Hasan İLERİ - Med.Dr.
Köşe Yazarı
Hasan İLERİ - Med.Dr.
 

Teğmenler ve Andımız

Kara Harp Okulu mezunu çiçeği burnunda teğmenlerin “Mustafa Kemalin Askerleriyiz” sloganını atması bazı çevrelerin aşırı tepkisine neden oldu. Bazı çevreler de bu olayı alkışladı. Yeni teğmenler neden böyle bir eylemde bulundular? Bu teğmenlerin büyük bir kısmı veya tamamı ilkokulda Andımız’ı okumadılar. İstiklal Marşımızı ilk, orta ve liselerde banttan dinlediler ve banda iştirak ettiler. Atatürk’ün çizgisinin devamlı yükseldiği bir ortamda, Anıt Kabir’in her gün devamlı dolup taştığı günümüzde Türkiye’nin kurucusuna uzak kaldılar. Atatürk’ü gerektiği gibi içselleştiremediler. Günümüzün ortamı her sınıftan, her katmandan insanı Atatürk’e yaklaştırmaktadır. Atatürk çizgisi toplumun her kesimine eskiye oranla egemen olmaya başlamıştır. Bunun nedeni nedir? Atatürk’ün çizgisi gerçeklerin sentez edildiği bir çizgidir. Bu çizgi günümüz gerçeklerinde daha görünür, daha hissedilir bir duruma gelmiştir. Bugün Atatürkçü kuruluşlar bu çizgiyi ortaya koyamıyor, Atatürk’ün çizgisini başka ideolojik çizgilerden ayıramıyorlar. Bunun sonucu olarak milletimiz Atatürkçü kuruluşlara değil, doğrudan Atatürk’ün kendisine Anıt Kabir’e koşmaktadır. Atatürk çizgisinin sözlü çok kısa bir özeti olan Andımız ilkokullarda okutulmadığı için toplumun Atatürk’e yönelmesi nin etkisiyle yeni teğmenler Atatütk’e olan hasretlerini, saygılarını, sevgilerini kılıç çekerek, slogan atarak göstermişlerdir. Bu olay bize göre spontan yani kendi kendine oluşmuş bir olaydır. Olayın arkasında kurucu kahramana, onun fikir  ve eylemlerine duyulan saygı, sevgi, hayranlık ve de hasret yatmaktadır.
Ekleme Tarihi: 16 Eylül 2024 - Pazartesi

Teğmenler ve Andımız

Kara Harp Okulu mezunu çiçeği burnunda teğmenlerin “Mustafa Kemalin Askerleriyiz” sloganını atması bazı çevrelerin aşırı tepkisine neden oldu. Bazı çevreler de bu olayı alkışladı.

Yeni teğmenler neden böyle bir eylemde bulundular?

Bu teğmenlerin büyük bir kısmı veya tamamı ilkokulda Andımız’ı okumadılar. İstiklal Marşımızı ilk, orta ve liselerde banttan dinlediler ve banda iştirak ettiler. Atatürk’ün çizgisinin devamlı yükseldiği bir ortamda, Anıt Kabir’in her gün devamlı dolup taştığı günümüzde Türkiye’nin kurucusuna uzak kaldılar. Atatürk’ü gerektiği gibi içselleştiremediler. Günümüzün ortamı her sınıftan, her katmandan insanı Atatürk’e yaklaştırmaktadır. Atatürk çizgisi toplumun her kesimine eskiye oranla egemen olmaya başlamıştır.

Bunun nedeni nedir?

Atatürk’ün çizgisi gerçeklerin sentez edildiği bir çizgidir. Bu çizgi günümüz gerçeklerinde daha görünür, daha hissedilir bir duruma gelmiştir. Bugün Atatürkçü kuruluşlar bu çizgiyi ortaya koyamıyor, Atatürk’ün çizgisini başka ideolojik çizgilerden ayıramıyorlar. Bunun sonucu olarak milletimiz Atatürkçü kuruluşlara değil, doğrudan Atatürk’ün kendisine Anıt Kabir’e koşmaktadır.

Atatürk çizgisinin sözlü çok kısa bir özeti olan Andımız ilkokullarda okutulmadığı için toplumun Atatürk’e yönelmesi nin etkisiyle yeni teğmenler Atatütk’e olan hasretlerini, saygılarını, sevgilerini kılıç çekerek, slogan atarak göstermişlerdir.

Bu olay bize göre spontan yani kendi kendine oluşmuş bir olaydır. Olayın arkasında kurucu kahramana, onun fikir  ve eylemlerine duyulan saygı, sevgi, hayranlık ve de hasret yatmaktadır.

Yazıya ifade bırak !
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve ulusgazetesi.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.