Hasan İLERİ - Med.Dr.
Köşe Yazarı
Hasan İLERİ - Med.Dr.
 

Demokratik Sol Parti Nerede?

DSP, Bülent Ecevit’in yasaklı olduğu dönemde, 1985 yılının Kasım ayında kuruldu. DSP’nin ilk kurucu Genel Başkanı Rahşan Ecevit’tir. Nedenine gelince yukarıda belirttiğimiz gibi, Bülent Ecevit o tarihlerde siyasal yasaklıydı. DSP’nin tüzüğü, programı, amblemi (ak güvercin), parti şarkısı, yani DSP’nin nesi varsa Bülent Ecevit tarafından oluşturulmuştur. Sayın Ecevit’in isteği üzerine 1986 baharında DSP’ye üye kaydımı yaptırdım. 1987 yılında yapılan seçimlerde Partimiz yüzde onluk barajı aşamadı ve TBMM dışında kaldı. Bu olayda en büyük etken SeHePe’nin “DSP barajı aşama sol oyları bölme” propagandası olmuştur. 1989 yılı yerel seçimlerinde DSP’yi çok zor ve mütevazi şartlarda seçimlere götürdük ve de başarılı olduk. Ama bu başarı yine “SeHePe’nin başarısını engellediğimiz” şeklinde algılandı, pek çok yerde hakarete uğradık. 1994’de DSP Sol’un birinci partisi oldu, 1999’da da Türkiye’nin birinci partisi olmuştur.  1999’de DSP-MHP-ANAP koalisyon hükümeti kuruldu. Bu koalisyon 2002’de MHP’nin ortaklıktan çekilmesiyle bozuldu ve yapılan seçimlerde AKP iktidara geldi. 1999’de DSP ile ilgisi, ilişiği olan pek çok kişi milletvekili listelerine yazılmış ve milletvekili seçilmiştir. Şimdi soralım: 1999’da milletvekili seçilenler bugün nerede? Bülent Ecevit’ten sonraki genel başkanlar nerede? DSP’de görev almış, DSP için ter akıtmış, DSP’nin ölüm kalım mücadelesinde bulunmuş DSP’liler nerede? DSP’nin son genel başkanı AKP’den milletvekili seçildi, onun nerede olduğu bellidir, TBMM’de Ankara milletvekilidir. DSP’nin akıbeti ne olacak? DSP varlığını sürdürebilecek mi? Sürdürebilecekse bu nasıl olacak? Gönlüm Akgüvercinli partinin eski görkemli günlerine kavuşmasını istiyor. Ama bu günlerde güvercin uçma durumunda değil, görünür olma durumunda bile değil. Üzücü ve düşündürücü bir durum.
Ekleme Tarihi: 31 Ağustos 2023 - Perşembe

Demokratik Sol Parti Nerede?

DSP, Bülent Ecevit’in yasaklı olduğu dönemde, 1985 yılının Kasım ayında kuruldu. DSP’nin ilk kurucu Genel Başkanı Rahşan Ecevit’tir. Nedenine gelince yukarıda belirttiğimiz gibi, Bülent Ecevit o tarihlerde siyasal yasaklıydı. DSP’nin tüzüğü, programı, amblemi (ak güvercin), parti şarkısı, yani DSP’nin nesi varsa Bülent Ecevit tarafından oluşturulmuştur.

Sayın Ecevit’in isteği üzerine 1986 baharında DSP’ye üye kaydımı yaptırdım.

1987 yılında yapılan seçimlerde Partimiz yüzde onluk barajı aşamadı ve TBMM dışında kaldı. Bu olayda en büyük etken SeHePe’nin “DSP barajı aşama sol oyları bölme” propagandası olmuştur.

1989 yılı yerel seçimlerinde DSP’yi çok zor ve mütevazi şartlarda seçimlere götürdük ve de başarılı olduk. Ama bu başarı yine “SeHePe’nin başarısını engellediğimiz” şeklinde algılandı, pek çok yerde hakarete uğradık.

1994’de DSP Sol’un birinci partisi oldu, 1999’da da Türkiye’nin birinci partisi olmuştur.  1999’de DSP-MHP-ANAP koalisyon hükümeti kuruldu. Bu koalisyon 2002’de MHP’nin ortaklıktan çekilmesiyle bozuldu ve yapılan seçimlerde AKP iktidara geldi.

1999’de DSP ile ilgisi, ilişiği olan pek çok kişi milletvekili listelerine yazılmış ve milletvekili seçilmiştir.

Şimdi soralım:

1999’da milletvekili seçilenler bugün nerede?

Bülent Ecevit’ten sonraki genel başkanlar nerede?

DSP’de görev almış, DSP için ter akıtmış, DSP’nin ölüm kalım mücadelesinde bulunmuş DSP’liler nerede?

DSP’nin son genel başkanı AKP’den milletvekili seçildi, onun nerede olduğu bellidir, TBMM’de Ankara milletvekilidir.

DSP’nin akıbeti ne olacak?

DSP varlığını sürdürebilecek mi?

Sürdürebilecekse bu nasıl olacak?

Gönlüm Akgüvercinli partinin eski görkemli günlerine kavuşmasını istiyor.

Ama bu günlerde güvercin uçma durumunda değil, görünür olma durumunda bile değil.

Üzücü ve düşündürücü bir durum.

Yazıya ifade bırak !
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve ulusgazetesi.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.