Blinken, tarafları Gazze'de ateşkese ikna etmek için İsrail'de: 'Bu belki de son şans'

Dünya (Web Sitesi) - Web Sitesi | 19.08.2024 - 12:16, Güncelleme: 19.08.2024 - 13:54 54 kez okundu.
 

Blinken, tarafları Gazze'de ateşkese ikna etmek için İsrail'de: 'Bu belki de son şans'

Arabulucular bu hafta Mısır'da tekrar bir araya gelerek ateşkesi sağlamaya çalışacak.
İsrail ile Hamas'ı ateşkese ikna etmek amacıyla Tel Aviv'de bulunan Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Dışişleri Bakanı Antony Blinken, Hamas'ın tuttuğu rehineleri serbest bırakmasını sağlayacak ve Filistinlilerin Gazze'de 10 aydır süren yıkıcı çatışmalar nedeniyle çektiği acıları dindirecek bir ateşkes anlaşmasının imzalanmasının zamanının geldiğini belirtti. İsrail Cumhurbaşkanı Isaac Herzog ile Tel Aviv'de görüşmelere başlayan Blinken, Pazartesi günü yaptığı açıklamada, "Bu belirleyici bir an, rehinelerin eve dönmesi, ateşkes sağlanması ve herkesin kalıcı barış ve güvenliğe giden daha iyi bir yola girmesi için muhtemelen en iyi, belki de son fırsat," dedi. Her iki tarafın da bir anlaşmaya varmak için bu fırsatı değerlendirmesi gerektiğini söyleyen Blinken, "Artık herkesin 'evet' demesinin ve 'hayır' demek için bahane aramayı bırakmasının zamanı geldi," dedi. İran'a üstü kapalı bir göndermede bulunan Blinken, "Aynı zamanda kimsenin bu süreci rayından çıkaracak herhangi bir adım atmamasını sağlamanın da zamanı geldi," dedi. "Bu nedenle gerilim ve provokasyon olmaması, bizi herhangi bir şekilde bu anlaşmadan uzaklaştıracak ya da çatışmayı başka yerlere ve daha büyük bir yoğunluğa taşıyacak herhangi bir eylemde bulunulmaması için çalışıyoruz." Bu, Blinken'in çatışmaların başlamasından bu yana Orta Doğu'ya yaptığı dokuzuncu acil ziyaret olurken, aralarında ABD'nin de bulunduğu arabulucuların bir anlaşmanın yakın olduğuna dair iyimserliklerini ifade etmelerinden günler sonra gerçekleşti. Ancak Hamas son tekliften derin bir memnuniyetsizlik duyduğunu ifade ederken, İsrail tarafı da uzlaşmaya yanaşmadığı noktalar olduğunu belirtti. Bu hafta Mısır'da yapılması beklenen yeni görüşmelerden günler önce gerçekleştirilen bu ziyaret, İran'ın İsrail'i sorumlu tuttuğu Hamas'ın üst düzey siyasi lideri İsmail Haniye'nin ve Lübnan'daki üst düzey komutanların ölümlerinin ardından çatışmanın daha derin bir bölgesel savaşa dönüşmesinden korkulduğu bir döneme denk geldi.    
Arabulucular bu hafta Mısır'da tekrar bir araya gelerek ateşkesi sağlamaya çalışacak.

İsrail ile Hamas'ı ateşkese ikna etmek amacıyla Tel Aviv'de bulunan Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Dışişleri Bakanı Antony Blinken, Hamas'ın tuttuğu rehineleri serbest bırakmasını sağlayacak ve Filistinlilerin Gazze'de 10 aydır süren yıkıcı çatışmalar nedeniyle çektiği acıları dindirecek bir ateşkes anlaşmasının imzalanmasının zamanının geldiğini belirtti.

İsrail Cumhurbaşkanı Isaac Herzog ile Tel Aviv'de görüşmelere başlayan Blinken, Pazartesi günü yaptığı açıklamada, "Bu belirleyici bir an, rehinelerin eve dönmesi, ateşkes sağlanması ve herkesin kalıcı barış ve güvenliğe giden daha iyi bir yola girmesi için muhtemelen en iyi, belki de son fırsat," dedi.

Her iki tarafın da bir anlaşmaya varmak için bu fırsatı değerlendirmesi gerektiğini söyleyen Blinken, "Artık herkesin 'evet' demesinin ve 'hayır' demek için bahane aramayı bırakmasının zamanı geldi," dedi.

İran'a üstü kapalı bir göndermede bulunan Blinken, "Aynı zamanda kimsenin bu süreci rayından çıkaracak herhangi bir adım atmamasını sağlamanın da zamanı geldi," dedi. "Bu nedenle gerilim ve provokasyon olmaması, bizi herhangi bir şekilde bu anlaşmadan uzaklaştıracak ya da çatışmayı başka yerlere ve daha büyük bir yoğunluğa taşıyacak herhangi bir eylemde bulunulmaması için çalışıyoruz."

Bu, Blinken'in çatışmaların başlamasından bu yana Orta Doğu'ya yaptığı dokuzuncu acil ziyaret olurken, aralarında ABD'nin de bulunduğu arabulucuların bir anlaşmanın yakın olduğuna dair iyimserliklerini ifade etmelerinden günler sonra gerçekleşti. Ancak Hamas son tekliften derin bir memnuniyetsizlik duyduğunu ifade ederken, İsrail tarafı da uzlaşmaya yanaşmadığı noktalar olduğunu belirtti.

Bu hafta Mısır'da yapılması beklenen yeni görüşmelerden günler önce gerçekleştirilen bu ziyaret, İran'ın İsrail'i sorumlu tuttuğu Hamas'ın üst düzey siyasi lideri İsmail Haniye'nin ve Lübnan'daki üst düzey komutanların ölümlerinin ardından çatışmanın daha derin bir bölgesel savaşa dönüşmesinden korkulduğu bir döneme denk geldi.

 

 

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve ulusgazetesi.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.