Prens Selman'dan en büyük hayali Neom için şok emir: 'Ya tahliye ya ölüm'

Dünya (Web Sitesi) - Web Sitesi | 10.05.2024 - 14:26, Güncelleme: 10.05.2024 - 14:26 170 kez okundu.
 

Prens Selman'dan en büyük hayali Neom için şok emir: 'Ya tahliye ya ölüm'

Onlarca Batılı şirketin desteğiyle inşa edilen kanlı projede, tahliyeye zorlanan halk için direnmeleri halinde 'vur' emri verildi. Gazetecilerin araştırmasıyla ortaya çıkan uydu görüntüleri ise şoke etti. Bölgede, evler, okullar ve hastaneler haritadan silindi.
Suudi Arabistan'da onlarca Batılı şirketin desteğiyle inşa edilen ekolojik şehir projesi Neom için çöldeki çalışmalar devam ediyor. İngiliz BBC'nin iddiasına göre; şehrin inşası için bölgedeki arazileri boşaltmaya çalışan Suudi yetkililer, güvenlik güçlerine evlerini terk etmeyi reddedenleri gerekirse vurarak öldürmeleri emrini verdi. KANLI PROJE Albay Rabih Alenezi, Neom adı verilen proje kapsamındaki The Line (Hat) isimli dikey şehrin inşası için bölgedeki köylüleri evlerinden çıkarma emri aldığını söyledi. Evini terk etmeyi reddeden bir kişi vurularak öldürüldü. Suudi hükümeti ve Neom projesi yetkilileri bu iddialarla ilgili sorulara cevap vermeyi reddetti. 500 milyar dolar değerindeki Neom projesi, 2030 Suudi Vizyonu adı verilen stratejinin bir parçası. Burada amaçlanan şey, Suudi ekonomisinin petrole bağımlılığını azaltmak. HARİTADAN SİLİNDİLER Projenin merkezindeki The Line ise, otomobillerin giremediği, 200 metre genişliğinde ve 170 kilometre uzunluğunda bir yerleşim hattı olarak tasarlandı. Henüz 2,4 kilometrelik kısmı tamamlanabilmiş olsa da, 2030'a kadar inşasının bitirilmesi planlanıyor. Suudi veliaht prensi Muhammed Bin Selman, Neom'un inşa edileceği bölge için mükemmel bir 'boş tuval' nitelemesinde bulundu. Hükümetten gelen açıklamalara göre altı binden fazla kişi bu hat üzerindeki evlerini boşalttı ve başka yere taşındı. Ancak İngiltere'deki insan hakları kuruluşu ALQST'nin tahminlerine göre bu sayı çok daha fazla. İncelenen uydu görüntülerinde, tahliye gerçekleşen üç bölgede (Al Khuraybah, Sharma ve Gayal) okulların, evlerin ve hastanelerin haritadan silindiği görülüyor. 'İSYANCILARA' KARŞI ÖLÜMCÜL GÜÇ Geçen yıl İngiltere'ye kaçan eski Suudi ordu subayı Alenezi, Nisan 2020'de The Line'ın 4,5 kilometre güneyinde Al Khuraybah bölgesini boşaltması emrini aldığını belirtti. Buradaki köylerde yaşayanların çoğu Huveytat aşiretindendi. Alenezi'ye gelen talimatlarda, Huveytatların arasında çok sayıda 'isyancı' olduğu ve '(tahliye emrine) karşı çıkmaya devam edenlerin öldürülmesi gerektiği, evlerinde kalan herkese ölümcül güç uygulanması için izinlerin verildiği' yönünde ifadeler yer aldı. Eski albay, BBC'ye yaptığı açıklamada, sağlığını bahane ederek bu görevi üstlenmediğini ancak yine de operasyonun gerçekleştiğini söylüyor. Bu emirden bir gün sonra evinin değerini belirlemek için gelen tapu görevlilerini içeri almayan Abdurrahim el Huveyti vurularak öldürüldü. Aynı kişi vurulmadan önce sosyal medyada tahliye emrine itiraz eden birçok video paylaşmıştı. Suudi güvenlik yetkilileri El Huveyti'nin güvenlik güçlerine ateş açtığını ve onların da karşılık vermek zorunda kaldığını belirten bir açıklama yaptı.  
Onlarca Batılı şirketin desteğiyle inşa edilen kanlı projede, tahliyeye zorlanan halk için direnmeleri halinde 'vur' emri verildi. Gazetecilerin araştırmasıyla ortaya çıkan uydu görüntüleri ise şoke etti. Bölgede, evler, okullar ve hastaneler haritadan silindi.

