Günün Getirdikleri - Ertuğrul MAT - E.Milletvekili
Köşe Yazarı
Günün Getirdikleri - Ertuğrul MAT - E.Milletvekili
 

FALİH RIFKI ATAY ANLATIYOR 23 Nisan 1920...

Ankara’da büyük Millet Meclisi açılmıştır. Memleketin her tarafından birçok milletvekilleri gelmiştir. Bu yeni Meclise gelenlerin bir kısmı Ankara’da hiçbir şeyin olmadığını görünce, ümitsizliğe düşmüşlerdi. Bahsedilen ne Yeşilordu, ne hazine, ne yatacak otel, hiçbir şey yoktu. Sadece, Mustafa Kemal... ...Bazılarına bu dava çürük gelmiş olacak ki, memleketlerine dönmeye karar verdiler. Bunlar geri dönerlerse Mecliste huzursuzluk olacağını anlayan Mustafa Kemal, kürsüye çıktı. O gün pek heyecanlıydı. Atatürk’ün hayatında belki de böyle canlı bir tablo doğmamıştı. Milletvekillerine hitaben şöyle demiştir: “İşittim ki, bazı arkadaşlar yoksulluğumuzu bahane ederek memleketlerine dönmek istiyorlarmış. Ben kimseyi zorla Milli Meclise davet etmedim. Herkes kararında özgürdür, Bunlara başkaları da katılabilirler. Ben bu mukaddes davaya inanmış bir insan sıfatı ile buradan bir yere gitmemeye karar verdim. Hatta, hepiniz gidebilirsiniz. Asker Mustafa Kemal mavzerini eline alır, fişeklerini göğsüne dizer, bir eline de bayrağını alır, bu şekilde Elmadağ’ına çıkar, orada tek kurşunum kalana kadar vatanı savunurum. Kurşunlarım bitince de bu aciz vücudumu bayrağıma sarar, düşman kurşunları ile yaralanır, temiz kanımı, mukaddes bayrağıma içire içire tek başıma can veririm. Ben buna and içtim!...” (Falih Rıfkı Atay) Not: -1) Bu muhteşem iradeyi belirten yukarıdaki konuşma, sosyal medyada Karga burga bir el yazı ile sanki Mustafa Kemâl' in elinden çıkmış gibi paylaşılıyor. Niye bu yola başvuruluyor.? Bir defa Mustafa Kemâl' in eski Türkçe ve Yeni Türkçe el yazılarında kaligrafik estetik vardır. -2) Bu konuşma irticalen yapılmıştır. Yani önceden hazırlanmış bir yazılı metin değildir. -3) Ayrıca harf devrimi 1.Kasım 1928 tarihinde kanunlaşmıştır. -4) Yukarıda paylaşılan metin TBMM web sitesinden alınmıştır. Ertuğrul Mat zaman: 01:07  
Ekleme Tarihi: 23 Nisan 2024 - Salı

FALİH RIFKI ATAY ANLATIYOR 23 Nisan 1920...

Ankara’da büyük Millet Meclisi açılmıştır. Memleketin her tarafından birçok milletvekilleri gelmiştir. Bu yeni Meclise gelenlerin bir kısmı Ankara’da hiçbir şeyin olmadığını görünce, ümitsizliğe düşmüşlerdi. Bahsedilen ne Yeşilordu, ne hazine, ne yatacak otel, hiçbir şey yoktu. Sadece, Mustafa Kemal...

...Bazılarına bu dava çürük gelmiş olacak ki, memleketlerine dönmeye karar verdiler. Bunlar geri dönerlerse Mecliste huzursuzluk olacağını anlayan Mustafa Kemal, kürsüye çıktı. O gün pek heyecanlıydı. Atatürk’ün hayatında belki de böyle canlı bir tablo doğmamıştı. Milletvekillerine hitaben şöyle demiştir:

“İşittim ki, bazı arkadaşlar yoksulluğumuzu bahane ederek memleketlerine dönmek istiyorlarmış. Ben kimseyi zorla Milli Meclise davet etmedim. Herkes kararında özgürdür, Bunlara başkaları da katılabilirler. Ben bu mukaddes davaya inanmış bir insan sıfatı ile buradan bir yere gitmemeye karar verdim. Hatta, hepiniz gidebilirsiniz. Asker Mustafa Kemal mavzerini eline alır, fişeklerini göğsüne dizer, bir eline de bayrağını alır, bu şekilde Elmadağ’ına çıkar, orada tek kurşunum kalana kadar vatanı savunurum. Kurşunlarım bitince de bu aciz vücudumu bayrağıma sarar, düşman kurşunları ile yaralanır, temiz kanımı, mukaddes bayrağıma içire içire tek başıma can veririm. Ben buna and içtim!...” (Falih Rıfkı Atay)

Not:

-1) Bu muhteşem iradeyi belirten yukarıdaki konuşma, sosyal medyada

Karga burga bir el yazı ile sanki Mustafa Kemâl' in elinden çıkmış gibi paylaşılıyor.

Niye bu yola başvuruluyor.?

Bir defa Mustafa Kemâl' in eski Türkçe ve Yeni Türkçe el yazılarında kaligrafik estetik vardır.

-2) Bu konuşma irticalen yapılmıştır.

Yani önceden hazırlanmış bir yazılı metin değildir.

-3) Ayrıca harf devrimi 1.Kasım 1928 tarihinde kanunlaşmıştır.

-4) Yukarıda paylaşılan metin TBMM web sitesinden alınmıştır.

Ertuğrul Mat zaman: 01:07

 

Yazıya ifade bırak !
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve ulusgazetesi.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.