Alzheimer riskini düşürecek gen keşfedildi

Sağlık (Web Sitesi) - Web Sitesi | 17.04.2024 - 11:12, Güncelleme: 17.04.2024 - 11:12 327+ kez okundu.
 

Alzheimer riskini düşürecek gen keşfedildi

Alzheimer riskini yüzde 70 oranında düşürecek gen keşfedildi. Gendeki bir değişimin Alzheimer gelişme riskini büyük ölçüde azalttığını keşfettiklerini duyuran Prof. Dr. Çağhan Kızıl, “Bu keşif, Alzheimer’ın tedavisi için yeni ilaçların geliştirilmesine yol açabilir” dedi.
Aralarında Çağhan Kızıl, Elanur Yılmaz, Bengisu Turgutalp, Hüseyin Tayran, Nilüfer Ertekin-Taner’in de bulunduğu bir grup araştırmacı, Alzheimer riskini yüzde 70 oranında azaltan bir genetik değişimi ve bu değişimin etki mekanizmasını ortaya çıkardı. Columbia Üniversitesi’nden Prof. Dr. Çağhan Kızıl haberi sosyal medya hesabından duyurdu. Kızıl, bu bulgunun, milyonlarca insanı hastalıktan koruyabileceğini, Alzheimer’ın önlenmesi ve tedavisinde yeni yollar sunabileceğini söyledi.   Kızıl, araştırmayla ilgili şöyle yazdı: “APOE, kanda ve dokularda yağ taşıyan bir protein. Bu proteinin belli bir versiyonu, APOEe4 olarak adlandırılıyor ve bu versiyon Alzheimer hastalığı riskini artıran genetik bir faktör. Özellikle, APOEe4 alelini taşıyan kişilerde, taşımayanlara göre hastalık çok daha erken yaşlarda ve daha şiddetli bir şekilde ortaya çıkabilir. Ancak, her APOEe4 taşıyıcısı Alzheimer geliştirmiyor, bu da diğer genetik ve çevresel faktörlerin de hastalık üzerinde önemli bir etkisi olduğunu göstermekte. Ancak Alzheimer’a karşı bu direnç nasıl gerçekleşiyor tam anlamıyla bilinmiyordu. Bu çalışmamızda, fibronektin adı verilen bir proteini kodlayan gendeki bir değişimin, Alzheimer gelişme riskini büyük ölçüde azalttığını keşfettik.” Keşfedilen genetik varyasyonda fibronektinin birikmesinin engellendiğini ve böylece beyin hücrelerinin korunduğunu söyleyen Kızıl, “Bu korumanın temelinde de, Alzheimer durumunda beyinde biriken zararlı maddelerin beyinden uzaklaştırılması yatıyor. Fibronektin çok olduğunda temizlenme etkili yapılamıyor, ancak koruyucu varyasyon ile bu temizlenme gerçekleşiyor ve beyin, Alzheimer durumunda korunmuş oluyor” dedi. Kızıl, bu keşfin, Alzheimer’ın tedavisi için yeni ilaçların geliştirilmesine yol açabileceğini aktardı. Columbia, Stanford, Yale, Mayo Clinic gibi enstitülerden araştırmacalar da araştırmaya katıldı. Makale Acta Neuropathologica'da yayımlandı. medyascope.tv  
Alzheimer riskini yüzde 70 oranında düşürecek gen keşfedildi. Gendeki bir değişimin Alzheimer gelişme riskini büyük ölçüde azalttığını keşfettiklerini duyuran Prof. Dr. Çağhan Kızıl, “Bu keşif, Alzheimer’ın tedavisi için yeni ilaçların geliştirilmesine yol açabilir” dedi.

Aralarında Çağhan Kızıl, Elanur Yılmaz, Bengisu Turgutalp, Hüseyin Tayran, Nilüfer Ertekin-Taner’in de bulunduğu bir grup araştırmacı, Alzheimer riskini yüzde 70 oranında azaltan bir genetik değişimi ve bu değişimin etki mekanizmasını ortaya çıkardı. Columbia Üniversitesi’nden Prof. Dr. Çağhan Kızıl haberi sosyal medya hesabından duyurdu. Kızıl, bu bulgunun, milyonlarca insanı hastalıktan koruyabileceğini, Alzheimer’ın önlenmesi ve tedavisinde yeni yollar sunabileceğini söyledi.

 

Kızıl, araştırmayla ilgili şöyle yazdı:

“APOE, kanda ve dokularda yağ taşıyan bir protein. Bu proteinin belli bir versiyonu, APOEe4 olarak adlandırılıyor ve bu versiyon Alzheimer hastalığı riskini artıran genetik bir faktör. Özellikle, APOEe4 alelini taşıyan kişilerde, taşımayanlara göre hastalık çok daha erken yaşlarda ve daha şiddetli bir şekilde ortaya çıkabilir. Ancak, her APOEe4 taşıyıcısı Alzheimer geliştirmiyor, bu da diğer genetik ve çevresel faktörlerin de hastalık üzerinde önemli bir etkisi olduğunu göstermekte. Ancak Alzheimer’a karşı bu direnç nasıl gerçekleşiyor tam anlamıyla bilinmiyordu. Bu çalışmamızda, fibronektin adı verilen bir proteini kodlayan gendeki bir değişimin, Alzheimer gelişme riskini büyük ölçüde azalttığını keşfettik.”

Keşfedilen genetik varyasyonda fibronektinin birikmesinin engellendiğini ve böylece beyin hücrelerinin korunduğunu söyleyen Kızıl, “Bu korumanın temelinde de, Alzheimer durumunda beyinde biriken zararlı maddelerin beyinden uzaklaştırılması yatıyor. Fibronektin çok olduğunda temizlenme etkili yapılamıyor, ancak koruyucu varyasyon ile bu temizlenme gerçekleşiyor ve beyin, Alzheimer durumunda korunmuş oluyor” dedi.

Kızıl, bu keşfin, Alzheimer’ın tedavisi için yeni ilaçların geliştirilmesine yol açabileceğini aktardı.

Columbia, Stanford, Yale, Mayo Clinic gibi enstitülerden araştırmacalar da araştırmaya katıldı.

Makale Acta Neuropathologica'da yayımlandı.

medyascope.tv

 

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve ulusgazetesi.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.