını yakalarına takmayan Teğmen' in yerine, onları ikaz eden Teğmenleri ordudan ihraç eden zihniyeti mi  Atatürkçü sayıyor Türk Silahlı kuvvetlerinde? Sayın Fidan, bir telefon da, o okul kumandanına  lütfen! Bir sivri zekâlı da, " O teğmenler toplu iğne bulamadıkları için yakalarına Atatürk' ün fotoğrafını takmadılar.." demiş ve beni 67 yıl öncesine götürmüştü. “Batılı devletler, Türkiye'nin sanayileşmesini istemiyor, bu yüzden  teknoloji transferi yapılmasına da izin vermiyordu  Menderes Çaycuma cam fabrikasından başlayarak Rus teknolojisi transferine yönelince, Türkiye' ye  batı ambargoları başladı.. Artık  ülkemizde  gerçekten toplu iğne bile bulunamıyordu.  Gençlik teşkilatları, o zaman, çok önemli ve popüler sivil toplum kuruluşlarıydı. TMGT (Türkiye Millî Gençlik Teşkilatı) da bir tepe örgüttü. TMGT, o yıl 10  Kasım Atatürk' ü anma törenini Atlas Sineması'nda yapılmasına ve ilk defa  bu anma esnasında klasik müzik çalınmasına karar vermişti. Atatürk fotoğrafları için, gençlik kuruluşlarının matbaa işlerini yapan Münir' e sipariş verilmiş ve o anda toplu iğne sorunu gündeme gelmişti. Toplu iğne gerçekten piyasada bulunmuyordu. TMGT Genel Sekreteri, telefonla  İstanbul Valisi olan Prof. Fahrettin Kerim' i aradı. Vali Bey Avrupa’daydı ve Ankara vapuru ile dönüş yolundaydı. O zaman iğne tedarikinden  daha mühim olan husus,  Avrupa ve dünyayla irtibatımızın  ya  deniz yoluyla Akdeniz  limanlarından, ya da karayoluyla Bulgaristan ve Yugoslavya üzerinden karayoluyla temin edile biliniyordu. Ankara vapurundaki Vali Bey' e bir telgraf çekilerek, "10 Kasım günü Atatürk' ün fotoğrafını göğüslerimize takmak için iğne bulamazsak, o fotoğrafı birer bıçakla kalbimizin üzerine mıhlarız." denildi. Vali Fahrettin  Kerim hemen telgrafla cevap vererek, " Gereği yapılacak" demişti. O yıl 10 Kasımda, muhteşem bir anma günü yaşandı. Behçet Kemal Çağlar şiirler okudu. Prof. İsmet Giritli Atatürk’ü anlattı. Hepimizin kabaran göğsünde Atatürk fotoğrafı vardı. Demem o'dur ki  23 yaşındaki bir delikanlının o yoklukta, önceden tedbir alıp çare üretmesini elbette o okul kumandanlığından da beklemek hakkımızdı. O olay bir tedbirsizlik değil, bir Mustafa Kemal düşmanlığıdır. Prof. Fahrettin Kerim sonra Bakan, o telgrafı çeken TMGT Genel Sekreteri de  Milletvekili oldu.. ve Ankara' da buluştular. Anadolu Kulübünde bazen selamlaşır, bazen de o  telgrafı konuşurlardı. O telgrafı çeken TMGT Genel Sekreteri de Ertuğrul Mat' dı..”  
Ekleme Tarihi: 20 Şubat 2024 - Salı

ATATÜRĶÇÜLÜK, TOPLU İĞNE VE BİR TELGRAF..

İktidara yakın Abdülkadir Selvi, Hürriyet' teki bir yazısında, Süper Kupa krizinin yaşandığı gece Dışişleri Bakanı Hakan Fidan’ın Galatasaray Başkanı Dursun Özbek ve Fenerbahçe  Başkanı Ali Koç' u  arayarak, "Türk Silahlı Kuvvetleri’nden yetişmiş birisi olarak siz benden daha mı Atatürkçüsünüz?" dediğini aktardı.

Acaba, Sayın Fidan 10 Kasım günü Atatürk' ün fotoğrafını yakalarına takmayan Teğmen' in yerine, onları ikaz eden Teğmenleri ordudan ihraç eden zihniyeti mi  Atatürkçü sayıyor Türk Silahlı kuvvetlerinde?

Sayın Fidan, bir telefon da, o okul kumandanına  lütfen!

Bir sivri zekâlı da, " O teğmenler toplu iğne bulamadıkları için yakalarına Atatürk' ün fotoğrafını takmadılar.." demiş ve beni 67 yıl öncesine götürmüştü.

“Batılı devletler, Türkiye'nin sanayileşmesini istemiyor, bu yüzden  teknoloji transferi yapılmasına da izin vermiyordu 

Menderes Çaycuma cam fabrikasından başlayarak Rus teknolojisi transferine yönelince, Türkiye' ye  batı ambargoları başladı..

Artık  ülkemizde  gerçekten toplu iğne bile bulunamıyordu. 

Gençlik teşkilatları, o zaman, çok önemli ve popüler sivil toplum kuruluşlarıydı.

TMGT (Türkiye Millî Gençlik Teşkilatı) da bir tepe örgüttü.

TMGT, o yıl 10  Kasım Atatürk' ü anma törenini Atlas Sineması'nda yapılmasına ve ilk defa  bu anma esnasında klasik müzik çalınmasına karar vermişti.

Atatürk fotoğrafları için, gençlik kuruluşlarının matbaa işlerini yapan Münir' e sipariş verilmiş ve o anda toplu iğne sorunu gündeme gelmişti.

Toplu iğne gerçekten piyasada bulunmuyordu.

TMGT Genel Sekreteri, telefonla  İstanbul Valisi olan Prof. Fahrettin Kerim' i aradı.

Vali Bey Avrupa’daydı ve Ankara vapuru ile dönüş yolundaydı.

O zaman iğne tedarikinden  daha mühim olan husus,  Avrupa ve dünyayla irtibatımızın  ya  deniz yoluyla Akdeniz  limanlarından, ya da karayoluyla Bulgaristan ve Yugoslavya üzerinden karayoluyla temin edile biliniyordu.

Ankara vapurundaki Vali Bey' e bir telgraf çekilerek, "10 Kasım günü Atatürk' ün fotoğrafını göğüslerimize takmak için iğne bulamazsak, o fotoğrafı birer bıçakla kalbimizin üzerine mıhlarız." denildi.

Vali Fahrettin  Kerim hemen telgrafla cevap vererek, " Gereği yapılacak" demişti.

O yıl 10 Kasımda, muhteşem bir anma günü yaşandı.

Behçet Kemal Çağlar şiirler okudu. Prof. İsmet Giritli Atatürk’ü anlattı.

Hepimizin kabaran göğsünde Atatürk fotoğrafı vardı.

Demem o'dur ki  23 yaşındaki bir delikanlının o yoklukta, önceden tedbir alıp çare üretmesini elbette o okul kumandanlığından da beklemek hakkımızdı.

O olay bir tedbirsizlik değil, bir Mustafa Kemal düşmanlığıdır.

Prof. Fahrettin Kerim sonra Bakan, o telgrafı çeken TMGT Genel Sekreteri de  Milletvekili oldu.. ve Ankara' da buluştular.

Anadolu Kulübünde bazen selamlaşır, bazen de o  telgrafı konuşurlardı.

O telgrafı çeken TMGT Genel Sekreteri de Ertuğrul Mat' dı..”

 

Yazıya ifade bırak !
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve ulusgazetesi.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.