Hasan İLERİ - Med.Dr.
Köşe Yazarı
Hasan İLERİ - Med.Dr.
 

Sayın Emre Kongar’a Açık Mektup

17 Ocak 2023 günkü TELE-1 TV’deki 18 Dakika programınızı izledim. Bu programla ilgili Zatı Alinizle bir telefon konuşması yaptık. Bu konuşmada Cumhuriyet Gazetes’indeki e-posta adresinize yazmamı belirttiniz. Bunun üzerine bu açık mektubu yazmayı gerekli gördüm.                 Bu programda Kılıçdaroğlu’nun zaman zaman CHP’nin altını oyduğunu belirttiniz. Doğrudur size katılıyorum.                 CHP’nin altı neresidir?                 CHP’nin altı Türkiye Cumhuriyeti’nin kurtuluş ve kuruluş aşamasındaki felsefe, fikir ve fiillerdir. Yani KEMALİZM’dir.                 Günümüz CHP’si KEMALİST değildir ki, kurtuluş ve kuruluş fikirlerine sahip olsun.                 Her fırsatta öğrenci olduğunuzu belirtiyorsunuz. Bu yaklaşımınız tam bir bilim insanı yaklaşımıdır. Tebrik ve teşekkür ediyorum.                 Sosyal demokrasinin Türkiye’deki çizgisi incelenirse görüleceltir ki, sosyal demokratlar, Atatük’le Kemalizm’le bir çizgide buluşamamıştır. Bunu normal karşılamak gerekir. Çünkü her iki ideolojinin de tercihleri farklıdır. Atatürk’ün Altı İlkesi’nin hiçbirisi sosyal demokraside yoktur. Misakı Milli, Türk, Türkçülük,  milliyetçilik gibi kavramlar sosyal demokraside yoktur. “ORDUMUZ, TÜRK BİRLİĞİNİN, TÜRK KUDRET VE VATANSEVERLİĞİNİN ÇELİKLEŞMİŞ BİR İFADESİDİR” yaklaşımının sosyal demokrasi ile ne ilgisi var?                 Aynı programda Sayın Merdan Yanardağ’ın “CHP laiklik konusunda yeteri kadar dik durmuyor” yaklaşımı doğrudur, katılıyorum.                 Peki, CHP laiklik konusunda neden yeteri kadar dik duramıyor?                 Kemalizm’in laiklik anlayışı ile sosyal demokrasinin laiklik anlayışı farklıdır. Kemalizm’in laiklik anlayışı diğer beş ilke ile kaimdir, yani diğer beş ilke ile değerlendirilmelidir. Başta “Cumhuriyetçilik” ilkesi ve diğer ilkeler olmadan laiklik sağlanamaz. Sosyal demokraside Atatürk’ün Türkiye için ortaya koyduğu, başta “Cumhuriyetçilik” olmak üzere hiçbir ilkesi sosyal demokrasinin olmazsa olmazı değildir.                 Sosyal demokratlar tarikat ve cemaatleri din ve vicdan özgürlüğünün bir parçası sayarlar. Kemalizm’de tek tarikat vardır, o da MEDENİYET TARİKATI’dır.                 Bu yazıyı sütununuzda yayınlarsanız konunun anlaşılmasına yardımcı olabiliriz.                 Saygılarımla.    
Ekleme Tarihi: 02 Mart 2023 - Perşembe

Sayın Emre Kongar’a Açık Mektup

17 Ocak 2023 günkü TELE-1 TV’deki 18 Dakika programınızı izledim. Bu programla ilgili Zatı Alinizle bir telefon konuşması yaptık. Bu konuşmada Cumhuriyet Gazetes’indeki e-posta adresinize yazmamı belirttiniz. Bunun üzerine bu açık mektubu yazmayı gerekli gördüm.

                Bu programda Kılıçdaroğlu’nun zaman zaman CHP’nin altını oyduğunu belirttiniz. Doğrudur size katılıyorum.

                CHP’nin altı neresidir?

                CHP’nin altı Türkiye Cumhuriyeti’nin kurtuluş ve kuruluş aşamasındaki felsefe, fikir ve fiillerdir. Yani KEMALİZM’dir.

                Günümüz CHP’si KEMALİST değildir ki, kurtuluş ve kuruluş fikirlerine sahip olsun.

                Her fırsatta öğrenci olduğunuzu belirtiyorsunuz. Bu yaklaşımınız tam bir bilim insanı yaklaşımıdır. Tebrik ve teşekkür ediyorum.

                Sosyal demokrasinin Türkiye’deki çizgisi incelenirse görüleceltir ki, sosyal demokratlar, Atatük’le Kemalizm’le bir çizgide buluşamamıştır. Bunu normal karşılamak gerekir. Çünkü her iki ideolojinin de tercihleri farklıdır. Atatürk’ün Altı İlkesi’nin hiçbirisi sosyal demokraside yoktur. Misakı Milli, Türk, Türkçülük,  milliyetçilik gibi kavramlar sosyal demokraside yoktur. “ORDUMUZ, TÜRK BİRLİĞİNİN, TÜRK KUDRET VE VATANSEVERLİĞİNİN ÇELİKLEŞMİŞ BİR İFADESİDİR” yaklaşımının sosyal demokrasi ile ne ilgisi var?

                Aynı programda Sayın Merdan Yanardağ’ın “CHP laiklik konusunda yeteri kadar dik durmuyor” yaklaşımı doğrudur, katılıyorum.

                Peki, CHP laiklik konusunda neden yeteri kadar dik duramıyor?

                Kemalizm’in laiklik anlayışı ile sosyal demokrasinin laiklik anlayışı farklıdır. Kemalizm’in laiklik anlayışı diğer beş ilke ile kaimdir, yani diğer beş ilke ile değerlendirilmelidir. Başta “Cumhuriyetçilik” ilkesi ve diğer ilkeler olmadan laiklik sağlanamaz. Sosyal demokraside Atatürk’ün Türkiye için ortaya koyduğu, başta “Cumhuriyetçilik” olmak üzere hiçbir ilkesi sosyal demokrasinin olmazsa olmazı değildir.

                Sosyal demokratlar tarikat ve cemaatleri din ve vicdan özgürlüğünün bir parçası sayarlar. Kemalizm’de tek tarikat vardır, o da MEDENİYET TARİKATI’dır.

                Bu yazıyı sütununuzda yayınlarsanız konunun anlaşılmasına yardımcı olabiliriz.

                Saygılarımla.

 

 

Yazıya ifade bırak !
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve ulusgazetesi.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.