Hasan İLERİ - Med.Dr.
Köşe Yazarı
Hasan İLERİ - Med.Dr.
 

Yüz Yıllık Cumhuriyet Tarihinde Önemli Bir Gün – 1 Mayıs 1977

.                   Yüzyıllık Cumhuriyet tarihimizde Mayıs ayı önemli bir aydır. Gerçi her ay önemlidir ama Mayıs ayında pek çok önemli olayın gerçekleştiği de muhakkaktır.                 1931 yılı Mayıs ayında CHP Kurultayı toplanmış ve Altı İlke teşekkül etmiştir. (Cumhuriyetçilik, Milliyetçilik, Halkçılık, Devletçilik, Laiklik, Devrimcilik)                 14 Mayıs 1950 de iktidardaki CHP seçimi kaybetmiş, Demokrat Parti seçimi kazanarak iktidara gelmiştir.                 Bilindiği gibi Demokrat Parti iktidarı 27 Mayıs 1960 müdahalesiyle son bulmuştur.                 27 Mayıs 1960’dan sonra Türkiye iki KALKIŞMA hareketi yaşamıştır. Bu kalkışma hareketleri Albay Talat Aydemir’in önderliğinde gerçekleşmiş ve hükümet tarafından bastırılmıştır. İlk kalkışma 22 Şubat 1962’de ikincisi de 21 Mayıs 1963’de gerçekleşmiştir.                 14 Mayıs 1972’de CHP’nin genel başkanı değişmiş Atatürk ve İnönü’den sonra Bülent Ecevit, CHP’ye üçüncü Genel Başkan seçilmiştir.                 1977’de İstanbul’da Taksim meydanında kanlı 1 Mayıs olayları yaşanmıştır.                 1 Mayıs günü törenler sakin ve muntazam şekilde başlamış, törenlerin sonuna doğru bir polis panzeri hareketlenmiş, panzer vatandaşların üzerine doğru gelmiş, aynı anda Sular İdaresi’nin üstünden ve The Marmara Oteli’nin bazı katlarından kalabalığa ateş açılmıştır. Büyük bir panik yaşanmış, onlarca kişi hayatını kaybetmiştir.              Sular İdaresi’nin üstünden ve The Marmara Oteli’nin bazı katlarından topluluğa ateş edenlerin sırrı çözülememiştir.             Bu olay uzun süre milletimizin hafızasında yer etmiştir. Bugün bile o tarihi hatırlayanların hafızasında yer etmeye devam etmektedir.             29 Mayıs 1977’de İzmir Çiğli Havaalanı’nda CHP Genel Başkanı Ecevit’e suikast girişiminde bulunulmuş, bu girişimde kullanılan silahtan çıkan merminin benzerinin o günlerde Türkiye’de bulunmadığı basında dillendirilmiştir. Ertesi gün bu olayla ilgili olarak İzmir Valiliği tuhaf bir bildiri yayınlamıştır            Bu suikast girişimini Sayın Ecevit’le konuştum. Bu konuda ilerleyemediğini söylemiştir.            1 Mayıs 1977 olayları halen karanlıktadır, bu olaylar sırrını korumaktadır. İnşallah bir gün bu kanlı 1 Mayıs açığa çıkar.      
Ekleme Tarihi: 05 Mayıs 2023 - Cuma

Yüz Yıllık Cumhuriyet Tarihinde Önemli Bir Gün – 1 Mayıs 1977

.     

             Yüzyıllık Cumhuriyet tarihimizde Mayıs ayı önemli bir aydır. Gerçi her ay önemlidir ama Mayıs ayında pek çok önemli olayın gerçekleştiği de muhakkaktır.

                1931 yılı Mayıs ayında CHP Kurultayı toplanmış ve Altı İlke teşekkül etmiştir. (Cumhuriyetçilik, Milliyetçilik, Halkçılık, Devletçilik, Laiklik, Devrimcilik)

                14 Mayıs 1950 de iktidardaki CHP seçimi kaybetmiş, Demokrat Parti seçimi kazanarak iktidara gelmiştir.

                Bilindiği gibi Demokrat Parti iktidarı 27 Mayıs 1960 müdahalesiyle son bulmuştur.

                27 Mayıs 1960’dan sonra Türkiye iki KALKIŞMA hareketi yaşamıştır. Bu kalkışma hareketleri Albay Talat Aydemir’in önderliğinde gerçekleşmiş ve hükümet tarafından bastırılmıştır. İlk kalkışma 22 Şubat 1962’de ikincisi de 21 Mayıs 1963’de gerçekleşmiştir.

                14 Mayıs 1972’de CHP’nin genel başkanı değişmiş Atatürk ve İnönü’den sonra Bülent Ecevit, CHP’ye üçüncü Genel Başkan seçilmiştir.

                1977’de İstanbul’da Taksim meydanında kanlı 1 Mayıs olayları yaşanmıştır.

                1 Mayıs günü törenler sakin ve muntazam şekilde başlamış, törenlerin sonuna doğru bir polis panzeri hareketlenmiş, panzer vatandaşların üzerine doğru gelmiş, aynı anda Sular İdaresi’nin üstünden ve The Marmara Oteli’nin bazı katlarından kalabalığa ateş açılmıştır. Büyük bir panik yaşanmış, onlarca kişi hayatını kaybetmiştir.

             Sular İdaresi’nin üstünden ve The Marmara Oteli’nin bazı katlarından topluluğa ateş edenlerin sırrı çözülememiştir.

            Bu olay uzun süre milletimizin hafızasında yer etmiştir. Bugün bile o tarihi hatırlayanların hafızasında yer etmeye devam etmektedir.

            29 Mayıs 1977’de İzmir Çiğli Havaalanı’nda CHP Genel Başkanı Ecevit’e suikast girişiminde bulunulmuş, bu girişimde kullanılan silahtan çıkan merminin benzerinin o günlerde Türkiye’de bulunmadığı basında dillendirilmiştir. Ertesi gün bu olayla ilgili olarak İzmir Valiliği tuhaf bir bildiri yayınlamıştır

           Bu suikast girişimini Sayın Ecevit’le konuştum. Bu konuda ilerleyemediğini söylemiştir.

           1 Mayıs 1977 olayları halen karanlıktadır, bu olaylar sırrını korumaktadır. İnşallah bir gün bu kanlı 1 Mayıs açığa çıkar.  

 

 

Yazıya ifade bırak !
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve ulusgazetesi.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.