Zaman zaman Cumhuriyet karşıtı çevreler, Türkiye Cumhuriyeti’nin 1923’te açılan bir parantez olduğunu belirtiyorlar. Bu çevreler günümüzde bu parantezin kapanacağını, çünkü Cumhuriyet’in kuruluş felsefesinin eskidiğini, geçersiz hale geldiğini, dünyanın genel şartlarının değiştiğini, gerek örtülü, gerekse de açık olarak ifade ediyorlar.
Parantez açmak, kapamak ne demektir?
Bir konu anlatılırken ya da, bir olay devam ederken, konu ile, olay ile pek fazla ilişiği olmayan konu veya olayı anlatmak için kullanılan bir deyimdir.
Bu “PARANTEZ AÇMA” ifadesinin arkasında yatan mana nedir?
Yirminci yüzyılın başlarında, dünyanın etkili siyasi, askeri ve finans güçleri Sovyetler Birliği karşısında, Anadolu’da TAMPON BİR DEVLET düşünmüşlerdi. Parantez tezi ileri sürenlerin de amacı, Türkiye Cumhuriyeti bu dış güçlerin etkisiyle kurulmuştur düşüncesidir. Bu çok haksız ve kendilerinin de ekmeğini yedikleri Türkiye Cumhuriyeti devleti için onur kırıcı bir düşüncedir. Bunca şehidin ruhuna azap verici bir düşüncedir.
Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşuna bakarsak, altı tane dış düşmanla savaşın olduğunu görüyoruz. 22 gün ve 22 gece süren Sakarya meydan savaşı gibi büyük bir meydan savaşını, dünya savaş tarihinin neresinde ve ne zaman görüyoruz?
Türkiye Cumhuriyeti’nin kurulması sadece dış düşmana karşı verilen savaşlarla olmamış, Kurtuluş savası sırasında pek çok iç isyan yani iç savaş yaşanmıştır. İç isyanlar yani iç savaşlar Cumhuriyet kurulduktan sonra da devam etmiştir.
Türkiye Cumhuriyeti, dünya egemen güçlerinin masa başı müzakereleri, beyin fırtınaları, çeşitli entrikalarla kurulmuş, hudutları cetvelle çizilmiş bir devlet değildir. Bu Cumhuriyet, Atatürk’ün önderliğinde Türk milletinin kanı ve canı pahasına kurulmuştur, parantez filan değildir.
Parantez konusunu gündeme getirenlere cevap vermeliyiz. Parantez bir kahramanlık destanı olan Kurtuluş Savaşı’nın, büyük Atatürk’ün, şehit ve gazilerin inkarıdır. Akıl sağlığı yerinde olan hiç kimse bunları inkar edemez. Bunların inkarı akla zarar bir yaklaşımdır.
Parantezcilere Yaradan akıl fikir versin demekten başka bir şey söylemek istemiyorum.