Ertuğrul Mat-Günün Getirdikleri-E.Milletvekili
Köşe Yazarı
Ertuğrul Mat-Günün Getirdikleri-E.Milletvekili
 

Atiye Keskin (Kubanlı)nın Gönül Dünyası

Atiye Keskin (Kubanlı) Türkiye’nin en çok okunan yazarlarından birisiydi. Dedeleri Kuzey Kafkasya’dan göç etmiş ve Sivrihisar’a yerleşmişlerdir. Atiye Hanım, Cumhuriyet’in ilk yıllarında, 1341 (1925) tarihinde Sivrihisar’da doğmuş, daha sonra babasının memuriyeti dolayısıyla yerleştikleri Bursa’da, ilkokulu, orta okul ve liseyi bitirmiş, İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Felsefe bölümünden mezun olarak eğitimini tamamlamıştı. Atiye Hanım, 1962 yılında fıkra yazarı olarak basın dünyasına adım atmış, yazılarını “Bir Nokta Bir Işık” başlığı altında yazmış ve bu yazıları, aynı isim altında on ciltlik bir seri olarak da neşretmişti. Ayrıca Cezayir Mektupları ve Kader Köprüsü adlı romanları ile Karıncanın Öğütleri adlı bir okul piyesi de basılıp okurlarına sunulmuştur. Eserlerinde, Türk-İslam kültürünün, halkın gönlüne nakşedilmesini sağlayan şiirsel bir üslup vardı. Onun yazılarında anlattığı nükteler tıpkı asırlarca, Türk – İslam kültürünün gönüllerde yankılanmasını temin eden Şeyh Sadi*i Şirazi’nin “Bostan” ve “Gülistan”, Beydeba’nın “Kelile ve Dimne” adlı eserlerindeki kıssaların (nüktelerin) bizlere bir ibret misali olarak sunulması; bu kıssaların Hazreti Mevlana’nın “Mesnevi”sinde daha da zenginleşerek gönlümüze hisse (ışık) saçması gibi, yüreğimizi ferhlatır ve yaratılışımızın sırlarını fark etmemizi salyarak manevi dünyamızı aydınlatır. (Gazetenin Notu: Köşe Yazarımız Ertuğrul Mat’ın gelecek yazısı: (Atiye Keskin (Kubanlı): “Tefekkürü Her Şeyin Üzerinde Tutardı”) başlığı ile okurlarımıza sunulacaktır)
Ekleme Tarihi: 12 Ocak 2024 - Cuma

Atiye Keskin (Kubanlı)nın Gönül Dünyası

Atiye Keskin (Kubanlı) Türkiye’nin en çok okunan yazarlarından birisiydi. Dedeleri Kuzey Kafkasya’dan göç etmiş ve Sivrihisar’a yerleşmişlerdir.

Atiye Hanım, Cumhuriyet’in ilk yıllarında, 1341 (1925) tarihinde Sivrihisar’da doğmuş, daha sonra babasının memuriyeti dolayısıyla yerleştikleri Bursa’da, ilkokulu, orta okul ve liseyi bitirmiş, İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Felsefe bölümünden mezun olarak eğitimini tamamlamıştı.

Atiye Hanım, 1962 yılında fıkra yazarı olarak basın dünyasına adım atmış, yazılarını “Bir Nokta Bir Işık” başlığı altında yazmış ve bu yazıları, aynı isim altında on ciltlik bir seri olarak da neşretmişti.

Ayrıca Cezayir Mektupları ve Kader Köprüsü adlı romanları ile Karıncanın Öğütleri adlı bir okul piyesi de basılıp okurlarına sunulmuştur.

Eserlerinde, Türk-İslam kültürünün, halkın gönlüne nakşedilmesini sağlayan şiirsel bir üslup vardı.

Onun yazılarında anlattığı nükteler tıpkı asırlarca, Türk – İslam kültürünün gönüllerde yankılanmasını temin eden Şeyh Sadi*i Şirazi’nin “Bostan” ve “Gülistan”, Beydeba’nın “Kelile ve Dimne” adlı eserlerindeki kıssaların (nüktelerin) bizlere bir ibret misali olarak sunulması; bu kıssaların Hazreti Mevlana’nın “Mesnevi”sinde daha da zenginleşerek gönlümüze hisse (ışık) saçması gibi, yüreğimizi ferhlatır ve yaratılışımızın sırlarını fark etmemizi salyarak manevi dünyamızı aydınlatır.

(Gazetenin Notu: Köşe Yazarımız Ertuğrul Mat’ın gelecek yazısı: (Atiye Keskin (Kubanlı): “Tefekkürü Her Şeyin Üzerinde Tutardı”) başlığı ile okurlarımıza sunulacaktır)

Yazıya ifade bırak !
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve ulusgazetesi.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.