Gökbilimciler Dünya'ya yakın yaşanabilir bir gezegen keşfetti
Gökbilimciler Dünya'ya yakın yaşanabilir bir gezegen keşfetti
Gökbilimciler Dünya'ya yakın yaşanabilir bir gezegen keşfetti
HD 20794 d adı verilen yeni gezegen, Dünya'nın kütlesinin yaklaşık altı katına sahip. Gökbilimciler, etrafında döndüğü yıldızın yaşanabilir bölgesinde yer alan ve yüzeyinde sıvı su barındırabilecek denli uygun sıcaklıklara sahip bir öte gezegen keşfetti.
Yüzeyinde sıvı halde su bulundurabilecek koşullara sahip gezegenler, 'yaşanabilir bölgede' diye tanımlanıyor. Zira gezegenler yıldıza daha yakın olduklarında sıcaklık arttığı için su buharlaşıyor, daha uzak olduğunda ise su donuyor. Yaşanabilir bölgede yer alan gezegenler ise tıpkı Dünya gibi daha uygun sıcaklık koşullarına sahip oluyor. Bu yüzden bu gezegenler, yaşam barındırması muhtemel cisimler olarak görülüyor.
HD 20794 d, Güneş'e çok benzeyen bir yıldızın yörüngesinde dönüyor ve nispeten yakında, 20 ışık yılı uzaklıkla yer alıyor. Bu da onu gökbilimcilerin bildiği en yakın "potansiyel olarak yaşanabilir" gezegenlerden biri yapıyor.
Gezegen hakkında hala cevaplanması gereken bazı önemli sorular var ve üzerinde yaşam olup olmadığını kesinkes söylemek için henüz çok erken. Ancak gökbilimciler yaşanabilirlik konusunda son derece umutlu.
Bunun yanı sıra HD 20794 d'nin yörüngesi eliptik. Bu nedenle yıldızından uzaklığı önemli ölçüde değişebiliyor. Bu da gezegenin yüzeyindeki koşulları epey değişken hale getirebilir, önemli sıcaklık değişimleri olabilir. Örneğin gezegen yolunun en uzak noktasındayken suyu donabilir.
Kaynak Euronews
Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.