'Anatolian Rhapsody': Osmanlı askeri marşı mehter senfonik olarak yorumlandı

Kültür-Sanat (Web Sitesi) - Web Sitesi | 24.07.2024 - 10:55, Güncelleme: 24.07.2024 - 10:55 134 kez okundu.
 

'Anatolian Rhapsody': Osmanlı askeri marşı mehter senfonik olarak yorumlandı

Anatolia Filarmoni Senfoni Orkestrası, "Anatolian Rhapsody" ile geleneksel Mehter müziğini modern yorumlarla dünya sahnesine taşıyor.
Türkiye’nin zengin kültürel mirasını dünya sahnesine taşımak amacıyla kurulan Anatolia Filarmoni Senfoni Orkestrası, özel projesi “Anatolian Rhapsody”yi müzikseverlerin beğenisine sundu. Geleneksel mehteran ezgilerini modern yorumlarla harmanlayarak ve Hollywood’un müzikal dünyasından ilham alarak, çağdaş bir müzik diliyle dinleyicilere sunan projenin tanıtımında, “Anatolian Rhapsody” projesi kapsamında yeniden düzenlenen “Ceddin Deden”, “Plevne Marşı” gibi geleneksel eserler katılımcılarla buluştu. Orion Yapım’ın proje danışmanlığında gerçekleşen toplantıda mehterin tarihçesi ile ilgili bilgiler paylaşan Anatolia Filarmoni Senfoni Orkestrası kurucusu Dr. Ayhan Özel, “Osmanlı Devleti’nde, askeri bando olan mehter, Yeniçeri Birliği’ne bağlı bir bando topluluğuydu. Mehteranda daha çok askerlerin moral ve motivasyon kazanması ve bunu dinleyenlerin milli ve manevi duygularının perçinlenmesi amacı ile hareket edilmiştir." "Mehteran askeri müziği, tarih boyunca çeşitli formlarda değişkenlik göstere göstere günümüze gelmiştir. Biz Anatolian Rhapsody projemizde 4. Nesil Mehter eserlerini, 21. Yüzyıl müzik formuna uygun bir tarzda besteledik ve düzenledik. Ayrıca dünya çapında ünlü müzisyenlerle yaptığımız iş birlikleriyle de müzikal anlamda uluslararası bir nitelik taşıyacak çalışma ortaya koyduk,” dedi. 'Yerel ve evrensel müzik arasında bir köprü' Toplantıda proje hakkında bilgi veren Dr. Ayhan Özel, “2019 yılında başlayan ve yaklaşık 5 yıl süren Anatolian Rhapsody projemiz ile Anadolu'nun çeşitli kültürel öğelerini, müziğin evrensel diliyle harmanlayarak izleyicilere çok sesli bir formda sunmayı amaçladık. Batı müziğinin çok sesli formu ile icra edilmiş müziklerin yanı sıra, Türk Dünyası'ndaki bestecilerin yapıtlarına da yer vererek, yerel ve evrensel müzik arasında bir köprü oluşturmayı hedefledik." "Anatolian Rhapsody  projemizde Hollywood film müziği projelerinde icracı olarak görev almış dünyanın farklı coğrafyalarından birçok müzisyenle çalıştık. Projenin stüdyo kayıtlarını Bulgarian Recording Studio’da gerçekleştirdik. Nikola Petrov, Vladislav Boyadzhiev, Ronan Scolard, Jeremy Leidhecker gibi uluslararası projelere imza atmış müzisyenler projemizde yer aldı,” dedi.
Anatolia Filarmoni Senfoni Orkestrası, "Anatolian Rhapsody" ile geleneksel Mehter müziğini modern yorumlarla dünya sahnesine taşıyor.

Türkiye’nin zengin kültürel mirasını dünya sahnesine taşımak amacıyla kurulan Anatolia Filarmoni Senfoni Orkestrası, özel projesi “Anatolian Rhapsody”yi müzikseverlerin beğenisine sundu.

Geleneksel mehteran ezgilerini modern yorumlarla harmanlayarak ve Hollywood’un müzikal dünyasından ilham alarak, çağdaş bir müzik diliyle dinleyicilere sunan projenin tanıtımında, “Anatolian Rhapsody” projesi kapsamında yeniden düzenlenen “Ceddin Deden”, “Plevne Marşı” gibi geleneksel eserler katılımcılarla buluştu.

Orion Yapım’ın proje danışmanlığında gerçekleşen toplantıda mehterin tarihçesi ile ilgili bilgiler paylaşan Anatolia Filarmoni Senfoni Orkestrası kurucusu Dr. Ayhan Özel, “Osmanlı Devleti’nde, askeri bando olan mehter, Yeniçeri Birliği’ne bağlı bir bando topluluğuydu. Mehteranda daha çok askerlerin moral ve motivasyon kazanması ve bunu dinleyenlerin milli ve manevi duygularının perçinlenmesi amacı ile hareket edilmiştir."

"Mehteran askeri müziği, tarih boyunca çeşitli formlarda değişkenlik göstere göstere günümüze gelmiştir. Biz Anatolian Rhapsody projemizde 4. Nesil Mehter eserlerini, 21. Yüzyıl müzik formuna uygun bir tarzda besteledik ve düzenledik. Ayrıca dünya çapında ünlü müzisyenlerle yaptığımız iş birlikleriyle de müzikal anlamda uluslararası bir nitelik taşıyacak çalışma ortaya koyduk,” dedi.

'Yerel ve evrensel müzik arasında bir köprü'

Toplantıda proje hakkında bilgi veren Dr. Ayhan Özel, “2019 yılında başlayan ve yaklaşık 5 yıl süren Anatolian Rhapsody projemiz ile Anadolu'nun çeşitli kültürel öğelerini, müziğin evrensel diliyle harmanlayarak izleyicilere çok sesli bir formda sunmayı amaçladık. Batı müziğinin çok sesli formu ile icra edilmiş müziklerin yanı sıra, Türk Dünyası'ndaki bestecilerin yapıtlarına da yer vererek, yerel ve evrensel müzik arasında bir köprü oluşturmayı hedefledik."

"Anatolian Rhapsody  projemizde Hollywood film müziği projelerinde icracı olarak görev almış dünyanın farklı coğrafyalarından birçok müzisyenle çalıştık. Projenin stüdyo kayıtlarını Bulgarian Recording Studio’da gerçekleştirdik. Nikola Petrov, Vladislav Boyadzhiev, Ronan Scolard, Jeremy Leidhecker gibi uluslararası projelere imza atmış müzisyenler projemizde yer aldı,” dedi.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve ulusgazetesi.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.