Araştırma: Dünya çapında askeri harcamalar 2,5 trilyon dolar

Dünya (Web Sitesi) - Web Sitesi | 22.04.2024 - 12:39, Güncelleme: 22.04.2024 - 12:39 290 kez okundu.
 

Araştırma: Dünya çapında askeri harcamalar 2,5 trilyon dolar

Stockholm Uluslararası Barış Çalışmaları Enstitüsü (Sipri) tarafından yayımlanan rapora göre dünya çapında askeri harcamalar 2,5 trilyon dolara çıkarak rekor seviyelere ulaştı.
Stockholm Uluslararası Barış Çalışmaları Enstitüsü (Sipri) tarafından yayımlanan rapora göre küresel çapta hükümetler askeri harcamalara yönelmeye devam ediyor. İlk kez dünyadaki beş ayrı bölgede de askeri harcamalar artıyor. Bu bölgeler Afrika, Avrupa, Ortadoğu, Asya ve Amerika. Rapora göre dünya çapında askeri harcamalar 2,5 trilyon dolara çıkarak rekor seviyelere ulaştı. Veriler, 2022 ile 2023 arasında harcamaların dünya genelinde yüzde 6,8 oranında arttığını gösteriyor. Spiri’de üst düzey araştırmacılardan Nan Tian, “Dünya genelinde askeri harcamalarda artış uluslararası barış ve güvenliği tehdit edici boyutlara ulaşıyor” dedi. Amerika ve Çin listenin en başında Rapor Amerika Birleşik Devletleri’nin (ABD) dünyadaki askeri harcamaların yüzde 37’ilik dilimini ve Çin’in ise yüzde 12’lik dilimini oluşturduğunu belirtiyor. Böylece bu iki ülke listenin en başına yerleşiyor. ABD’nin geçtiğimiz yıla oranla askeri harcaması yüzde 2,3 oranında artarken Çin’in harcaması ise yüzde 6 oranında arttı. Listenin devamında hangi ülkeler bulunuyor? Rusya, Hindistan, Suudi Arabistan ve Birleşik Krallık ise listenin devamında yer alıyor. Kremlin hükümetinin 2022’ye göre askeri harcamaları Ukrayna’daki savaş nedeniyle yüzde 24 oranında arttı. Çin ve Pakistan ile arasındaki gerilimlerden ötürü Hindistan’ın da askeri harcamalarında artış görünüyor. Veriler 2022 esas alındığında Hindistan’ın askeri harcamalarında yüzde 4,2 oranında bir artış olduğunu gösteriyor. Suudi Arabistan ise 2023’te yaklaşık 75,8 milyar dolar harcayarak 2022’ye göre askeri harcamalarını yüzde 9 oranında arttırdı. İsrail ise bölgede Suudi Arabistan’dan sonra askeri harcamada ikinci sırada yer alıyor. Suudi Arabistan’ın az da olsa gerisinde kalan İsrail, Türkiye’nin önünde gözüküyor. Verilere göre İsrail, 27,5 milyar dolar fazladan bir harcama yaparak 2022’ye göre harcamalarını yüzde 24 oranında arttırdı. İran ise Ortadoğu’da en fazla askeri harcama yapan ülke konumunda. Yaklaşık 10,3 milyar dolar harcayarak İran’ın askeri harcamaları 2022’ye göre yüzde 0,6 oranında arttı. Kaynak: Guardian
Stockholm Uluslararası Barış Çalışmaları Enstitüsü (Sipri) tarafından yayımlanan rapora göre dünya çapında askeri harcamalar 2,5 trilyon dolara çıkarak rekor seviyelere ulaştı.

Stockholm Uluslararası Barış Çalışmaları Enstitüsü (Sipri) tarafından yayımlanan rapora göre küresel çapta hükümetler askeri harcamalara yönelmeye devam ediyor.

İlk kez dünyadaki beş ayrı bölgede de askeri harcamalar artıyor. Bu bölgeler Afrika, Avrupa, Ortadoğu, Asya ve Amerika.

Rapora göre dünya çapında askeri harcamalar 2,5 trilyon dolara çıkarak rekor seviyelere ulaştı. Veriler, 2022 ile 2023 arasında harcamaların dünya genelinde yüzde 6,8 oranında arttığını gösteriyor.

Spiri’de üst düzey araştırmacılardan Nan Tian, “Dünya genelinde askeri harcamalarda artış uluslararası barış ve güvenliği tehdit edici boyutlara ulaşıyor” dedi.

Amerika ve Çin listenin en başında

Rapor Amerika Birleşik Devletleri’nin (ABD) dünyadaki askeri harcamaların yüzde 37’ilik dilimini ve Çin’in ise yüzde 12’lik dilimini oluşturduğunu belirtiyor. Böylece bu iki ülke listenin en başına yerleşiyor.

ABD’nin geçtiğimiz yıla oranla askeri harcaması yüzde 2,3 oranında artarken Çin’in harcaması ise yüzde 6 oranında arttı.

Listenin devamında hangi ülkeler bulunuyor?

Rusya, Hindistan, Suudi Arabistan ve Birleşik Krallık ise listenin devamında yer alıyor.

Kremlin hükümetinin 2022’ye göre askeri harcamaları Ukrayna’daki savaş nedeniyle yüzde 24 oranında arttı.

Çin ve Pakistan ile arasındaki gerilimlerden ötürü Hindistan’ın da askeri harcamalarında artış görünüyor. Veriler 2022 esas alındığında Hindistan’ın askeri harcamalarında yüzde 4,2 oranında bir artış olduğunu gösteriyor.

Suudi Arabistan ise 2023’te yaklaşık 75,8 milyar dolar harcayarak 2022’ye göre askeri harcamalarını yüzde 9 oranında arttırdı.

İsrail ise bölgede Suudi Arabistan’dan sonra askeri harcamada ikinci sırada yer alıyor. Suudi Arabistan’ın az da olsa gerisinde kalan İsrail, Türkiye’nin önünde gözüküyor.

Verilere göre İsrail, 27,5 milyar dolar fazladan bir harcama yaparak 2022’ye göre harcamalarını yüzde 24 oranında arttırdı.

İran ise Ortadoğu’da en fazla askeri harcama yapan ülke konumunda. Yaklaşık 10,3 milyar dolar harcayarak İran’ın askeri harcamaları 2022’ye göre yüzde 0,6 oranında arttı.

Kaynak: Guardian

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve ulusgazetesi.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.