Hasan İLERİ - Med.Dr.
Köşe Yazarı
Hasan İLERİ - Med.Dr.
 

Ankara'da Siyasi Tangolar

Ankara’da Siyasi Tangolar                 2023 seçimlerine günler kala, Ankara’da partiler arası tangolar çoğaldı, hızlandı.                 Ana muhalefet partisi olan Cumhuriyet Halk Partisi’nin iki temel özelliği adında vurgulanmış, Cumhuriyetçilik ve Halkçılık. Halkçı bir parti olan CHP, HALKLARCI bir parti ile tango yapıyor. Sanırım bu tango, gizli açık seçimlere kadar sürecek, seçimlerden sonra da gizli açık devam edeceğini tahmin ediyorum.                 İktidar partisi de başka bir parti ile tango yapıyor.                 Muharrem İnce, Sayın Akşener’in evinde, Sayın Akşener ile yemek yedi. Sayın İnce Kılıçdaroğlu ile tango hazırlığında. Diğer küçük partiler de bir birleriyle tango yapıyor. Ama pek çok küçük partinin şu anda oy oranı belli olmadığı için onların tangoları pek dikkat çekmiyor.                 Tangolar seçimlerle biter mi? Tahmin etmiyorum. Genel siyasi durum tangoların seçimlerden sonra da devam edeceğini gösteriyor. Nedeni ise bellidir. İki ana ittifakın oy oranları birbilerine yakın gibi görünmektedir.                 Yakın siyasi tarihimizde tangoyu en iyi yapan siyasi lider Sayın Erbakan’dı. Demirel’le ve Ecevit’le yaptığı tangoları o günleri yaşayan pek çok kişi hatırlar. “Kadayıfın altı da üstü de kızarmalıdır” esprisi, “Kerhen destekliyorum” yaklaşımı pek çok kişinin hafızasındadır. Sayın Erbakan’ın oğlu da babasını takip etti.                 Biraz geriye gidelim; 1957 yılında Hürriyet Partisi ile CHP arasındaki tangoyu hatırlayalım. Bu tangonun siyasi tarihimizde önemli rolü vardır. Hürriyet Partisi’nden gelen Turan Güneş, Necdet Uğur gibi isimler ortanın soluna kayan CHP’de önemli görevler üstlenmişlerdi.                 Türk siyasi hayatının önemli ama gözden kaçan tangosu Türk Sosyal Demokrat Partisi ile CHP arasındaki 1946-1949 yılları arasındaki tangodur.                 Bu tangoyu, Türkiye’de, bu satırların yazarından başka hiç kimse incelememiştir ve de sözkonusu etmemiştir. Sosyal Deemokrat Partisi ile CHP’nin yaptığı bu siyasi tango 1949 yılında, Sosyal Demokrat Parti’nin yayınladığı BEYANNAME ile son bulmuştur.                 Siyasi tangoların ne derecede başarılı olacağını önümüzdeki zamanda izleyip göreceğiz.                
Ekleme Tarihi: 28 Mart 2023 - Salı

Ankara'da Siyasi Tangolar

Ankara’da Siyasi Tangolar

                2023 seçimlerine günler kala, Ankara’da partiler arası tangolar çoğaldı, hızlandı.

                Ana muhalefet partisi olan Cumhuriyet Halk Partisi’nin iki temel özelliği adında vurgulanmış, Cumhuriyetçilik ve Halkçılık. Halkçı bir parti olan CHP, HALKLARCI bir parti ile tango yapıyor. Sanırım bu tango, gizli açık seçimlere kadar sürecek, seçimlerden sonra da gizli açık devam edeceğini tahmin ediyorum.

                İktidar partisi de başka bir parti ile tango yapıyor.

                Muharrem İnce, Sayın Akşener’in evinde, Sayın Akşener ile yemek yedi. Sayın İnce Kılıçdaroğlu ile tango hazırlığında. Diğer küçük partiler de bir birleriyle tango yapıyor. Ama pek çok küçük partinin şu anda oy oranı belli olmadığı için onların tangoları pek dikkat çekmiyor.

                Tangolar seçimlerle biter mi? Tahmin etmiyorum. Genel siyasi durum tangoların seçimlerden sonra da devam edeceğini gösteriyor. Nedeni ise bellidir. İki ana ittifakın oy oranları birbilerine yakın gibi görünmektedir.

                Yakın siyasi tarihimizde tangoyu en iyi yapan siyasi lider Sayın Erbakan’dı. Demirel’le ve Ecevit’le yaptığı tangoları o günleri yaşayan pek çok kişi hatırlar. “Kadayıfın altı da üstü de kızarmalıdır” esprisi, “Kerhen destekliyorum” yaklaşımı pek çok kişinin hafızasındadır. Sayın Erbakan’ın oğlu da babasını takip etti.

                Biraz geriye gidelim; 1957 yılında Hürriyet Partisi ile CHP arasındaki tangoyu hatırlayalım. Bu tangonun siyasi tarihimizde önemli rolü vardır. Hürriyet Partisi’nden gelen Turan Güneş, Necdet Uğur gibi isimler ortanın soluna kayan CHP’de önemli görevler üstlenmişlerdi.

                Türk siyasi hayatının önemli ama gözden kaçan tangosu Türk Sosyal Demokrat Partisi ile CHP arasındaki 1946-1949 yılları arasındaki tangodur.

                Bu tangoyu, Türkiye’de, bu satırların yazarından başka hiç kimse incelememiştir ve de sözkonusu etmemiştir. Sosyal Deemokrat Partisi ile CHP’nin yaptığı bu siyasi tango 1949 yılında, Sosyal Demokrat Parti’nin yayınladığı BEYANNAME ile son bulmuştur.

                Siyasi tangoların ne derecede başarılı olacağını önümüzdeki zamanda izleyip göreceğiz.

               

Yazıya ifade bırak !
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve ulusgazetesi.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.