Suudi Arabistan'da onlarca Batılı şirketin desteğiyle inşa edilen ekolojik şehir projesi Neom için çöldeki çalışmalar devam ediyor. İngiliz BBC'nin iddiasına göre; şehrin inşası için bölgedeki arazileri boşaltmaya çalışan Suudi yetkililer, güvenlik güçlerine evlerini terk etmeyi reddedenleri gerekirse vurarak öldürmeleri emrini verdi.

KANLI PROJE

Albay Rabih Alenezi, Neom adı verilen proje kapsamındaki The Line (Hat) isimli dikey şehrin inşası için bölgedeki köylüleri evlerinden çıkarma emri aldığını söyledi. Evini terk etmeyi reddeden bir kişi vurularak öldürüldü. Suudi hükümeti ve Neom projesi yetkilileri bu iddialarla ilgili sorulara cevap vermeyi reddetti. 500 milyar dolar değerindeki Neom projesi, 2030 Suudi Vizyonu adı verilen stratejinin bir parçası. Burada amaçlanan şey, Suudi ekonomisinin petrole bağımlılığını azaltmak.

HARİTADAN SİLİNDİLER

Projenin merkezindeki The Line ise, otomobillerin giremediği, 200 metre genişliğinde ve 170 kilometre uzunluğunda bir yerleşim hattı olarak tasarlandı. Henüz 2,4 kilometrelik kısmı tamamlanabilmiş olsa da, 2030'a kadar inşasının bitirilmesi planlanıyor. Suudi veliaht prensi Muhammed Bin Selman, Neom'un inşa edileceği bölge için mükemmel bir 'boş tuval' nitelemesinde bulundu.

Hükümetten gelen açıklamalara göre altı binden fazla kişi bu hat üzerindeki evlerini boşalttı ve başka yere taşındı. Ancak İngiltere'deki insan hakları kuruluşu ALQST'nin tahminlerine göre bu sayı çok daha fazla. İncelenen uydu görüntülerinde, tahliye gerçekleşen üç bölgede (Al Khuraybah, Sharma ve Gayal) okulların, evlerin ve hastanelerin haritadan silindiği görülüyor.

'İSYANCILARA' KARŞI ÖLÜMCÜL GÜÇ

Geçen yıl İngiltere'ye kaçan eski Suudi ordu subayı Alenezi, Nisan 2020'de The Line'ın 4,5 kilometre güneyinde Al Khuraybah bölgesini boşaltması emrini aldığını belirtti. Buradaki köylerde yaşayanların çoğu Huveytat aşiretindendi. Alenezi'ye gelen talimatlarda, Huveytatların arasında çok sayıda 'isyancı' olduğu ve '(tahliye emrine) karşı çıkmaya devam edenlerin öldürülmesi gerektiği, evlerinde kalan herkese ölümcül güç uygulanması için izinlerin verildiği' yönünde ifadeler yer aldı.

Eski albay, BBC'ye yaptığı açıklamada, sağlığını bahane ederek bu görevi üstlenmediğini ancak yine de operasyonun gerçekleştiğini söylüyor. Bu emirden bir gün sonra evinin değerini belirlemek için gelen tapu görevlilerini içeri almayan Abdurrahim el Huveyti vurularak öldürüldü. Aynı kişi vurulmadan önce sosyal medyada tahliye emrine itiraz eden birçok video paylaşmıştı. Suudi güvenlik yetkilileri El Huveyti'nin güvenlik güçlerine ateş açtığını ve onların da karşılık vermek zorunda kaldığını belirten bir açıklama yaptı.

 

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve ulusgazetesi.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.