Terapistler en büyük uyarı işaretlerini anlattı: Zarar görmeden önce mutlaka destek alınmalı!

Gündem (Web Sitesi) - Web Sitesi | 07.10.2024 - 12:02, Güncelleme: 07.10.2024 - 12:53 78 kez okundu.
 

Terapistler en büyük uyarı işaretlerini anlattı: Zarar görmeden önce mutlaka destek alınmalı!

Bir ilişkinin toksik hale geldiğini anlamak, duygusal ve zihinsel sağlığınız için kritik önem taşıyor. Uzmanlar, sağlıklı tartışmaların yerini alan bazı davranışların ve belirtilerin, ilişkinin 'zehirli' olduğunu gösteren uyarı işaretleri olabileceğini belirtiyor. Peki, Bir ilişkiyi toksik yapan tam olarak nedir ve nasıl tespit edebiliriz?
Toksik ilişkiler, bireyin refahını, mutluluğunu ve güvenlik hissini sürekli olarak baltalayan dinamikler içeriyor.   Tartışmaların aniden başlaması Teksas'taki Lighthouse Recovery'nin klinik bölümü başkanı Brooke Keels, toksik bir ilişkinin temel işaretlerinden birinin, tartışmaların aniden başlaması olduğunu vurguluyor. Bu tür ilişkilerde, partnerin duygu durumuna dair endişeler nedeniyle birçok kişi, belirli konulardan kaçınarak sürekli tetikte olma hissi yaşayabilir. Keels, “Karşınızdaki kişiyi kızdırmaktan endişe ettiğiniz için belirli konuların etrafında parmak uçlarınızla dolaşmak zorundasınız. Sanki her zaman tetiktesiniz,” diyor.   Sınır koyma korkusu Aynı zamanda, toksik ilişkilerde sınır koyma korkusu da yaygındır. Partnerin tepkisinden endişe duyan bireyler, duygularını ifade etmede güçlük çekebilir ve bu durum zamanla güven kaybına yol açabilir. Keels, “Bu korku, diğer kişinin nasıl tepki vereceği veya duygularınızı görmezden gelip gelmeyeceği endişesinden kaynaklanır,” şeklinde belirtiyor.   Gaslighting ve manipülasyon Bir diğer önemli uyarı işareti ise 'gaslighting' olarak bilinen duygusal istismar türüdür. Gaslighting, mağdurun hafızasını ve algısını sorgulamasına yol açan bir manipülasyon biçimidir. Keels, “Toksik bir ilişkide bu, kişinin sizi üzen bir şeyi inkar etmesi veya aşırı tepki verdiğinizi söylemesi gibi görünebilir,” diyor. Zamanla, mağdur, istismarcının söylemlerine daha fazla güvenmeye başlayarak, ilişkiden ayrılmayı zorlaştırabilir. Eğer bu belirtileri yaşıyorsanız veya toksik bir ilişki içindeyseniz, yardım almak için Aile İçi Şiddet Yardım Hattı gibi yardım kaynaklarıyla iletişime geçmek önemlidir. Duygusal sağlığınızı korumak ve sağlıklı ilişkiler inşa etmek için bu tür destekler kritik bir rol oynamaktadır.
Bir ilişkinin toksik hale geldiğini anlamak, duygusal ve zihinsel sağlığınız için kritik önem taşıyor. Uzmanlar, sağlıklı tartışmaların yerini alan bazı davranışların ve belirtilerin, ilişkinin 'zehirli' olduğunu gösteren uyarı işaretleri olabileceğini belirtiyor. Peki, Bir ilişkiyi toksik yapan tam olarak nedir ve nasıl tespit edebiliriz?
Toksik ilişkiler, bireyin refahını, mutluluğunu ve güvenlik hissini sürekli olarak baltalayan dinamikler içeriyor.
 

Tartışmaların aniden başlaması

Teksas'taki Lighthouse Recovery'nin klinik bölümü başkanı Brooke Keels, toksik bir ilişkinin temel işaretlerinden birinin, tartışmaların aniden başlaması olduğunu vurguluyor. Bu tür ilişkilerde, partnerin duygu durumuna dair endişeler nedeniyle birçok kişi, belirli konulardan kaçınarak sürekli tetikte olma hissi yaşayabilir. Keels, “Karşınızdaki kişiyi kızdırmaktan endişe ettiğiniz için belirli konuların etrafında parmak uçlarınızla dolaşmak zorundasınız. Sanki her zaman tetiktesiniz,” diyor.
 
Sınır koyma korkusu
Aynı zamanda, toksik ilişkilerde sınır koyma korkusu da yaygındır. Partnerin tepkisinden endişe duyan bireyler, duygularını ifade etmede güçlük çekebilir ve bu durum zamanla güven kaybına yol açabilir. Keels, “Bu korku, diğer kişinin nasıl tepki vereceği veya duygularınızı görmezden gelip gelmeyeceği endişesinden kaynaklanır,” şeklinde belirtiyor.
 
Gaslighting ve manipülasyon
Bir diğer önemli uyarı işareti ise 'gaslighting' olarak bilinen duygusal istismar türüdür. Gaslighting, mağdurun hafızasını ve algısını sorgulamasına yol açan bir manipülasyon biçimidir. Keels, “Toksik bir ilişkide bu, kişinin sizi üzen bir şeyi inkar etmesi veya aşırı tepki verdiğinizi söylemesi gibi görünebilir,” diyor. Zamanla, mağdur, istismarcının söylemlerine daha fazla güvenmeye başlayarak, ilişkiden ayrılmayı zorlaştırabilir.
Eğer bu belirtileri yaşıyorsanız veya toksik bir ilişki içindeyseniz, yardım almak için Aile İçi Şiddet Yardım Hattı gibi yardım kaynaklarıyla iletişime geçmek önemlidir. Duygusal sağlığınızı korumak ve sağlıklı ilişkiler inşa etmek için bu tür destekler kritik bir rol oynamaktadır.
Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve ulusgazetesi.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.