Güney Koreli yetkililer görevden alınan Devlet Başkanı Yoon için tutuklama emri talep etti
Güney Koreli yetkililer görevden alınan Devlet Başkanı Yoon için tutuklama emri talep etti
Güney Kore'nin görevden alınan Devlet Başkanı Yoon Suk-yeol hakkında, kısa süreli sıkıyönetim kararnamesiyle bağlantılı suçlamalar nedeniyle tutuklama emri talep edildi ve kaderi artık Anayasa Mahkemesi'nin kararına bağlı.
Güney Kore'de yolsuzlukla mücadele kurumu müfettişleri, görevden alınan Devlet Başkanı Yoon Suk-yeol'un 3 Aralık'taki kısa süreli sıkıyönetim kararnamesiyle bağlantılı isyan ve görevi kötüye kullanma iddiaları nedeniyle gözaltına alınması için mahkeme emri talep etti.
Yoon'un avukatı, yolsuzlukla mücadele kurumunun bunu soruşturma yetkisi olmadığını savunarak tutuklama kararına itiraz etti ancak mahkemenin başkanın tutuklanması kararını onaylaması halinde nasıl bir yanıt vereceklerini açıklamadı.
Avukat, "Görevdeki bir cumhurbaşkanı görevini kötüye kullanmaktan yargılanamaz," dedi.
Yoon hakkındaki sürecin nasıl ilerleyeceğine dair konuşan avukatı, "Elbette bir cumhurbaşkanının görevini kötüye kullanmaktan soruşturulup soruşturulamayacağı konusunda farklı akademik görüşler var ve bazıları soruşturmaların mümkün olduğunu ileri sürüyor. Ancak soruşturmaya izin verilse bile, kabul edilen görüş, soruşturmanın son derece itidalli bir şekilde yürütülmesi gerektiği yönündedir," ifadelerini dile getirdi.
Yolsuzlukla mücadele kurumu, avukatın yorumlarına hemen yanıt vermedi.
Arama izni talebi, Yoon Suk-yeol'un ortak soruşturma ekibi ile savcıların sorgulama için gelme taleplerini reddetmesi ve ofislerinin aranmasını engellemesinin ardından geldi.
Yoon'un cezai kovuşturmadan muaf tutulmasına ilişkin başkanlık ayrıcalığı olsa da, bu tür korumalar isyan veya vatana ihanet iddialarını kapsamıyor.
Mahkemenin arama emrini verip vermeyeceği ya da Yoon'un zorla gözaltına alınıp alınamayacağı belirsizliğini koruyor.
Güney Kore yasaları, askeri sırlarla bağlantılı bölgelerin aranması için yetkili kişinin rızasını gerektirdiğinden, Yoon'un gözaltına alınması halinde evini gönüllü olarak terk etmesi pek mümkün görünmüyor. Yetkililerin, Yoon'u zorla gözaltına almaya kalkışması halinde başkanlık güvenlik servisiyle olası çatışmalardan da endişe ediliyor.
Haftalarca süren siyasi kargaşayı tetikleyen, üst düzey diplomasiyi durduran ve mali piyasaları sarsan Yoon'un birkaç saatlik sıkıyönetim uygulaması, 14 Aralık'ta Ulusal Meclis'in kendisini görevden alma yönünde oy kullanmasının ardından sona ermiş ve Yoon'un başkanlık yetkileri askıya alınmıştı.
Yoon'un kaderi şimdi Anayasa Mahkemesi'nin elinde; mahkeme Yoon'un görevden alınmasını onaylayıp onaylamayacağını ya da görevine iade edip etmeyeceğini görüşüyor.
euronews
Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.