‘Avrupa ölebilir’ diyen Macron, ‘ABD’nin kölesi haline gelmeden daha güçlü bir savunma’ çağrısı yaptı

Dünya (Web Sitesi) - Web Sitesi | 26.04.2024 - 11:48, Güncelleme: 26.04.2024 - 11:48 126 kez okundu.
 

‘Avrupa ölebilir’ diyen Macron, ‘ABD’nin kölesi haline gelmeden daha güçlü bir savunma’ çağrısı yaptı

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron perşembe günü Avrupa’nın daha güçlü ve daha entegre bir savunmaya sahip olması çağrısında bulundu ve kıtanın ABD’nin kölesi haline gelmemesi gerektiğini söyledi.
Reuters’ın haberine göre Paris’teki Sorbonne Üniversitesi’nde yaptığı konuşmada, “Avrupa’mızın ölme riski var. Risklerle yüzleşecek donanıma sahip değiliz” diyen Macron, askeri, ekonomik ve diğer baskıların 27 üyeli AB’yi zayıflatıp parçalayabileceği uyarısında bulundu. Rusya’nın Ukrayna’da kazanmasına izin verilmemesi gerektiğini söyleyen Macron, Avrupa’nın siber güvenlik kapasitesinin artırılması, Brexit sonrası İngiltere ile daha yakın savunma bağları kurulması ve yüksek rütbeli askeri personel yetiştirmek üzere bir Avrupa akademisi kurulması çağrısında bulundu. Fransa Cumhurbaşkanı, “Savunma sanayii olmadan savunma olmaz… On yıllardır yetersiz yatırım yaptık,” dedi ve Avrupalıların Avrupa askeri teçhizatını satın almayı tercih etmeleri gerektiğini sözlerine ekledi. “Daha fazla üretmeliyiz, daha hızlı üretmeliyiz ve Avrupalılar olarak üretmeliyiz” diyen Macron, Avrupa’nın “asla ABD’nin kölesi olmadığını ve dünyanın diğer tüm bölgeleriyle nasıl konuşacağını da bildiğini göstermesi gerektiğini” söyledi. Macron uzun zamandır Avrupa’nın ABD’ye daha az bağımlı olmasını içeren “stratejik özerklik” çağrısında bulunuyor. Bu duruş Donald Trump’ın Beyaz Saray’a yeniden aday olmasıyla birlikte daha fazla yankı buldu. Trump sık sık Avrupa’yı ABD’nin sırtında savunma alanında “yük” olmakla suçluyor. Ekonomik zorluklar Macron, küresel serbest ticaret kurallarının büyük rakipler tarafından zorlandığı bir ortamda Avrupa’nın ekonomik olarak da geri kalma riskiyle karşı karşıya olduğunu söyledi ve yapay zeka, kuantum bilişim, uzay, biyoteknoloji ve yenilenebilir enerji alanlarında küresel bir lider olmayı hedeflemesi gerektiğini söyledi. Macron, AB’nin ABD ve Çin’in “aşırı sübvansiyonları” karşısında yapay zeka ve yeşil enerji gibi sektörlerdeki firmaları destekleyebilmesi için kendi rekabet kurallarında muafiyetler kabul etmesi gerektiğini belirtti. Avrupa’nın enerji, telekomünikasyon ve finansal hizmetler için daha az parçalanmış pazarlara ihtiyacı olduğunu ve bürokrasiyi de azaltması gerektiğini sözlerine ekledi. Filistin protestosu Macron’un ziyareti protestolarla karşılandı. Fransa Cumhurbaşkanı Sorbonne Üniversitesi’nde konuşma yaptığı sırada bina çevresinde Filistin’e destek gösterisi düzenlendi. Gösteri sırasında polis güvenlik önlemi aldı. Oturma eylemi yapan öğrencileri polis şiddet uygulayarak dağıtmaya çalıştı. harici.com.tr
Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron perşembe günü Avrupa’nın daha güçlü ve daha entegre bir savunmaya sahip olması çağrısında bulundu ve kıtanın ABD’nin kölesi haline gelmemesi gerektiğini söyledi.

Reuters’ın haberine göre Paris’teki Sorbonne Üniversitesi’nde yaptığı konuşmada, “Avrupa’mızın ölme riski var. Risklerle yüzleşecek donanıma sahip değiliz” diyen Macron, askeri, ekonomik ve diğer baskıların 27 üyeli AB’yi zayıflatıp parçalayabileceği uyarısında bulundu.

Rusya’nın Ukrayna’da kazanmasına izin verilmemesi gerektiğini söyleyen Macron, Avrupa’nın siber güvenlik kapasitesinin artırılması, Brexit sonrası İngiltere ile daha yakın savunma bağları kurulması ve yüksek rütbeli askeri personel yetiştirmek üzere bir Avrupa akademisi kurulması çağrısında bulundu.

Fransa Cumhurbaşkanı, “Savunma sanayii olmadan savunma olmaz… On yıllardır yetersiz yatırım yaptık,” dedi ve Avrupalıların Avrupa askeri teçhizatını satın almayı tercih etmeleri gerektiğini sözlerine ekledi.

“Daha fazla üretmeliyiz, daha hızlı üretmeliyiz ve Avrupalılar olarak üretmeliyiz” diyen Macron, Avrupa’nın “asla ABD’nin kölesi olmadığını ve dünyanın diğer tüm bölgeleriyle nasıl konuşacağını da bildiğini göstermesi gerektiğini” söyledi.

Macron uzun zamandır Avrupa’nın ABD’ye daha az bağımlı olmasını içeren “stratejik özerklik” çağrısında bulunuyor.

Bu duruş Donald Trump’ın Beyaz Saray’a yeniden aday olmasıyla birlikte daha fazla yankı buldu. Trump sık sık Avrupa’yı ABD’nin sırtında savunma alanında “yük” olmakla suçluyor.

Ekonomik zorluklar

Macron, küresel serbest ticaret kurallarının büyük rakipler tarafından zorlandığı bir ortamda Avrupa’nın ekonomik olarak da geri kalma riskiyle karşı karşıya olduğunu söyledi ve yapay zeka, kuantum bilişim, uzay, biyoteknoloji ve yenilenebilir enerji alanlarında küresel bir lider olmayı hedeflemesi gerektiğini söyledi.

Macron, AB’nin ABD ve Çin’in “aşırı sübvansiyonları” karşısında yapay zeka ve yeşil enerji gibi sektörlerdeki firmaları destekleyebilmesi için kendi rekabet kurallarında muafiyetler kabul etmesi gerektiğini belirtti.

Avrupa’nın enerji, telekomünikasyon ve finansal hizmetler için daha az parçalanmış pazarlara ihtiyacı olduğunu ve bürokrasiyi de azaltması gerektiğini sözlerine ekledi.

Filistin protestosu

Macron’un ziyareti protestolarla karşılandı.

Fransa Cumhurbaşkanı Sorbonne Üniversitesi’nde konuşma yaptığı sırada bina çevresinde Filistin’e destek gösterisi düzenlendi.

Gösteri sırasında polis güvenlik önlemi aldı. Oturma eylemi yapan öğrencileri polis şiddet uygulayarak dağıtmaya çalıştı.

harici.com.tr

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve ulusgazetesi.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.