Hasan İLERİ - Med.Dr.
Köşe Yazarı
Hasan İLERİ - Med.Dr.
 

Menderes’in idamının hatırlattıkları

Menderes’in son yıllarını iyi hatırlıyorum.1958-59-60 yıllarında her gün Milliyet Gazetesi okuyordum. Hasta bir Fenerbahçeli olarak Lefter, Can, Basri’li Fenerbahçe haberlerini okumak için her gün Milliyet Gazetesi okumayı alışkanlık haline getirmiştim. Gazetede bazen de siyasi haberlere gözüm kayıyordu. Nedenine gelince amcam Ali İleri Demokrat Parti Balıkesir milletvekili idi. 1957 seçimlerinde Demokrat Parti’den milletvekili seçilmişti. Menderes’e yakın olduğunu duyuyordum. Babamın  da 1946 yılında Demokrat Parti’nin kurucuları arasında olduğunu öğrenmiştim. 1958, 1959 veya 1960 yıllarından biriydiç Karikatürist Turhan Selçuk Milliyet’te bir karikatür yayınlamıştı. Türkiye o yıllarda şimdi olduğu gibi yüksek enflasyonla boğuşuyordu. Karikatürde Yunanistan, Bulgaristan haritaları karikatürü çizilmiş, Türkiye haritası karikatürü üzerine de ZAMİSTAN yazılmıştı. Bu karikatür o yıllarda Türkiye ekonomisinin durumunu gösteren çok iyi bir gösterge idi. Karikatürü bugün görmüş gibi çok net hatırlıyorum. 27 Mayıs olayının olduğu gün Edremit Karagözoğlu ilkokulunda bitirme imtihanlarına giriyordum. O yıllarda ilkokulu bitirme sınavları sözlü yapılır ve bir hafta sürerdi. Her sınava girdiğimde öğretmenlerim Ali İleri’den haber sorarlardı. Elbette haberim yoktu ve de olamazdı. 27 Mayıs’tan sonra on, onbeş gün Ali İleri’den haber alınamadı, daha sonra da tutuklandığı haberi geldi. 27 Mayıstan sonra kurulan Yüksek Adalet Divanı Demokrat Partilileri yargıladı. Yargılamanın sonucunda Başbakan Adnan Menderes, Dışişleri Bakanı Fatin Rüştü Zorlu, Maliye Bakanı Hasan Polatkan idam edildiler. İdamlardan birkaç gün sonra Eğitim Şenliği adı altında bazı programlar yapıldı, Bu programlar halk arasında hoş karşılanmadı. Bu olayı da gayet net hatırlıyorum. 1971 yılı sonbaharında merhum Ali İleri ile Yassıada hatıraları ve Menderes’ konuştum. Bazı açıklamalar yaptı bu konularda Ali İleri: “Yassıada duruşmaları sürerken ABD Başkanı Kennedy, Ankara’daki yönetime 14 defa telefon etti. Duruşmalarda idam kararı verilmemesini istedi, şayet idam kararı çıkarsa kararın infaz edilmemesini ve idamlıkların ABD’ye gönderilmesini istediğini” belirtmiştir.  Merhum Ali İleri 1950-54-57 yılları arasında Edremit Belediye Başkanlığı yapmış, Edremit’e günümüze kadar gelen pek çok eser kazandırmış ve daha sonra da Edremit’ Edremit milletvekili olarak hizmet etmiştir. Ali İleri’den sonra Edremit bağrından çıkardığı bir evladını Ankara’ya vekil olarak gönderememiştir. Ali İleri’nin 1950-54 döneminin eseri olan Edremit Belediye binası restore edildikten sonra maalesef bu binaya Ali İleri ismi çok görülmüştür.
Ekleme Tarihi: 29 Eylül 2023 - Cuma

Menderes’in idamının hatırlattıkları

Menderes’in son yıllarını iyi hatırlıyorum.1958-59-60 yıllarında her gün Milliyet Gazetesi okuyordum. Hasta bir Fenerbahçeli olarak Lefter, Can, Basri’li Fenerbahçe haberlerini okumak için her gün Milliyet Gazetesi okumayı alışkanlık haline getirmiştim. Gazetede bazen de siyasi haberlere gözüm kayıyordu. Nedenine gelince amcam Ali İleri Demokrat Parti Balıkesir milletvekili idi. 1957 seçimlerinde Demokrat Parti’den milletvekili seçilmişti. Menderes’e yakın olduğunu duyuyordum. Babamın  da 1946 yılında Demokrat Parti’nin kurucuları arasında olduğunu öğrenmiştim.

1958, 1959 veya 1960 yıllarından biriydiç Karikatürist Turhan Selçuk Milliyet’te bir karikatür yayınlamıştı. Türkiye o yıllarda şimdi olduğu gibi yüksek enflasyonla boğuşuyordu. Karikatürde Yunanistan, Bulgaristan haritaları karikatürü çizilmiş, Türkiye haritası karikatürü üzerine de ZAMİSTAN yazılmıştı. Bu karikatür o yıllarda Türkiye ekonomisinin durumunu gösteren çok iyi bir gösterge idi. Karikatürü bugün görmüş gibi çok net hatırlıyorum.

27 Mayıs olayının olduğu gün Edremit Karagözoğlu ilkokulunda bitirme imtihanlarına giriyordum. O yıllarda ilkokulu bitirme sınavları sözlü yapılır ve bir hafta sürerdi.

Her sınava girdiğimde öğretmenlerim Ali İleri’den haber sorarlardı. Elbette haberim yoktu ve de olamazdı. 27 Mayıs’tan sonra on, onbeş gün Ali İleri’den haber alınamadı, daha sonra da tutuklandığı haberi geldi.

27 Mayıstan sonra kurulan Yüksek Adalet Divanı Demokrat Partilileri yargıladı. Yargılamanın sonucunda Başbakan Adnan Menderes, Dışişleri Bakanı Fatin Rüştü Zorlu, Maliye Bakanı Hasan Polatkan idam edildiler. İdamlardan birkaç gün sonra Eğitim Şenliği adı altında bazı programlar yapıldı, Bu programlar halk arasında hoş karşılanmadı. Bu olayı da gayet net hatırlıyorum.

1971 yılı sonbaharında merhum Ali İleri ile Yassıada hatıraları ve Menderes’ konuştum. Bazı açıklamalar yaptı bu konularda Ali İleri:

“Yassıada duruşmaları sürerken ABD Başkanı Kennedy, Ankara’daki yönetime 14 defa telefon etti. Duruşmalarda idam kararı verilmemesini istedi, şayet idam kararı çıkarsa kararın infaz edilmemesini ve idamlıkların ABD’ye gönderilmesini istediğini” belirtmiştir.

 Merhum Ali İleri 1950-54-57 yılları arasında Edremit Belediye Başkanlığı yapmış, Edremit’e günümüze kadar gelen pek çok eser kazandırmış ve daha sonra da Edremit’ Edremit milletvekili olarak hizmet etmiştir. Ali İleri’den sonra Edremit bağrından çıkardığı bir evladını Ankara’ya vekil olarak gönderememiştir.

Ali İleri’nin 1950-54 döneminin eseri olan Edremit Belediye binası restore edildikten sonra maalesef bu binaya Ali İleri ismi çok görülmüştür.

Yazıya ifade bırak !
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve ulusgazetesi.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.